Astazi a avut loc International Digital Forum 2012, un eveniment organizat anual pentru jucatorii din domeniul comunicatiilor digitale. Ca speakeri au fost reprezentanti ANCOM, SNS Radiocom, companii care activeaza in domeniu si care ne-au oferit cateva informatii despre viitorul televiziunii/radioului si telecomunicatiilor digitale.
Ovidiu Stanescu – Director Tehnic – Romkatel
Compania romaneasca Romkatel a castigat proiectul pentru digitalizarea sistemelor radiante de transmisie terestra: televiziune, radio, telecomunicatii. Proiectul a fost terminat anul acesta in 5 luni, inainte de termenul limita. Dupa cum poate stiati dinainte, toate tarile din Uniunea Europeana trebuie sa schimbe toate transmisiunile terestre din semnal analogic in semnal digital pana la mijlocul anului 2015.
Doina Micu – Head of TV Department – SNR Radiocom
In 2005 a fost pus in zona Bucuresti – Herastrau primul emitator de transmisie digitala.
„Ne straduim sa aducem Romania printre tarile care transmit in semnal digital”.
Pana in Iulie 2015 se vrea a se obtine o acoperire de 70% din teritoriul Romaniei de transmisie DVB-T/DVB-T2 (preferabil DVB-T2 pentru a nu schimba echipamentele de 2 ori declara Doina Micu) lucru care se pare ca va fi o problema pentru utilizatorii finali datorita lipsei echipamentelor de receptie. Pe piata din Romania abia au fost introduse televizoarele cu standard de receptie DVB-T2 din acest motiv si.
Din prezentare reiese ca: zonele muntoase si o parte din zonele de nord (Judetele Suceava, Botosani) nu vor avea acoperire in 2015.
In Romania datorita celor doi jucatori foarte mari RDS si UPC dar si Romtelecom, serviciile de transmisie terestra sunt foarte slab utilizate si acesta ar fi un alt motiv pentru care trecerea mai rapida la televiziunea digitala terestra nu a avut loc si la noi, iar pentru a depasi acest impas si televiziunea terestra trebuie sa ofere o reala oferta de programe TV/Radio.
Radu Petric – Presedintele Asociatiei Comunicatiilor prin Cablu
Limitarea retransmisiei emisiunilor prin cablu o reprezinta canalele la care te abonezi obligatoriu, si infrastructura care nu ajunge in orice colt al teritoriului Romaniei. Avantajul este ca acest tip de serviciu TV ofera un semnal sigur si de calitate.
Legea este foarte dura cu companiile de servicii TV prin cablu. In 5 zile lucratoare sunt aplicate sanctiuni ce reprezinta 1-3% din cifra de afaceri a companiei de servicii de televiziune prin cablu daca aceasta nu rezolva abateri minore din care sunt incluse si ordinea programelor.
Serviciile de cablu/satelit sunt cele mai ieftine din Europa, insa nu la cea mai buna calitate, ca orice serviciu adus in Romania, a trebuit sa fie adaptat la puterea de cumparare de la noi din tara.
Mihai Dobrescu – CTO – Direct One Romania
Avantajul principal al transmiterii canalelor TV prin Internet o reprezinta posibilitatea de a urmari emisiunile preferate de pe orice dispozitiv conectat la Internet. Canalul este optimizat fie pentru PC fie pentru smartphone, tableta, etc. Dezavantajul cel mai mare al acestor tipuri de servicii il reprezinta necesarul de banda la utilizatorul final mai ales in cazul transmisiei la calitate inalta (FullHD).
O statistica a Direct One arata ca oamenii incep din ce in ce mai mult sa adopte vizualizarea programele TV pe Internet. Cele mai urmarite evenimente au fost evenimente socio-politice precum „protestele de la inceputul anului 2012 din Piata Universitatii” si sportive cum au fost meciurile de fotbal din cupele UEFA dar si cele locale.
DolceTV, TVR, Antena 3, RTV, Realitatea sunt doar cativa dintre clientii care folosesc serviciile/infrastructura Direct One Romania.
Muvix.ro si Voyo.ro in prim plan la discutiile de la mijlocul evenimentului in cadrul . Muvix.ro din partea Romtelecom si Voyo.ro incearca sa acopere o noua nisa care creste timid in Romania, trasa in jos si de site-urile care ofera continut gratuit pe Internet, cel mai popular fiind Vplay.ro.
Cele doua servicii de video on demand disponibile in Romania nu urmaresc decat acapararea cator mai multi clienti (numiti parteneri), pentru urmatorii 4-5 anii nu se discuta deocamdata de profitabilitatea afacerilor asa cum si serviciile de acest gen functioneaza in tarile vestice precum Netflix din Marea Britanie.
Lucian Radulescu – Country Head pentru Romania si Moldova – Sony Europe Limited
Viitorul televizorului nu este SMART, pentru ca acum sunt in mare voga acest tip de televizoare insa viitorul, ne spune Lucian este Smart Conectivity, si se refera aici la modul in care te conectezi la televizor, se incerca introducerea cator mai multe modalitate de conectare la alte dispozitive, alte gadgeturi pe care le ai disponibile in casa.
Deja WiFi Direct, All Share, si multe alte tehnologii sunt pe piata si sunt printre cele mai folosite in acest moment pentru a transmite wireless imagini/videoclipuri din telefon/tableta pe televizorul SMART.
Anul acesta Sony a lansat primul televizor 4k si in 1-2 ani va deveni noul standard premium pentru televizoarele plate.