ASUS testează piaţa Chrome OS cu un desktop

Publicat pe 4 feb. 2014 - 19:10 de Mîrzac Iulian

ASUS Chromebox

Asus lansează astăzi un desktop destinat utilizatorilor care s-au obişnuit deja cu sistemul de operare creat de Google lansat iniţial pe laptopuri şi care acum este într-o dezvoltare continuă. Dacă vă mai amintiţi sistemul de operare stochează în special informația în cloud utilizând serviciile Picasa, Drive și alte servicii ale companiei pentru a stoca sau lucra cu fișierele.

Este încă într-un stadiu de dezvoltare foarte îndepărtat faţă de sistemele de operare pe care le cunoaștem şi le utilizăm noi zi de zi (Windows, OS X, Linux) însă este perfect pentru cei care nu vor sa utilizeze pc-ul în scop de navigare web, scriere articole și utilizarea suitei de aplicații office din Google Drive asemănătoare Microsoft Office.

Este gratuit sistemul de operare însă trebuie să ne mai şi gândim la viitor pentru ca sunt convins ca nu ne-ar plăcea ca doar o companie sa ne ofere toate serviciile online de care avem nevoie. Au avansat foarte mult la dezvoltarea de aplicații cele disponibile în Chrome Browser fiind din câte îmi amintesc disponibile şi pe sistemul de operare.

Ţinând cont că este de dimensiuni foarte mici și are şi un preţ de doar 179$ Chromebox aşa cum l-au denumit cei de la ASUS nu este doar o jucărie. Configuraţia sa va include un procesor Intel Celeron 2955U Intel Haswell dar există planuri și pentru modele care să includă Core i3-4010U sau un procesor puternic cum ar fi Intel Core i7-4600U însă vor avea alte preţuri cu siguranţă.

După cum observaţi în imagini nu duce lipsă de porturi incluzând: 1x HDMI, 1x DisplayPort, 4x USB 3.0, porturi pentru căşti şi microfon, slot pentru carduri de memorie, conectivitate Bluetooth 4.0, 802.11n WiFi. Ce va fi interesant: carcasa nu va include nici un ventilator. Dacă observaţi în imagine cutia are un port pentru intrarea de la transformator deci transformatorul este afară aşa cum ne așteptam, iar pentru procesor nu se va utiliza un cooler pentru că procesorul este ultra low voltage şi va fi mai eficient din punct de vedere termic decât cele obişnuite pentru desktop-uri.

Memoria de stocare va fi de 16GB în timp ce memoria RAM de bază va fi de 4GB RAM, iar modul cu i3 va avea 2GB RAM. 100GB memorie de stocare în cloud pe Google Drive pentru 2 Ani este oferta Google (eu nu m-aş arunca la o aşa oferta ţinând cont că în doi ani va trebui sa plătesc o taxă anuală destul de mărişoară din câte ştiu (măcar ştii că poţi accesa informaţia de oriunde ai acces la Internet, dar momentan nu mi se pare o mare necesitate).

Este aşteptat în luna Martie mai întâi în America apoi ajungând şi pe la noi aduse neoficial (cel mai probabil) sau poate aveţi noroc anul acesta. LG și Samsung au mai lansat astfel de sisteme  cu Chrome OS în trecut.

Voi v-aţi cumpăra un astfel de PC ? Avem câţiva cititori ITnewz.ro care ştim că au cumpărat Chrombook-uri poate ne dau ei câteva sfaturi după o utilizare atât de îndelungată.

ASUS Chromebox - 2

 

ASUS Chromebox - 3

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

1 Comentariu până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: