Urmatorul nivel in materie de codare video este pe drum – H.265

Publicat pe 6 feb. 2013 - 22:49 de Mîrzac Iulian

Comparatie H.265 - H.264

H.264 numit si AVC (advanced video codec)  in curand va intra in umbra pentru ca urmatorul codec video H.265 cu numele HVEC (high effiecency video encoder) va intra pe fir. Tehnologia avanseaza si aici ma refer la partea hardware asa ca si cea software trebuie sa vina cu noi imbunatatiri. H.265 este prezent inca de anul trecut au aparut demonstratii si comparatii intre AVC si HVEC insa abia anul acesta este pregatita aceasta tehnologie pentru a fi adoptata de producatori/utilizatori.

H.265 a primit recent aprobarea din partea ITU (International Telecommunication Union) ceea ce va ajuta la o adoptare mai rapida din moment ce va oferi si incredere mai mare. Adoptarea noii tehnologii va fi importanta pentru ca va reduce aproximativ la jumatate necesarul de banda pentru transmiterea unui material video prin Internet cum sunt site-urile Youtube, Trilulilu, 220.ro, etc. Sau altfel spus: un videoclip h.264 de 10MB la acelasi framerate, rezolutie, bitrate va avea 5MB daca ar fi compresat cu h.265.

Mai mult decat atat trendul global este de adoptare foarte rapida a smartphone-urilor si in ultima perioada intrarea pe conexiunile de tip 4G va crea o cerere si mai mare pe site-urile de video streaming deci aceasta tehnologie a ajuns exact la timp pentru a reduce costurile operatorilor, site-urilor, etc. Tehnologia ar putea fi utilizata si pentru televizoarele ce recent au fost aduse pe piata cu rezolutie 4K Ultra HD care va ajuta la stocarea filmelor la dimensiuni acceptabile.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: