Sigur unii dintre voi deja ați aflat, ați testat, și v-ați lămurit cum stă treaba cu aplicația InfoTB (iOS sau Android) pentru transportul public din București. Unii dintre voi ați fost dezamăgiți pentru că nu funcționa prea bine, dar ultimele update-uri primite au rezolvat multe dintre probleme.
La început erau cam multe mijloace de transport care încă afișau orarul în funcție de program (tabelă), nu timpul estimat prin GPS. Lucrurile au evoluat ușor și acum multe dintre mijloacele de transport în comun au timpul real de așteptare în aplicație.
Ce funcții oferă InfoTB ?
- Poți să vezi timpul real de așteptare în stație al unui mijloc de transport public.
- Poți vedea unitățile de mijloace de transport în comun deja pe traseu
- Poți vedea traseul unei linii
- Poți să îți ceri cel mai bun traseu până la destinație
- Primești notificări când sunt probleme cu anumite linii, pentru ca tu să nu aștepți aiurea în stație
- Dacă îți vei face cont vei putea salva adresele cele mai utilizate
Cu ce ajută cel mai mult InfoTB?
Vreau să îți spun că de când am la dispoziție o estimare în timp real pentru când ajunge în stație mijlocul de transport mă îndrept spre stație doar când știu că ajunge autobuzul / tramvaiul acolo. Așa pot și eu să estimez mai bine când trebuie să plec de acasă pentru a ajunge într-un alt loc în București.
Sau dacă sunt pe grabă pot alege dacă să aștept sau să iau un mijloc de transport în comun sau altul, pentru că voi putea apela la o aplicație de taxi, sau de ce nu, o aplicație de închiriere trotinete electrice dacă distanța nu este prea mare.
Cum afli timpul real de așteptare în stație?
Am atașat un clip mai jos destul de sugestiv zic eu. După ce ai dat click pe stația dorită, îți apare o listă cu mijloace de transport în comun pe care trebuie să o tragi în sus. (atenție că sunt unele puncte apropiate – cum sunt stațiile de tramvai care sunt una lângă alta pentru sensuri diferite).
Important! Cele care au un asterisc înaintea minutelor semnifică estimarea bazată după un orar. Dacă după afișarea minutelor apare acel simbol ca la semnalul de semnal wireless înseamnă că este estimare făcută în baza locației GPS.
Ce îmi doresc eu cel mai mult acum este ca aplicațiile mari precum Moovit, Google Maps, sau altele să aibă acces printr-un API la datele STB. Nu știu dacă le oferă, dar ar face un mare serviciu societății, pentru că nu toți știu de aplicația primăriei sau cum se numește plus că aplicațiile internaționale sunt deja mai bine finisate.
Bonus
1. Există și o variantă desktop a aplicației accesibilă aici. Nu știu cât de mult ți-e utilă pe Desktop, dar e bine să știi că există.
2. Dacă nu vrei o aplicație în plus în telefon și folosești Twitter atunci te poți înscrie la canalul STB de Twitter de mai jos în care sunt postate anunțuri când anumite linii de transport în comun sunt blocate. De regula sunt multe într-o zi, deci poate nu vrei să activezi notificările dar îi poți da follow.
P.S. S-ar putea să vină mai multe notificări despre blocaje din trafic prin Twitter decât prin InfoTB (din experiența mea).