Samsung Galaxy Tab in lupta cu Apple iPad

Publicat pe 30 oct. 2010 - 2:36 de Mîrzac Iulian

Lupta dintre Galaxy Tab si Apple a inceput oficial odata cu lansarea tabletelor PC. Galaxy Tab-ul lui Samsung are un diametru de 7 inci si a fost construit pentru a intra in competitie cu iPad-ul care pana acum nu a avut un competitor bun. Au aparut multe zvonuri precum ca ar aparea o multime de tablete cu sistem de operare Android insa deocamdata asteptam sa vedem daca apare un competitor in stare sa lupte cu iPad-ul de la egal la egal. Galaxy Tab a intrat deja pe piata din Romania si pietele din Europa, la noi cu un pret mai ridicat ca deobicei. Sa vedem cu ce se lauda Galaxy Tab, si daca se apropie de ceea ce poate un Apple iPad.

Specificatii Galaxy Tab

Primul lucru pe care il putem observa este marimea tablet pc-ului, este destul de compact sa incapa in locuri stramte chiar si intr-un buzunar mai marisor, si destul de mare cat sa poti vizualiza spre exemplu poze sau un material video. Tablet pc-ul de 380g se simte confortabil intr-o mana iar in comparatie cu iPad-ul cei 480g il fac putin mai greu de manuit.

Probabil inspirat dupa telefoanele Samsung Galaxy S, Galaxy Tab arata mult mai finut si cu un design mai placut decat multe alte tablet pc-uri cu Android pe care le-am mai vazut. Marimea si greutatea lui Galaxy Tab iti permite sa tastezi cu degetele mari, folosind chiar si o mana, cei cu mana mai mica se vor intinde pentru a reusi sa apese toate literele dar cu o mana mai mare nu ar fi nici o problema.

galaxy-tab-front

Desi display-ul TFT cu o rezolutie 1024 x 600 parea la inceput destul de luminat si era vizibil din unghiuri mari, la lumina zile nu are nici o sansa, si aici tin sa mentionez ca Samsung a declarat ca Galaxy Tab are un unghi mai mare de vizibilitate si un contrast mai puternic decat iPad. Pe partea din spate veti gasi o camera de 3.2 megapixeli iar pe partea din fata o camera de 1.3 megapixeli cu posibilitatea de a face videochat. Fotografiile facute cu camera din spate sunt ok.

Cu un design placut, confortabil de utilizat, cu sistem de operare Android si plin de functii se pare ca Galaxy Tab este primul rival adevarat pentru iPad-ul de la Apple.

galaxy-tab-back

Grosimea tabletei este de 13 mm fata de iPad care are 13.4 mm. Reincarcarea acumulatorului se face printr-un port special deasemenea ca si iPad-ul pentru ca portul USB nu ar fi fost deajuns pentru a-l incarca rapid. Bateria de 4000 mAh poate rezista pana la 7 ore de film conform declaratiilor, deci mai taiati macar o ora doua asta fiind in functie de compresie si calitatea filmului. In plus fata de micul procesor de 1Ghz Galaxy Tab mai are si 2 sloturi pentru cartele SIM, suport pentru conexiuni 3G, Wi-Fi, un slot MicroSd cu suport de pana la 32 GB si memorie proprie de stocare de 16 GB.

galaxy-tab-side

Partea de Software

Cu sistem de operare Android 2.2, Galaxy Tab suporta Adobe Flash 10.1 si include o versiune optimizata pentru tablet PC-uri al TouchWiz 3.0 care se gaseste pe telefoanele Galaxy S de la Samsung. Tot de la seria Galaxy S s-au imprumutat si:

  • Swype, sistemul care permite scrierea textului mult mai rapid;
  • aplicatia Samsung Social hub pentru agregarea e-mailurilor, textului, si mesaje de la retele sociale;
  • Media Hub pentru downloadul si inchirierea serialelor TV si a filmelor
  • Microsoft Document Viewer si editor, care permite lucrul cu documentele in format word, excel, power point si PDF;
  • trei aplicatii e-reader: PressDisplay pentru stiri, Kobo pentru carti electronice si Zinio pentru reviste electronice.

Samsung a transformat foarte mult sistemul de operare Android pentru ecranului tablet pc-ului, schimband aplicatiile pentru e-mail, memo, file management, aplicatiile de organizare a timpului, contacte, mesaje, si cele multimedia. Spre exemplu in mod landscape ecranul se imparte in doua asemanator iPad-ului.

Mai mult de 80.000 de aplicatii din Android Market vor functiona pe Galaxy Tab numai ca doar o mica parte sunt optimizate pentru dimensiunile ecranului tabletei. Aplicatiile neoptimizate pentru Galaxy Tab vor fi centrate pe ecranul tabletei la o rezolutie de 800 x 400 pixeli.

Galaxy Tab versus iPad

Cele mai mari diferente dintre Galaxy Tab si iPad sunt la partea de software: Android OS si iOS sunt lumi separate ca design si functionare. In timp ce sistemul de operare de la Apple are punctele lui forte, un Galaxy Tab cu Android OS ar putea avea avantaje in multe arii. Suportul iPad-ului pentru App Store permite accesul la mai multe aplicatii decat Android Market insa deoarece Android este un sistem de operare open-source, vor fi scoase mai multe aplicatii in timp si accesul la noi aplicatii Android nu vor trebui sa fie aprobate precum in cazul iPad-ului de Steve Jobs. Cu Galaxy Tab poti imparti conexiunea internet 3G si cu un laptop spre exemplu sau orice alt dispozitiv Wi-Fi.

iPad-vs-Galaxy-Tab

Galaxy Tab suporta tehnologia Flash, cea care a revolutionat internetul de-a lungul timpului si care este utilizata totusi destul de des, asa ca nu putem omite acest mare avantaj in fata iPad. Pentru Galaxy Tab faptul ca poti accesa aproape orice tip de informatie de pe internet va fi principalul punct forte.

Dispozitivele Android pot fi folosite ca si hard-disk, mutand pur si simplu fisiere din propriul PC, dupa care puteti sa cautati prin tablet PC ca si cum ar fi un computer.

Pe Android poti rula mai multe programe simultan deci este multi-tasking, fata de iPad care ofera multi-tasking doar pentru anumite aplicatii chiar si dupa noul upgrade al sistemului de operare.

O alta bila alba pentru Galaxy Tab pentru bateria care se poate inlocui usor, in cazul iPad-urilor aceasta fiind incorporata in tableta. Speram ca si viitoarele tablete sa aiba baterii usor de inlocuit.

iPad2

Video


Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele disponibile pe website, dar cel mai mult îmi place să fac review-uri la noi gadget-uri disponibile pe piață. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: