Cum afli rapid daca PC-ul tau poate rula un joc ?

Publicat pe 19 aug. 2013 - 22:11 de Mîrzac Iulian

Gamingul pe calculator nu se compara cu cel de pe consola, pe calculator trebuie sa fii tot timpul la curent cu noutatile: si pe partea de software (sistem de operare, utilitare, drivere) si pe parte de hardware (componente noi). Pe consola nu trebuie decat sa cumperi jocul si sa il rulezi, este facut pentru acel dispozitiv. Stim noi de ce preferam PC-ul in schimbul unei console totusi – e All in One, poti face mult mai lucruri pe el.

Asadar aveti la dispozitie cele doua modalitati de mai jos:

Verifica specificatiile calculatorului manual

Asta e modalitatea de baza, cred eu cea mai utilizata de a verifica daca PC-ul tau va putea duce un joc. Vom folosi un program care scaneaza componentele din calculator si culege toate informatiile necesare apoi sunt centralizate si afisate intr-un sumar, sau in detaliu pe fiecare componenta in parte. Programul este Speccy si probabil ati mai auzit de el.

Te intereseaza viteza procesorului specificata in GHz, numarul de nuclee pe care Procesorul le are daca este cazul (jocuri care cer dual-core). Te mai intereseaza memoria RAM care se va masura in GB si modelul placii video. Daca pe langa placa video dedicate fie ea NVIDIA sau AMD vezi si Intel sau alt producator in sectiunea grafica, asta inseamna ca ai si o placa video dedicata si o placa video integrata care in cazul PC-urilor va sta neutilizata decat daca ramai fara placa video dedicata, sau in cazul laptopurilor se va utiliza mai des pentru a economisi baterie atunci cand esti pe drum.

Dupa cum vedeti si in imaginea de mai jos am subliniat componentele importante la care trebuie sa va uitati si sa le comparati cu cerintele de sistem pe care producatorul jocului le-a publicat.

Cum afli cerintele minime pentru anumite jocuri ? Le cauti aici: Gamessystemrequirements.com.

Speccy

Verifica automat daca PC-ul poate rula un joc

A doua si cea mai importanta metoda, de la care am pornit articolul defapt si de drept este folosirea unui tool automat care-ti spune: Merge sau Nu. Dupa parerea mea de mult ar fi trebuit sa aiba fiecare producator de jocuri sisteme automate de detectare a cerintelor de sistem speciale pentru fiecare joc (cel putin jocurile mai populare) inainte de a fi cumparate ca sa stii daca are rost sa-l cumperi.

Asadar tool-ul care detecteaza automat se numeste Can You Run It? si este un site unde intri, iti instaleaza o mica componenta de sistem pentru a permite accesul la specificatii si nu trebuie de aici decat sa alegi jocul care te intrebi daca merge sau nu. Mai nou au si o aplicatie Desktop daca nu va place sa-l rulati pe site prin Java.

Can You Run It

La final cateva sfaturi utile:

 • cateodata un driver mai vechi poate fi mai bun pentru un joc nou care iti face probleme ( cu toate ca ai pus ultimul driver);
 • pe langa celelalte componente in gaming cea mai importanta ramane placa video;
 • indiferent prin ce metoda ai verificat, pana nu instalezi jocul nu stii cum iti va merge exact;
Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

4 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Stefan 23/11/2020 at 02:23 - Reply

  Can You Run It? nu e bun de nimic, aproape ta toate jocurile iti gaseste o lipsa ca nu le poti juca desi cand le incerci pornesc si ruleaza bine

 2. Chris 15/09/2020 at 17:42 - Reply

  Can i run it nu îl recomand pentru că sunt jocuri instalate pe un Pc și el zice strict că nu pot rula jocul nici pe low :))

 3. geo 26/03/2018 at 20:21 - Reply

  in romana nu poti?

 4. owais 09/01/2018 at 11:40 - Reply

  Thanks for such awesome guide.

Postează un comentariu: