Siguranța pe Internet: Motor de căutare pentru dispozitive nesecurizate!

Publicat pe 28 ian. 2016 - 8:57 de Mîrzac Iulian

Siguranta pe Internet

Internetul devine ușor un loc foarte periculos odată cu evoluția rapidă a tehnologiilor, mai ales dacă vorbim despre Internet of Things care presupune conectarea a câtor mai multe obiecte la Internet. Exemple de obiecte deja accesate și controlate prin internet: bec-ul din casă, priza, camera video pentru siguranța locuinței, deblocarea locuinței, webcam PC, senzori de fum, gaz, lumina, mișcare din casă, alarma casei, etc.

Pentru a demonstra vulnerabilitatea multor dispozitive personale conectate la Internet și care nu sunt securizate o companie a creat Shodan, un motor de căutare cu ajutorul căruia poți găsi dispozitive nesecurizate conectate la Internet care le și poți accesa simplu și rapid, fără cunoștințe tehnice. Este șocant să vezi camere web din interiorul locuințelor, sau camere web de bebeluși, ori altele asemănătoare disponibile oricui.

Logați-va cu Facebook pe motorul de căutare și accesați căutarea de mai jos.

https://www.shodan.io/search?query=port%3A554+has_screenshot%3Atrue

Sau accesați butonul Explore de pe site pentru a găsi ușor grupate pe zone sau tip ce dispozitive nu sunt securizate.

Motorul de căutare trebuie să fie ca un semnal mare de alarmă pentru asta și pentru modul în care vom gestiona pe viitor dispozitivele conectate la Internet din propria casă.

Cei care lucrează în domeniu știu despre această problemă, oamenii care își instalează astfel de dispozitive conectate la Internet nu se gândesc că fără să pui o parolă ori să limitezi accesul la rețeaua locală este un risc foarte mare. Un alt motiv pentru care se întâmplă ca dispozitivele cu conectare la Internet să fie nesecurizate ține și de faptul că producătorii elimină elemente de siguranță care scad prețul de producție.

Viitorul ca în jocul Watchdogs este din ce în ce mai aproape de a deveni realitate.

 

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele disponibile pe website, dar cel mai mult îmi place să fac review-uri la noi gadget-uri disponibile pe piață. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: