Bluetooth 5

Publicat pe 17 iun. 2016 - 8:29 de Mîrzac Iulian

Bluetooth 5

Bluetooth Special Interest Group a anunțat specificațiile pentru standardul Bluetooth 5 care este programat sa ajungă la producători la sfârșitul anului 2016 sau pe la începutul anului 2017. Deci primele device-uri ar putea apărea pe piață doar după această dată.

Bluetooth 5 ar putea aduce un avans tehnologic mult mai mare comparativ cu cel adus de versiunea 4.2.

Noul standard se va adapta la viitorul tehnologic care ne așteaptă, cel al lucrurilor conectate la Internet sau Internet of Things (IoT).

Raza de acțiune maximă al unui device cu Bluetooth 5 ar trebui sa ajungă la de pana la 4 ori mai mare comparativ cu versiunea 4.2. Asta bineînțeles că este strâns legată de fiecare device în parte pentru că multe dintre ele nu transmit nici la 10 metri.

Viteza teoretică va fi dublată în timp ce ultimul standard BT 4.2 se va îmbunătăți puțin și va avea rază de acțiune puțin mai mare, performanța și va permite dispozitivelor care în mod normal au nevoie de o conexiune constantă bluetooth cum sunt smartwatch-urile să lucreze independent, deci dacă implementarea cu produsele este bine făcută s-ar putea să vedem și un management mai bun al bateriei. Transmisia de date consumă multă baterie.

Odată cu implementarea Bluetooth 5 ar trebui să avem capacitatea de a transmite date cu un device în timp ce facem streaming cu o boxă wireless. Momentan BT 4.2 poate face asta însă depinde mult de accesoriul wireless pe care dorești să-l conectezi.

Există aplicații interesante în care acest nou standard s-ar putea să fie foarte util. Navigarea în interiorul clădirilor cum ar fi mall-uri, aeroporturi, depozite, stadioane, etc. ar fi simplificată telefonul putând să indice pe unde să mergi în interiorul clădirii pentru a ajunge la destinație.

Viitorul sună bine însă totul va ține de implementări și de simplificarea aplicațiilor, altfel tehnologia nu va fi utilizată la scară largă.

Sursa

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: