Notă Review
-
Design
-
Ecran
-
Performanțe
-
Sunet
-
Funcții
-
Calitate / Preț
Am avut pentru o bună perioadă televizorul smart Allview QL50ePlay6100-U la test, iar astăzi a venit vremea publicării review-ului. Este cel mai ieftin smart tv mare de 126 cm cu panou QLED de pe piață la momentul publicării articolului.
Panourile QLED vin ca o variantă mai ieftină, dar cu performanțe mai slabe comparativ cu panourile OLED. Deci dacă vrei un ecran bun, ai văzut cum arată aceeași imagine pe un LED, QLED și pe un OLED, dar totuși nu ai un buget atât de mare precum cel cerut pentru un ecran OLED atunci QLED-ul va fi cea mai bună alegere.
Citește mai departe pentru a afla cum se comportă televizorul Allview QL50ePlay6100-U în utilizarea de zi cu zi, cum se aude și vede imaginea precum ce inconveniente i-am găsit.
Specificații televizor Allview QL50ePlay6100-U:
- OS: Android 9
- Diagonală: 126 cm (50″), format 16:9
- Display: LED QLED, Rezoluție: 4K UHD (3840×2160), Tip ecran: VA, Rata refresh: 60Hz, Unghi de vizibilitate: 150 / 160 °
- Contrast: 5000/1
- HDR 10, HLG, 4K upscaling
- Telecomandă cu Google Assistant
- Aplicații preinstalate: Netflix / Prime Video / Youtube / Google Play Movies & TV / Google Play Store / Google Play / Music / Google Play Games / MMP
- Audio: 2x 10W / Stereo / Dolby Audio
- Conectivitate wireless: Bluetooth 5.0, Wi-Fi
- Compatibil CI+
- Media Player integrat
- Dimensiuni (W x D x H) cu stand: 1113 x 230 x 703mm
- Dimensiuni (W x D x H) fără stand: 1113 x 60 x 641mm
- Greutate: 11 Kg
- Toate specificațiile

Ce găsești în cutie?
Cele de mai sus sunt accesoriile din cutie. Pe lângă manual, picioarele de susținere și câteva piese telecomanda și cablul de alimentare. Nu găsești ceva special în pachet.
Design
Allview QL50ePlay6100-U este un smart tv care vine cu un design care îl întâlnești foarte des pe televizoarele din ultimul an: un panou cu ramă mai subțire decât pe cele standard LED și margini negre ale ecranului de 1cm cu excepția părții de jos unde este mai gros și unde intră și logo-ul Allview.
Astăzi poți alege între 3 tipuri de ecrane de televizor în funcție de grosime. LED (standard), QLED (acesta, care este mai subțire), OLED (foarte subțire – nu trece de 1 cm). Nu știu dacă interesează pe cineva să aibă un televizor cât mai subțire, mai ales că odată ce ai un ecran mai subțire este și mai fragil.



Nu există un grilaj pentru difuzoare sau alte elemente pe partea de jos. Designul este minimalist și completat bineînțeles de suportul cu patru piciorușe negre, subțiri, dar rezistente din metal care pare solid. Îmi place un astfel de suport pentru că oferă o stabilitate mai mare, am auzit destule persoane care fug de un astfel de suport. Poate pentru că au mese mici, sau preferă suportul cu un picior mare central, fiecare cu motivele lui.
Sub led-ul care semnalizează dacă este aprins sau nu se află și joystick-ul cu care poți controla la nivel de bază televizorul cu ajutorul unui deja tradițional joystick.




Panoul de conectare se împarte cam în 3 zone pe spate:
- Zona de conectare alimentare și antena separate în stânga;
- Zona principală (dreapta jos) cu porturile care primesc semnal care nu-mi place că este poziționată ca la unele monitoare cu acces de jos în sus. Foarte greu vei avea acces la porturi, ce să mai spun dacă-l atașezi de perete;
- Zona de conectare accesorii (intrări laterale pe stânga): HDD / Stick, mouse, tastatură, card CI+, etc.






Deci per total design-ul este plăcut pentru televizor, accesul la porturi este puțin dificil, depinde cât de des trebuie să umbli acolo. Faptul că oferă pe lângă porturile de dedesubt și un USB și HDMI lateral arată că s-au gândit să ne ajute în cazul în care avem un accesoriu precum un HDD care-l conectăm și deconectăm des.
Utilizare
Televizorul nu pornește foarte rapid prima dată. Îi ia cam 30 de secunde pentru a porni sistemul de operare, dar atenție, asta se întâmplă doar la început. Apoi la fiecare pornire din telecomandă îi va lua 1 secundă. Intră doar într-un mod stand-by în care nu mai este nevoit să repornească tot sistemul exact ca și un smartphone (până îi tai alimentarea).
Pentru că televizorul vine cu Android TV asta ajută foarte mult pe cei care folosesc serviciile Google. Te conectezi cu un cont și ai și acces la aplicațiile de bază, iar dacă contul tău de acces la Netflix este salvat în Google atunci te va loga automat în serviciul de streaming și evident și YouTube. Pe lângă asta dacă ai dispozitive inteligente conectate prin Google Home atunci vei putea lansa comenzi vocale către acestea direct cu ajutorul telecomenzii.
Per total nu este un televizor care să exceleze la timpul de răspuns. Nici nu mi se pare că este foarte încet. Atunci când televizorul primește mai multe comenzi de la tine însă: să ruleze un clip Youtube, ieși din el și te duci pe o aplicație de muzică (Spotify), sau dai o instalare de aplicații, pot apărea momente de încetinire, lucru care nu știu cui îi place, fie că este smart tv sau nu.
Telecomanda are un design oarecum familiar. Pe lângă butoanele obișnuite de pornire / oprire, sursă semnal, numerice schimbare canal, +/- volum și altele asemenea oferă:
- butoane dedicate Netflix și Youtube
- buton dedicat Google Assistant (funcționează pe limba română pentru căutări Youtube)
- butoane dedicate pentru setări predefinite de imagine și sunet
- buton către grila de aplicații smart
Ce nu-mi place la telecomandă sunt lucruri banale: se simte un pic cam ieftină prin materialele pe care le-au utilizat în construcția telecomenzii. Și la carcasă, și la butoane. Al doilea lucru este că este lungă. Deși sunt multe butoane disponibile ar fi fost util să fie mai compactă.
Al treilea lucru este accesul incomod la baterii care se scot doar cu ajutorul unor unghii foarte lungi sau ceva bucată de plastic din casă. Al patrulea lucru ar fi că are momentele ei de funcționare. Câteodată sunt nevoit să apăs mai tare sau în direcția senzorului lucru care poate deveni enervant. Nu s-a întâmplat des, dar trebuie menționat.
Designul ei însă te ajută să apeși pe butoane în mod intuitiv fără să privești telecomanda atunci când dorești să dai o comandă.
Conectivitate
Televizorul reușește să pună pe masă o serie de posibilități de conectare cu fir sau fără fir care ar trebui să acopere majoritatea nevoilor ale consumatorilor.
Pe laterala televizorului spate găsești 1x port USB, 1x port HDMI, slotul de card CI+ și chiar și un port audio 3.5 mm pentru clienții care umblă foarte des cu harddisk-uri, unitati externe cu conexiune HDMI sau căști audio.
Alte porturi HDMI 3 la număr, un port optic, 2x porturi USB, unul LAN și unul AV plus cel coaxial se află în partea de jos.
Chromecast asigură o parte din nevoia de conectare wireless transmițând o comandă televizorului să ruleze materialul pe care-l vedeai pe telefon. Foarte util dacă te uiți des prin intermediul Netflix, YouTube, HBO GO, și alte servicii de video streaming și nu numai și vrei să lansezi rapid filmul / melodia pe televizor.
Imagine
Ecranele QLED (tehnologie dezvoltată de Samsung) au venit ca o competiție pentru ecranele OLED (produse de LG). Sunt bazate pe tehnologii de producție diferite și fiecare are avantaje și dezavantaje. Panelul folosit pe televizorul Allview QL50ePlay6100-U se poate compara însă mai degrabă cu panel-urile standard LED.
Nu oferă o foarte bună uniformitate a luminii pe ecran. Poți vedea în imaginea 2 și 3 de mai jos cum colțurile sunt cele care pierd din lumină, iar pe fundalul gri se poate observă că suprafața ecranului este inegal iluminată, dar mult mai greu sesizabil. Unghiurile de vizibilitate sunt acceptabile ținând cont de tehnologia folosită, în prima imagine se poate observa ce diferență este comparativ cu imaginea 2 la un unghi de aproximativ 45 de grade.



Cu ce iese în evidență însă este luminozitatea suficient de bună pentru a putea urmări un film și dacă ai ferestre care permit să intre multă lumină naturală plus că ajută suprafața ecranului care este ușor difuză și care mai împiedică o parte din reflexii. Culorile sunt iarăși bune și ecranul oferă și un contrast puternic. Practic aici vine diferența dintre panelul LED și QLED la aceste televizoare mai ieftine (P.S. imaginile de mai jos se vedeau mai bine în realitate, dar fundalul negru se vedea mai luminat, lucru prezent și pe ecranele LED standard).
O calibrare făcută televizorului va scoate și mai mult în evidență potențialul pe care-l are acest ecran.




Televizorul este capabil de a afișa conținut HDR 10 și imaginile de mai sus sunt din această categorie. Nu am fost foarte impresionat, dar cu siguranță diferențele de performanță între panel-urile LED și cele QLED se observă cel mai bine pe conținut video de calitate. Pe lângă asta Netflix oferă o serie de filme cu certificare HDR. Trebuie să și ai conținut disponibil pentru a putea profita de această funcție a televizorului.
Merită diferența de bani de la un panel standard LED la unul QLED Allview, care ar fi cam de 800 lei în acest moment (acum sunt și reduceri)? Aș tinde să zic că nu, pentru că panelul-urile QLED ale brand-urilor de top sunt mai bune decât ce-am experimentat pe acest model.
Sunet
Calitatea sunetului nu este punctul forte al acestui smart tv. Dacă nivelul volumului să spun că este cât de cât mulțumitor (pentru că la același nivel se află și alte televizoare din gamă), calitatea sunetului lasă de dorit. Mai ales dacă crești volumul foarte mult va distorsiona destul de mult sunetul.
Nu va oferi o calitate audio care să contribuie la o experiență cinematografică pe măsura calității ecranului. Vei avea parte de o experiență fără detalii fine și momente când filmul este plin de acțiune și sunetele devin din ce în ce mai dinamice.
Deci din acest motiv recomandarea este să folosești un sistem audio extern dacă pentru tine contează foarte mult și experiența audio. Până la urmă un film este 50% sunet și dacă ești cinefil atunci merită din plin să ridici calitatea acestuia printr-un sistem audio extern dedicat televizoarelor. Sau dacă ai unul cu conexiune optică, atunci lucrurile stau bine pentru tine.
Nu-mi place
- lumina este inconsistentă pe suprafața ecranului
- calitatea sunetului lasă de dorit
- câteodată cam încet cu timpul de răspuns
Îmi place
- designul este plăcut
- intră și iese din standby aproape instant
- Android TV îți permite să instalezi multe aplicații din Google Play, un avantaj comparativ cu alte sisteme de operare de Smart TV
- poți lansa ușor comenzi vocale cu ajutorul telecomenzii pentru Netflix, YouTube, sau Spotify, sau pentru a lansa aplicații instalate. Pentru limba romana se pot face doar căutari de videoclipuri și
- ofertă suficient de multe opțiuni de conectare la dispozitive variate cu fir sau fără fir
Concluzie
Nu am testat și alte smart tv-uri cu panel QLED dar dacă ar trebui să aleg între acest model de la Allview, și un model LED (de care folosesc în prezent), aș merge în continuare pe variante LED. De ce? Pentru că nu mi se pare că este un salt tehnologic și de calitate suficient de mare pentru a migra de la un televizor pe LED la unul cu QLED. Mai degrabă aș mai veni cu 1500 lei, sau mai mult pentru un panel OLED mai mic, dar care totuși să vină cu o diferență de calitate a imagini impresionantă.
Dacă vorbim de tehnologiile integrate atunci televizorul stă bine: Android, HDR 10, Google Assistant, Chromecast, toate contribuie la o conectare bună cu casa smart (dacă folosești Google Home), și vei putea experimenta cel mai nou conținut disponibil pe marile platforme de video streaming și îți vei putea instala mai multe aplicații decât pe orice alt sistem de operare pentru televizoare.
Am testat chiar și jocuri la care am conectat un gamepad pe USB și au funcționat, singurul lucru de care trebuie să ai grijă este ca jocul să nu ceara foarte multe resurse.
Vezi ultimul preț!
Tu ai avut ocazia să testezi televizoare cu tehnologii de afișare superioare LED? Care crezi că este tehnologia care oferă cel mai bun raport calitate preț?
Un comentariu
Pingback: Review Smart TV Allview QL50ePlay6100-U – QLED interesant de buget redus – Geek Zone