Ce este eSIM ?

Publicat pe 9 mart. 2016 - 8:58 de Mîrzac Iulian

micro SIM

Cartelele SIM știți cu toții ce sunt și la ce folosesc. Astăzi vom vorbi despre eSIM, un nou standard GSMA care se pare că va fi introdus în viitor de către companii mari de telecom din lume. Apple și Samsung sunt pentru trecerea la acest nou standard. Alte mari companii telecom care își doresc asta sunt: AT&T, China Unicom, Verizon, Vodafone, și Orange.

Ce este un eSIM?

Poate bănuiești deja, eSIM este o cartelă electronică (un profil) care va schimba destul de mult peisajul telecom. Deci telefoanele nu vor mai fi dependente de o cartelă pe care trebuie să o introduci în telefon. Va fi deja un chip în telefon care va putea fi scris cu informația de la operatorii de telefonie mobilă în momentul în care apelezi la serviciile lor.

eSIM vine defapt de la embedded SIM. SIM integrat în telefon pe românește.

Ce avantaje are eSIM ?

Lucrurile se vor simplifica în teorie. Vei putea schimba operatorul mai ușor, cum spuneam și înainte nu mai faci modificări fizice, prin urmare nu mai oprești telefonul ca să introduci sim-ul. Se mai elimină și necesitatea de a schimba formatul SIM-ului de fiecare dată când îți schimbi telefonul cu unul nou care are alt format. Trebuie să te duci la reprezentanță să ceri un alt format de SIM dacă telefonul este nou lansat posibil să nu găsești oriunde noul format.

eSIM-ul va ține stocate toate profilele operatorilor telecom însă vor fi activate doar cele pe care le folosești. E interesant că vei putea avea mai multe profile active lucru care poate ar putea transforma fiecare telefon într-un dual- sau tri- sau quad-sim pasiv deoarece se vor putea activa mai multe profile. Depinde și producătorul de telefoane mobile ce abordare va avea.

Problemele din timpul călătoriilor ar putea fi eliminate în acest fel. Pleci într-o țară străină și vei putea activa profilul unui operator telecom din țara respectivă deci taxarea roaming nu va ma exista deoarece vei fi taxat local pentru apelurile din țara respectivă.

Când se va adopta noul standard ?

Sunt deja terminale care au adoptat standardul: ceasul inteligent Samsung Gear S2. Gadget-urile mici se estimează că vor adopta noul standard mai rapid, cel mai probabil pentru că este greu de introdus o cartelă micro sau nano SIM și apoi pentru că poate dispozitivul se dorește rezistent la apă este și o problemă de design să oferi un slot de SIM.

În viitorul apropiat sfârșitul anului sau 2017 se estimează că vor fi mai multe companii care vor lansa noi produse care includ tehnologia eSIM însă nu sunt informații concrete momentan.

Nu știu dacă pentru siguranța datelor utilizatorilor va fi mai bine, tind să cred că această componentă software va aduce noi probleme de siguranță, dar rămâne să vedem.

Cum vi se pare noul standard și ce efecte (pozitive sau negative) credeți că va avea?

Un videoclip educativ de la GSMA privind noul standard

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro, scriu articole pe toate temele propuse pe site, dar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadgeturi care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

10 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Edurad 25/01/2019 at 14:44 - Reply

  Este aproape februarie 2019 si nimic, Meizu Zero promite ceva de gen

 2. Daniel 29/12/2018 at 19:20 - Reply

  E stasitul anului 2018…
  Inca nimic….

 3. cezar 31/08/2018 at 11:36 - Reply

  e.sim cand apare la noi, noutati smartwatchuri

 4. Vasile 05/01/2018 at 11:29 - Reply

  esim de la smartphone nu este acelasi cu esim de la samartwatch dearece la smartwatch ar trebui sa consume bateria mult mai putin de 5x mai putin decat la smartphone. In realitate au acelasi consum.Cum sta problema in picioare, au introdus numai esim-ul si gata s-au spalat pe maini.

 5. ştefan 19/10/2017 at 08:50 - Reply

  e aproape finalul lui 2017 dar nimic nu se aude

Postează un comentariu: