Tot ce trebuie să știți de la evenimentul Google IO 2015

Publicat pe 2 iun. 2015 - 10:22 de Mîrzac Iulian

Google IO 2015

Probabil nu toți ați urmărit evenimentul Google IO desfășurat pe 28 Mai în care compania a dezvăluit cele mai noi lucruri pe care le are în dezvoltare și cele mai noi upgrade-uri pe care le vor primi produsele lor software. Acest articol va face un rezumat al celor mai importante lucruri comunicate de Google la eveniment.

Permisiuni Aplicatii

Android M

Poate cel mai zvonit dintre acestea a fost Android M viitoarea versiune a sistemului de operare Android care va oferi câteva noi puncte de diferențiere față de competitori și funcții noi.

Siguranța

Sistemul de operare are nevoie de un upgrade la nivel de acces al aplicațiilor mobile și aici va interveni un modul prin care vei putea permite sau nu accesul la anumite componente din Android. Mai concret, vei putea la o anumită aplicație să nu permiți accesul la contacte spre exemplu sau la cameră, dacă consideri că nu ar trebui să aibă acces. Evident că nu vei avea motive să blochezi accesul la contacte pentru Whatsapp :), dar pentru aplicații care nu sunt prezente în Google Play funcția s-ar putea să fie una foarte bună pentru blocarea accesului la informații sensibile din smartphone cum ar fi accesul la fișiere, notițe, imagini, etc.

Tab-uri personalizate în Chrome

Chrome va permite în noul sistem de operare introducerea de butoane și scurtături cum sunt butoane de like, share la baza paginii web, astfel pagina de mobile va fi mai ușor de utilizat, și legătura dintre website și aplicația (Facebook, Pinterest, Twitter să se facă direct, fără pași de login în browser când tu ești deja logat în aplicația din telefon).

Autonomia

Se introduc noi funcții de economisire a bateriei. În momentul în care senzorul de mișcare nu este folosit (telefon stă pe masă), va consuma mult mai puțină energie. Telefonul va învăța în ce mod folosești telefonul. Să spunem ca dimineața la prânz și seara stai mai mult pe telefon, atunci sistemul de operare va sincroniza conturile, aplicațiile doar în orele în care știe că folosești cel mai des telefonul, în restul timpului sincronizarea fiind oprită pentru a economisi baterie.

Android M developer preview este disponibil pentru Nexus 5, 6, 9 și Player, așa că dacă ești developer nu rata ocazia de a-l testa.

Printre altele Google a anunțat și disponibilitatea portului USB-C în curând pe telefoanele Android.

Android Pay

Android Pay

Serviciul competitor Apple Pay numit Android Pay va fi preinstalat pe Android Pay, și va fi folosit în același mod. Un telefon cu senzor NFC nu va trebui decât apropiat de un device care acceptă astfel de plăți pentru a lua banii. Deja au mulți parteneri, printre care și T-Mobile, Verizon și AT&T

Vei putea face plăți și prin validarea amprentei (la telefoanele care au această funcție) pentru o siguranță mai mare și va fi o funcționalitate integrată în sistemul de operare Android M.

https://www.youtube.com/watch?t=35&v=OueObu2aA_M

 

Android Wear

Sistemul de operare Android Wear va include o nouă funcție Always on care va ține device-ul tot timpul aprins pentru ca informația să fie disponibilă imediat, însă este un mod care va face informația accesibilă doar în alb-negru. Se va introduce o altă funcție prin care vei putea controla ecranul prin mișcările mâinii. Sus-jos pentru derularea ecranului în sus sau jos, asta în cazul în care ai mâinile ocupate cu bagaje. Pentru a găsi un emoji poți chiar desena acum pe ecran, iar dispozitivul găsește imaginea.

