Canon PowerShot SX20 IS – Review

Publicat pe 10 dec. 2010 - 13:47 de Mîrzac Iulian

Canon PowerShot SX20 IS este un aparat foto care se incadreaza in categoria medium format, si este succesorul modelului PowerShot SX10 IS. Senzorul aparatului este de 12.1 Megapixeli si filmeaza high-definition la rezolutia 720p. Pachetul vine si cu: capac de protectie pentru obiectiv, cablu de date, cablu audio/video, pentru TV, strap-ul ca sa-ti pui aparatul de gat si cd-ul cu drivere/soft.

Canon PowerShot SX20 IS este destinat utilizatorilor mai pretentiosi celor care vor sa aiba o camera compacta cu ei intotdeauna. Este o camera versatila cu care puteti trece de la fotografia panoramica de 28 mm, la fotografia de distanta cu zoom 20x (560mm). PowerShot SX20 IS accepta carduri de memorie in formatele SD/SDHC, MMC, MMC plus si HC MMC plus.

Sa vedem ce am aflat despre Canon PowerShot SX20 IS:

Design

Designul este tipic formatului camerei si se simte ca un DSLR mai mic, masurand 124 x 88 x 87 mm si cantarind 560g. Pe langa materialul de plastic obisnuit, producatorul a folosit si aluminiu pentru o parte din corpul aparatului, in special pentru displayul mobil de 2.5 inci pentru a-i oferi rezistenta mai mare si un material plastic care are o aderenta mai mare in maini. La vizor s-a folosit cauciuc pentru un confort mai mare. Canon Powershot SX20 IS are un display rotativ care este foarte util cand vreti sa filmati peste multime, sau de foarte aproape de sol, cand faceti fotografii macro, cu alte cuvinte puteti face fotografii din orice unghi doriti acum.

Butoanele

Rotita de schimbare a modului de fotografiere este foarte asemanator camerelor DSLR, doar modul Stitch Assistant fiind poate diferit. Canon PowerShot SX20 IS are un buton rosu langa vizor care este pentru inregistrarea de videoclipuri instant chiar si atunci cand nu sunteti in modul de filmare. Butoanele in cruce din dreapta pentru setarea parametrilor fotografiei au si un control circular care poate fi folosit pentru explorarea fotografiilor sau modificarea parametrilor de expunere sau focalizare manuala. Este foarte util cand trebuiesc facute setari de finete. Din butoanele din dreapta pot fi setati toti parametrii manuali observand efectele acestora direct pe ecran. Pozitia butoanelor mi se pare buna, nu incomodeaza, si nu mi s-a intamplat sa incurc butoanele. Vizorul poate fi reglat pentru cei care au probleme cu vederea.

Mai exista un buton de printare langa buton si un buton de schimabare a modului de folosire al blitului pe partea stanga langa blit.

Performante

Viteza de fotografiere a fost de 2,5 secunde cadre/secunda in modul normal de fotografiere la o rezolutie maxima de 4000×3000 pixeli, cu un card PNY SDHC 4Gb, iar in modul de fotografiere continuu a fost de 1 cadru/secunda fara sa incetineasca chiar dupa 20 de fotografii facute consecutiv, viteza buna de fotografiere. Powershot SX20 IS are iContrast ca si la restul camerelor Canon care echilibreaza automat contrastul imaginii, reducand zonele prea intunecate si cele prea luminate, util atunci cand fotografiati din interior spre exterior sau zone umbrite. Canon Powershot SX20 IS poate fotografia Macro de la 0mm deci e un bun aparat si pentru fanii macro.

Baterie

Canon Powershot SX20 IS in urma testelor CIPA scrie ca poate face pana la 340 de fotografii cu bateriile alcaline si aproximativ 600 cu acumulatori NiMH ceea ce este destul de bine, multe aparate foto rezista sub 300 fotografii per incarcare. Eu am folosit acumulatori Duracell de 2300 mAh pe care i-am incarcat odata si m-au tinut pe toate perioada testului, si la evenimentul Netcamp la care am filmat in total cam 20 de minute HD, si tot nu s-au consumat.

Calitate video

Calitatea video a fost impresionanta, chiar nu ma asteptam sa inregistreze atat de bine mai ales daca o comparam cu Nikon L110, Fujifilm Finepix 2500HD sau cu camerele compacte in general, iar stabilizatorul de imagine si-a facut treaba foarte bine avand in vedere ce maini tremurande am chiar si la zoom maxim (videoclipurile inregistrate de mine la Netcamp au fost puse pe focalizare continua si din aceasta cauza se blureaza frecvent). Mi-a placut de Canon Powershot SX20 IS ca are butonul rosu special pentru a inregistra material video chiar si atunci cand esti intr-un mod de fotografiere. O caracteristica mai putin introdusa in camerele foto este sa poti fotografia in timp ce filmezi. Cand am citit ca are si aceasta functie am fost entuziasmat dar dupa ce am testat-o si am vazut ca videoclipul se inregistreaza cu pauze atunci cand faci si fotografii simultan, nu mi-a mai placut. Alt lucru care m-a surprins in mod placut a fost calitatea sunetului. Canon PowerShot SX20 IS a inregistrat foarte bine sunetul din cadrul Netcamp, avand doua microfoane pentru inregistrare stereo. Mai mult, se poate activa optiunea Wind Filter care anuleaza o parte din zgomotul produs de vant in microfon, optiune noua pe care nu am mai vazut-o la nici o camera.

Ah si era sa uit, filmarile HD sunt cu compresie H.264 ceea ce va reduce substantial marimea fisierului video si deci veti putea inregistra mai mult cu acelasi card de memorie in comparatie cu o compresie MJPEG sa zicem.

Calitate fotografii

Fotografiile facute de-a lungul testului au fost de calitate. Mai jos aveti in galerie trei imagini facute cu aparatul, iar la articolul cu Conferinta Netcamp 2010 aveti si imagini si trei videolipuri facute cu Canon PowerShot SX20 IS. O prima imagine facuta la apus de soare la Arcul de Triumf, o a doua imagine facuta pentru a testa zoom-ul, din parcul Herastrau (langa Statuia Curcanului) catre Piata Charles de Gaulle (Cladirea Raiffeisen), iar a treia in Parcul Cismigiu seara.

Optiune interesanta de mentionat este faptul ca pe langa faptul ca se poate seta manual ca si o camera DSLR, se poate seta si intensitatea blitului.

Concluzii

In categoria ei Canon PowerShot SX20 IS, cu al sau 20x zoom este printre cele mai bune, ca si calitate foto, video, fotografiere continua 1.1 cadre/secunda, chiar daca mai sunt multe alte camere care au peste 20x zoom. Camera are deasemenea un timp de focalizare relativ redus comparat cu ceilalti competitori. Camera fotografiaza Macro foarte bine deasemenea. Ajungem si la filmarea HD la 720p care iar am sa o laud pentru ca se poate da si zoom in timp ce filmezi ( si sunetul mecanismului de zoom nu se aude pe fundalul inregistrarii, mai rar gasesti asta).

Deci pe scurt mi-a placut: filmarea si imaginea de calitate, focalizeaza destul de rapid, setari manuale pentru aproape orice, display-ul mobil care se poate  misca aproape in orice directie, ca e Made in Japan (camera luata in test de la Market Online), a rezistat mult cu acumulatorii proprii duracell reusind sa fac multe fotografii si sa si filmez la evenimentul Netcamp totul doar cu o reincarcare. Nu mi-a placut: display-ul cam mic, aparatul nu vine cu acumulatori si incarcator, manualul de utilizare cam sumar verisunea completa se downloadeaza de pe internet, blitul trebuie ridicat manual.

Se gaseste la:

MarketOnline – 1.393 Lei (nu mai este pe stoc)

eMAG – 1.379 Lei (Doar resigilate mai sunt)

Galerie imagini

[nggallery id=40]

Video


Multumim celor de la MarketOnline pentru camera foto Canon SX 2o IS imprumutata pentru test.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: