Dacă până acum am rămas impresionat de MacBook Air acel laptop subțire aprope cât un plic cu un contract în el :), acum Apple a lansat o versiune nouă de MacBook. Una care va fi aproape la fel de subțire cât un MacBook Air dar care are diagonala mai mare și care include tehnologie mai nouă. Eu nu sunt Apple fanboy, nici droid, nici fan Windows, dar totuși găsesc în produsele Apple acele lucruri pe care și le-ar dori oricine de la un produs: un design durabil, rezistent, funcționalitate, viteză de lucru, simplitate. Restul lucrurilor contează mai puțin: memorie, procesor, atât timp cât îți faci treaba foarte bine cu acel produs.
Nimeni nu se aștepta luni ca Apple să lanseze un nou MacBook. Toată lumea aștepta Apple Watch, și eventual alte lucruri despre sistemul de operare care urma să primească un upgrade. Apple în schimb a mai venit cu Research Kit, unealta cu care dezvoltatorii vor putea crea aplicații care vor ajuta în detectarea și tratarea anumitor boli, dar au anunțat și Apple TV cu HBO Now, serviciul care va fi disponibil fără abonament TV momentan doar în SUA. Mă tem că România nu va avea acces la acest serviciu prea curând, mai ales că este o mutare prin care dorește să taie din avântul pe care Netflix îl are în SUA și alte țări dezvoltate. Apple TV costă acum 69 dolari acum în SUA + TVA. Asta pentru a stimula și mai mult vânzările pentru că probabil vor veni și cu o nouă versiune în maximum un an și pentru acest produs.
Încadrarea noului produs
Noul MacBook este o nouă linie de produs, este separat de MacBook Air sau MacBook Pro. Deci pe viitor vom vedea upgrade-uri la acest nou produs care începe cu o configurație mediocră, dar care nu contează foarte mult atunci când dorești portabilitate la nivel de tabletă, dar cu sistem de operare obișnuit pe el.
Configurația noului MacBook
Ecranul este retina cu rezoluție 2,304 x 1,440 pixeli, deci acesta este un compromis pe care compania nu l-a făcut pentru acest produs, și pe care l-au făcut spre exemplu pentru MacBook Air care era mult mai subțire. Include un procesor Intel Core M la 1.1 GHz cu Turbo Boost de la Intel de până la 2.4 GHz, 4MB L3 cache, se poate alege și variante mai rapide de până la 1.3 GHz.
Folosește o memorie RAM 8GB de 1600MHz LPDDR3, 256 memorie PCI-Express. Are suport nativ DisplayPort 1.2 prin portul USB-C. Folosește o placă video integrată (dacă mai trebuia să menționez) Intel HD 5300.
Designul
Are 13.1 mm în cel mai gros punct al laptopului, deci imaginați-vă că aveți un smartphone în buzunar care are această grosime, în mare parte fiind și mai subțire. Nu folosește coolere, procesorul de putere redusă și SSD-ul nu se încălzesc tare așadar acesta a fost cel mai important aspect în obținerea acestei grosimi foarte mici.
Cel mai mare compromis a fost făcut la partea de conectică. Adică la porturile disponibile mai exact. Există un singur port. USB-C. Este un nou port construit împreună cu Intel, care este capabil de viteze echivalente USB 3.1, adică duble față de USB 3.0. Prin acest port veți încărca laptopul, veți transfera date va trebui să faceți toate lucrurile ce țin de transfer de date și conectare accesorii. Evident pentru acest lucru au creat și accesorii. Din acel port să iasă un mini HDMI, un thunderbolt și portul de încărcare.
Tot la design s-a lucrat foarte mult la un nou design de taste cu cursă și mai scurtă decât acum, dar și cu un design inteligent care acum îți va permite apăsarea fără probleme și pe colțul tastei fără ca aceasta să se blocheze.
Trackpad-ul nu se mai apasă pe colțurile de jos, ci acum vei simți o vibrație atunci când simte că dorești să apeși click stânga sau dreapta. Au trebuit eliminate acele butoane, mai ales că trackpad-ul se află chiar pe marginea laptopului unde este cel mai subțire.
- Grosime: 0.35–1.31 cm
- Lățime: 28.05 cm
- Adâncime: 19.65 cm
- Greutate: 0.92 Kg
Prețul de pornire MacBook
Noul MacBook pornește de la un preț de 1299 de dolari, un preț mare pentru mulți dintre americani, dar mai ales în România. Veți vedea ce au reușit să facă cu acest produs în materialul de prezentare cu acumulatorii, cu materialele utilizate, apoi cu ecranul , și placa de bază care se pare că este mai mică decât cea al unui Raspberry Pi.
Acumulatorul ocupă 80% din spațiul laptopului
Acumulatorul promite 9h de lucru cu aplicații ușoare care nu încarcă procesorul foarte mult, probabil nu este limita maximă și se poate extinde și mai mult autonomia, dar problema va fi când vei rămâne fără baterie și vrei să mai și conectezi ceva la laptop, deci acel accesoriu de mai sus cu trei conectori sigur îl vei folosi în mod frecvent.
Pentru a putea umple carcasa cu formă neregulată, inginerii Apple au introdus bateria sub formă de straturi, pentru a umple perfect carcasa care se subțiază spre margine.