Stiam de mult timp de uCoz.ro s-au promovat foarte mult si mi-am propus ca la un moment dat sa va arat si voua avantajele pe care le puteti avea apeland la serviciile lor in cazul in care vreti sa va creati un site gratuit, sau daca doriti servicii mai avansate/profesioniste sa platesti pana la 10$/luna. Probabil ca ati mai auzit de Geocities, un proiect Yahoo care isi propunea acelasi lucru: sa ofere utilizatorilor obisnuiti posibilitatea de a-si crea un site web gratuit fara cunostinte tehnice de programare/design/administrare pagini web/etc. uCoz este mult mai avansat in ceea ce priveste posibilitatea de customizare a design-ului paginilor web intr-un mod simplu.
uCoz este si castigatorul unei distinctii: Best site for Publishers oferita de blogul Mashable in 2009: Open Web Awards 2009
Inainte sa scriem despre serviciile lor am explorat modul in care se creeaza un site si am facut rapid itnewz.ucoz.ro pe care va invit sa-l vizitati rapid.
Avantaje
- gratuit pentru incepatori
- 400 MB la inceput pentru stocare si creste pe masura ce ai mai multi utilizatori si pe vechime in sistem (ca si la Gmail)
- editarea designului direct pe site adaugand/eliminand: module,pagini, categorii, text, elemente grafice etc. Puteti traduce template-ul (daca este in engleza)
- peste 200 de designuri predefinite pentru incepatori cu posibilitatea de modificare
- posibilitatea adaugarii unui domeniu propriu si crearea a pana la 50 de subdomenii
- totul este in limba romana, de la site-ul de prezentare la panoul de administrare, la site-ul abia instalat, si chiar suportul tehnic
- suporta si tehnologii noi: HTML5 si CSS3
- acces complet la codul sursa HTML/CSS, si folosirea libera script-urilor de tip JavaScript
- domeniu gratuit la plata pe un an a oricarui abonament impreuna cu alte servicii precum: spatiu mai mare de stocare , inlaturare reclame/copyright de pe site,etc.
- ai backup la site/toate site-urile create
- suport tehnic direct cu operatori uCoz sau pe forumul uCoz
Dezavantaje
- nu poti avea acces la baze de date externe;
- se pot utiliza pagini HTML/cod HTML insa sunt limitari
- template-uri pentru design predefinite cu design invechit
- modificarile pentru SEO (optimizarea pentru motoarele de cautare) ar fi greu de realizat
Cateva site-uri facute ca si voi de utilizatori care nu au cunostinte de web design prin uCoz.ro:
- www.paultrifan.ro (Blog)
- (Magazin online)
- http://alba-iulia.ucoz.com (Portal Oras)
- www.orhei.net (Portal Oras)
- http://scoala-1.at.ua
- www.sorelle-design.ro
- www.negri-mar.com
1. Cum incepeti crearea site-ului pe uCoz.ro ?
Primul pas ar fi sa-ti creezi un cont de utilizator pe uCoz.ro, atentie acest cont va fi utilizat doar pentru logarea in sistem pe site-ul uCoz, dupa creearea acestui cont si confirmarea contului din e-mailul primit va trebui sa introduceti o noua parola care va fi utilizzata pentru a intra in panoul de administrare al site-urilor denumit Webtop.
2. Cum creezi site-ul propriu-zis in Webtop ?
Dupa ce ai terminat primul pas vei fi trimis automat in aceasta interfata Webtop care este aseamanatoare cu a Desktopului tau Windows Vista, daca esti familiarizat cu ea. Vezi imaginea de mai jos.
Pentru crearea primului site (pentru ca aveti posibilitatea sa creeati mai multe site-uri in contul vostru) trebuie sa mergeti pe Site-urile mele iconita prezenta pe desktopul Webtop. Dati dublu click si in fereastra deschisa introduceti numele site-ului si domeniul pecare doriti sa-l utilizati. Apoi tastati codul de securitate si acceptati termenii si conditiile dupa care apasati continuare.
3. Alegerea modulelor pe care doresti sa le utilizezi pe site
Dupa cum vedeti si in imaginea de mai jos (dati click sa se vada mai mare) puteti alege ca site-ul sa poata integra un Forum in adevaratul sens al cuvantului, exista modul pentru Album Foto, modul pentru adaugarea de Stiri ca la un CMS obisnuit, modul pentru catalog de fisiere, modulul de Blog, Sondaje, Formulare de E-mail si pentru Magazine Online cu ajutorul caruia vei putea vinde produse prin intermediul site-ului tau (modul cu plata). Puteti modifica lista de module care va apare in Panoul de Administrare al site-ului oricand doriti.
4.Site-ul este gata si aveti in fata panoul de administrare
Dupa alegerea modulelor veti intra automat in panoul de administrare al site-ului pe care tocmai l-ati creat. Daca intrati si pe adresa care ati ales-o la inceput veti putea chiar sa explorati site-ul abia lansat. Sus aveti un meniu cu informatii generale despre site-ul vostru, meniul de introducere de banner pentru reclame pe site, setarea unui nou domeniu cumparat de voi, unelte si setari de securitate, meniul pentru suport tehnic si in final administrarea serviciilor platite.
Aveti la dispozitie tot de ce aveti nevoie pentru a va construi si gestiona site-ul din acest loc.
Ce mai poti obtine daca platesti pentru serviciile uCoz:
- Poti adauga modulul pentru e-commerce sa poti vinde produse prin intermediul site-ului tau
- Poti scoate drepturile de autor ale uCoz
- Eliminarea reclamelor introduse pe paginile uCoz create gratuit
- Puteti creste spatiul de gazduire de la 400MB (gratuit) la 10GB (abonamentul de 10$)
- Posibilitatea de a utiliza cod PHP (pentru avansati)
- Utilizarea serviciului de trimitere mesaje SMS
Creeaza-ti propriul site in 5 minute !
Asteptam feedback de la voi !
4 comentarii
Cer ajutor ca situ-l sa se vada pe google. Mam inscris pe ucoz.
Salut ,
Pentru ca site-ul tau sa apara in Google de regula este deajuns sa indici motorului de cautare ca exista acel site.
Toate uneltele si ajutorul necesar din partea companiei Google inclusiv tutoriale in limba romana gasesti aici: https://search.google.com/search-console/about?hl=en&utm_source=wmx&utm_medium=wmx-welcome
Tot acolo daca-ti creezi cont poti sa si introduci site-ul pentru a vedea statistici.
Succes !
1. Doresc sa creez noi pagini dar care sa nu fie vizibile in meniu. Ci doar sa fac un link la ele din paginile meniului.
2. Cum pot deschide un doc pdf direct dintr-o subpagina. De exemplu daca am o pagina numita orar si dau click pe ea ea in meniu sa mi se deschida un doc pdf sau word
1. O pagina noua se creeaza din Panoul de Administrare, in Editorul de Pagini si apasand pe Adauga Pagina Noua dupa ce ai intrat pe Editorul de Pagini. Vizibilitatea in meniu nu am idee cum se seteaza, dar baietii de la Suport Online ar trebui sa te poata ajuta.
2. Documentul PDF este deajuns sa fie stocat pe orice server public, iar linkul sa-l inserezi in site-ul tau oriunde doresti pentru a putea fi deschis in pagina web. Utilizatorul trebuie sa aiba instalat Adobe Reader evident.