Ce este eSIM ?

Publicat pe 9 nov. 2019 - 8:58 de Mîrzac Iulian

micro SIM

Cartelele SIM știți cu toții ce sunt și la ce folosesc. Astăzi vom vorbi despre eSIM, un nou standard GSMA care a fost implementat de către companii mari de telecom din lume. Apple și Samsung deja oferă dispozitive compatibile cu eSIM.

Ce este eSIM?

Poate bănuiești deja, eSIM este o cartelă electronică (un profil pe un cip electronic disponibil pe telefon) care va schimba destul de mult peisajul telecom. Deci telefoanele nu vor mai fi dependente de o cartelă pe care trebuie să o introduci în telefon. Va fi deja un cip în telefon care va putea fi scris cu informația de la operatorii de telefonie mobilă în momentul în care apelezi la serviciile lor.

eSIM vine defapt de la embedded SIM. SIM integrat în telefon pe românește.

Ce avantaje are eSIM ?

Lucrurile se vor simplifica în teorie. Vei putea schimba operatorul mai ușor, cum spuneam și înainte nu mai faci modificări fizice, prin urmare nu mai oprești telefonul ca să introduci sim-ul. Se mai elimină și necesitatea de a schimba formatul SIM-ului de fiecare dată când îți schimbi telefonul cu unul nou care are alt format. Trebuie să te duci la reprezentanță să ceri un alt format de SIM dacă telefonul este nou lansat posibil să nu găsești oriunde noul format.

eSIM-ul va ține stocate toate profilele operatorilor telecom însă vor fi activate doar cele pe care le folosești. E interesant că vei putea avea mai multe profile active lucru care poate ar putea transforma fiecare telefon într-un dual- sau tri- sau quad-sim pasiv deoarece se vor putea activa mai multe profile. Depinde și producătorul smartphone-ului cât de permisiv va fi.

Problemele din timpul călătoriilor ar putea fi eliminate în acest fel. Pleci într-o țară străină și vei putea activa profilul unui operator telecom din țara respectivă deci taxarea roaming nu va ma exista deoarece vei fi taxat local pentru apelurile din țara respectivă. Rămâne însă de văzut cum vor evolua lucrurile.

Ce companii românești oferă tehnologia eSIM?

Orange și Vodafone oferă eSIM prin abonamente dacă ai un dispozitiv compatibil eSIM. Apple Watch sau noile telefoane Apple care acceptă eSIM poți folosi cu acest serviciu.

Cum ți se pare noul standard?

Un videoclip educativ de la GSMA privind noul standard

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele disponibile pe website, dar cel mai mult îmi place să fac review-uri la noi gadget-uri disponibile pe piață. Facebook | Twitter

11 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Edurad 25/01/2019 at 14:44 - Reply

  Este aproape februarie 2019 si nimic, Meizu Zero promite ceva de gen

 2. Daniel 29/12/2018 at 19:20 - Reply

  E stasitul anului 2018…
  Inca nimic….

 3. cezar 31/08/2018 at 11:36 - Reply

  e.sim cand apare la noi, noutati smartwatchuri

 4. Vasile 05/01/2018 at 11:29 - Reply

  esim de la smartphone nu este acelasi cu esim de la samartwatch dearece la smartwatch ar trebui sa consume bateria mult mai putin de 5x mai putin decat la smartphone. In realitate au acelasi consum.Cum sta problema in picioare, au introdus numai esim-ul si gata s-au spalat pe maini.

 5. ştefan 19/10/2017 at 08:50 - Reply

  e aproape finalul lui 2017 dar nimic nu se aude

Postează un comentariu: