Toate harddisk-urile cedează la un moment dat, însă pe termen lung contează și cum le îngrijești. Statistica spune că 50% dintre harddisk-uri rezistă timp de 6 ani într-un calculator, o durată de viață acceptabilă pentru că în hardware se schimbă componentele foarte des la 6 ani fiind considerată foarte veche o piesă. Atenție aici vorbim doar de harddisk-urile tradiționale nu de SSD-uri.
Dintre experiențele personale cu harddisk-uri îmi amintesc de: „bad-uri” (sectoarele din harddisk care erau marcate ca inutilizabile), care produceau erori (BSOD) în timpul utilizării datorită stocării de date exact în acele zone, viruși care au șters MBR-ul, formatare greșită, etc.
Care sunt principalele cauze pentru care harddisk-urile cedează înainte de cei 6 ani, și ce puteți face pentru a-i atinge sau a-i depăși veți afla mai jos.
1. Șocurile aduse harddisk-ului
Cel mai mult scurtezi viața unui harddisk manipulând harddisk-ul fără grijă. Aici mă refer în momentele în care îl aruncați în pat, îl așezați pe masă mai tare, sau dacă este în desktop sau laptop, la fel, acestea trebuiesc manipulate mai ușor. Manipularea ușoară este importantă și în timp ce sunt oprite, dar cel mai grav este dacă le bruscați în timp ce sunt în funcțiune.
Luăm întâi exemplul hdd-urilor externe care par a fi utilizate din ce în ce mai mult ca stick-uri pentru că sunt ieftine, ei bine așează-l normal pe masă (nu trebuie așezat ca un ou, dar nici săi dai drumul pe o suprafață tare) apoi conectează-l la PC, SMART TV, laptop, etc.
Desktopurile dar mai ales laptopurile sunt cele care prezintă cel mai mare risc pentru că în timpul funcționării mai sunt mișcate. Un laptop este ținut în pat pe picioare, așezat de colo colo, ei bine la o viteză de 5.400 rpm – 7.200 rpm acel șoc este mult mai mare decât vi se pare. Șocul se amplifică pe platanul în mișcare la o viteză extraordinar de mare, care afectează capurile de citire extrem de sensibile.
2. Căldura în exces
Ca multe dintre componentele dintr-un desktop/laptop căldura este principala problemă, ele sunt construite să funcționeze la anumite limite de temperatură. Fiecare producător are normele sale dar de regulă se încadrează la mediul pe care omul le suportă :). Problema este că în carcasă este mul mai cald decât în camera unde este pc-ul / laptopul.
Ce poți să faci este să cureți carcasa unității tale de lucru, pentru a lăsa să circule aerul în timpul utilizării, verifică ventilatoarele să funcționeze și toate astea sunt mai mult valabile pentru cei cu laptop pentru că la PC e mai simplu de făcut curat.
Coolerele pentru laptop sunt doar o amăgire pentru că de îndată ce nu-l mai ai lângă tine laptopul se va încălzi din nou, vezi articolul meu despre curățarea laptopului.
3. Fragmentarea fisierelor de pe harddisk
Este o problemă cunoscută și cred că cei mai mulți știți despre ce este vorba. Harddisk-ul stochează datele unde găsește loc, mai exact, informația este trecută dezordonat pe platane, nu întotdeauna dar se întâmplă des. Mai exact un fișier video să zicem de 1gb poate fi stocat în mai multe zone pe platan, prin urmare capul de citire trebuie să oscileze mai des pe diametrul său decât dacă informația era stocată organizat.
Ce se poate face aici este simplu, să defragmentați harddisk-ul rulând o aplicație de acest gen. Defragment este prezentă în Windows (Optimise Drives pe Windows 8), dar mai sunt și alte aplicații specializate care pot fi mai eficiente.
4. Deschiderea și oprirea frecventă
Aici este evident și motivul pentru care se strică mai repede și ce trebuie făcut pentru a opri uzarea excesivă a harddisk-ului. Aici nu mă refer că va trebui să-l ții deschis tot timpul sau închis mai mult dar câteva opriri pe zi sunt ok.
5. Șocurile electrice
Știm că se mai întâmplă să cadă curentul sau pur și simplu să apară fluctuații în rețeaua electrică a locuinței, problemă care pe termen lung sau dacă sunt mai puternice într-o singură dată să ardă componenta din calculator.
Dacă aveți mai multe niveluri de protecție în casă (la tabloul electric, la priză, apoi la sursa calculatorului) atunci s-ar putea să nu mai fie necesar, dar pentru a fi sigur se utilizează o priză cu protecție în genul acesta.
6. Bonus. Nu cumpărați cele mai ieftine harddisk-uri !
Asta nu o zic din auzite ci din experiență, am trecut prin mai multe branduri, prin mai multe modele, iar cele mai ieftine au cedat de mai multe ori nu doar odată, la fel și în cazul prietenilor mei cu desktop / laptop.
Harddisk-uri recomandate:
Western Digital – ieftin: seria Green – mediu: seria Red
Seagate – ieftin: Baracuda peste 250 lei – mediu: seria Pipeline sau seria Constellation
Vă dau acest sfat pentru că poți avea grijă de el, dar în același timp pot interveni alți factori, iar producătorul poate fi unul din cei mai importanți factori. Este ultimul sfat, dar poate și cel mai important, așadar NU cumpărați cele mai ieftine harddisk-uri !
Harddisk-ul tău cât a rezistat ?