Brillo

Internet of Things

Google nu așteaptă dezvoltarea acestui segment și se folosește de Nest compania preluată de ei pentru a lansa Brillo un nou sistem de operare pentru dispozitive mici, cu consum redus de energie care le folosești în viața de zi cu zi fără a interacționa neapărat direct cu acestea. Nest dacă vă amintiți avea un device care controla temperatura din locuință și putea fi gestionat și prin Internet, prin acest device a fost cunoscut defapt, compania având mai multe dispozitive de automatizare a mai multor funcții din casă.

Sistemul de operare Brillo are și un propriu limbaj de comunicare între dispozitiv și Cloud (folosește JSON), dar acesta va fi disponibil mai tarziu în Q4.

Google Now

Google Now

Google Now una dintre cele mai interesante funcții prin care se diferențiază Android și va permite accesul la informație din orice aplicație. Vei primi estimări și mai precise privind schimbarea mijloacelor de transport în comun sau când vei ajunge la destinație cu mașina. Noi comenzi vocale vor îmbunătăți experiența pe care o vei avea cu Google Now. Va conecta aplicațiile pe care le folosești pentru rezervări la restaurante, avion, pentru informații și mai detaliate privind meniul pe care-l au disponibil, etc.

Google Photos

Google Photos

Google Photos se desprinde de Google+ ca serviciu, nu se va simți asta în modul de utilizare a Google+, dar din ce spune Google serviciul Photos va permite încărcarea tuturor fotografiilor, neavând limită de spațiu de stocare, vei putea vizualiza toate fotografiile într-un Timeline. Vei putea sorta fotografiile după persoanele carea apar în poze sau locurile unde au fost făcute (dacă au fost marcate cu coordonate atunci când au fost făcute). Important este că aceste lucruri vor fi făcute automat. Dar

Serviciul va permite crearea de videoclipuri sau colaje automat cu seturile de fotografii pe care le încarci.

Un gest de apăsare și tragere a imaginii îți va permite să mărești o fotografie pentru a fi mai evidentă în timeline.

Aplicația este disponibilă începând de acum pe Android, iOS și Web.

https://www.youtube.com/watch?v=ydBjsZnHrwM

Google Maps Offline

Google Maps va avea până în toamnă din ce ne dă de înțeles Google o funcție prin care vei putea utiliza aplicația fără Internet. Aplicația funcționeaza deja pentru salvarea unor hărâi locale cu un oraș sau zonă care te interesează însă va permite stabilirea de trasee, căutarea locațiilor fără acces la Internet.

Chromecast Upgrade

Google Chromecast primește un upgrade important

În primul rând va primi un API nou care va permite utilizarea a două ecrane, spre exemplu pentru streaming-ul jocului pe televizor, iar pe telefon pentru controlul jocului și meniu așa cum este arătat în imaginea de mai sus. Game Manager API va permite în cazul jocului multiplayer fiecare utilizator conectat să afișeze ceva diferit pe fiecare telefon propriu.

Soli

Project Soli

Ultimul lucru este unul puțin S.F. Este un cip care emite unde radio, este de mici dimensiuni, și este gândit pentru a fi utilizat pe accesorii de purtat. Orice mișcare schimbă undele radio generate de dispozitiv. Practic vom putea utiliza gesturile de apăsare a degetelor (apăsare buton) sau de rotire (simulare a rotirii unui potențiometru spre exemplu), și multe altele, care vor simula declanșarea unor acțiuni pentru dispozitivul utilizat.

Va putea fi folosit pentru controlul fără ecran al device-urilor. Deja visez la ce va putea fi folosit în viitor. La controlul smart watch-urilor sau a device-urilor mobile cu ecran (smartphone, tabletă), posibilități nelimitate… controlarea hărților, interacțiunea aplicațiilor, etc.

Cred că vă place ce și-a propus compania să realizeze în perioada următoare sau a realizat deja și sunt sigur că sunt lucruri pe care nu le-au spus așadar să vedem cum ne va îmbunătăți viețile aceste noi tehnologii.

Bonus: Project Jaquard

Proiect care merge tot în direcția accesoriilor de purtat (wearables). În parteneriat cu Levi’s  compania testează un nou material textil care se transformă într-o suprafață touchscreen.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: