Ultima perioadă au tot venit noi gadget-uri pe la mine, însă astăzi am un device care ajunge mai rar pe la noi. Astăzi fac review la EPSON EB-U04 un videoproiector potrivit și pentru acasă și pentru mediul profesional. Eu l-am testat mai mult ca utilizator casnic, însă veți vedea că sunt destule avantaje care-l fac bun și pentru utilizarea în mediul academic și la serviciu.
Video Review EPSON EB-U04
Design
Videoproiectorul nu iese în evidență printr-un design special, este clasic. EPSON EB-U04 însă face parte din categoria videoproiectoarelor portabile. Poate nu pentru toată lumea este portabil, pentru că are 2 Kg și pare un videoproiector obișnuit însă aceste dispozitive ajung și la 10-15 Kg dacă vorbim despre unele cu lămpi puternice care se folosesc în săli de proiecție dedicate.
Interesant la acest videoproiector a fost că prin design-ul tastelor și așezarea lor nu mi-a trebuit mai mult de un minut să învăț ce face fiecare buton apoi să le apăs fără să mai fie nevoie nevoie să mă uit la taste. Pictogramele de pe taste dar și cele de pe ecran le făceau complet intuitive.
Pe panoul de comandă se mai află ledurile de atenționare pentru temperatură înaltă, cel care te atenționează ca lampa este uzată.
Fanta de preluare a aerului de răcire are un filtru care poate fi curățat. Se înlătură un capac și se scoate buretele care poate fi scuturat rapid.
Reglarea videoproiectorului este foarte facilă. Există un picior poziționat central pe muchia din față care este coborât imediat cu ajutorul unui buton. Practic când setezi înălțimea de proiecție ții acel buton apăsat apoi dai drumul și la buton iar videoproiectorul va rămâne în acea poziție.
Imaginea deformată pe înălțime este reglată automat de videoproiector fără să faceți nimic. Nu și pentru mișcări stânga / dreapta pentru care aveți un buton chiar deasupra obiectivului de proiecție.
Deasupra obiectivului de proiecție sunt patru slidere. Cel de acoperire a lentilei, cel de focalizare, cel de apropiere/depărtare, iar cel mai de jos este butonul pentru reglarea deformării imaginii pentru mișcări stânga / dreapta.
Performanțe
EPSON este unul dintre liderii în inovație pe mai multe domenii de activitate inclusiv acesta al videoproiecției. Acest model folosește tehnologia 3LCD concepută încă din anul 1984 de către EPSON, dar tehnologia a fost preluată de mai multe companii de-a lungul timpului (aproximativ 40 la număr) pentru a o utiliza în propriile produse.
3LCD este o tehnologie folosită la videoproiectoare care vine cu avantaje și dezavantaje comparativ cu DLP (tehnologia competitoare) însă se bazează pe un atu principal, acela că reproduce mai bine culorile din materialul video.
Avantaje
- Culori mai vii și dinamice pe lumină ambientală
- Lumină mai puternică
- Emite mai puțină căldură
- Consumă mai puțin curent
- Nu generează „efectul curcubeu” în care imaginea este împărțită în mai multe culori pe margine
Dezavantaje
- Contrast mai slab comparativ cu DLP
- Culoarea neagră are o tentă gri
- Sistemul optic mai complex fac aparatele de videoproiectare cu 3LCD mai mari pentru aceeași putere de proiecție
Setarea videoproiectorului este unul dintre punctele cele mai importante despre care trebuie să vă informați înainte de achiziția unui astfel de aparat. Vă spun încă de la începutul acestui subiect, EPSON EB-U04 se setează ușor. Adică dacă pleci cu aparatul la o întâlnire, să prezinți ceva, să faci un training ori pentru uz casnic sau pleci cu videoproiectorul la prieteni nu îți va lua mai mult de 15 secunde să-l așezi în poziția corectă.
Pentru că orice înclinare față de spațiul de proiecție deformează imaginea, videoproiectorul este dotat cu un giroscop interior care detectează dacă acesta este așezat orizontal ori are o anumită înclinare a imaginii și reglează perfect automat imaginea apoi însă doar pe înclinarea pe înălțime. Pentru reglarea stânga – dreapta aveți un buton așa cum v-am scris și mai sus care te ajută la deformarea imaginii pe această axă.
Aparatul poate fi setat și pe suport cu șuruburi pe tavan sau unde mai doriți sa-l așezați pe suport pentru a nu interfera în timpul proiectării imaginii.
Sunetul cu care vine videoproiectorul este suficient pentru prezentări în săli mici sau pentru acasă dacă nu ai o sursă externă de sunet însă nu este extraordinar are volum destul de mic, dar este de ajutor în situații de criză. Te va ajuta evident doar în situațiile în care rulezi materiale multimedia din telefon, ori prin HDMI sau alte metode de conectare care transmit și sunet. Nu va funcționa pe VGA.
Durata de viață a lămpii este de 5000 de ore pe modul Normal (3000 lumeni) și 10000 de ore pe modul Eco care mai reduce din intensitatea luminii. Suficientă pentru 10 ani la o utilizare normală. Ideea este că după ce expiră durata de viață, lampa nu moare subit ci va începe să se degradeze treptat calitatea imaginii ceea ce înseamnă că vei mai putea utiliza videoproiectorul în aceste condiții până urmează să schimbi lampa care de regulă costă mult. Imaginea își pierde din calitate, intensitatea luminii până încep să apară și pixelii morți din ce în ce mai mulți. Cel puțin așa era pe tehnologia DLP pe 3LCD nu știu dacă sunt aceleași „simptome”.
Nu-mi place
- la luminozitate maximă emite căldură foarte mare deci depinde unde este poziționat pentru a nu crea disconfort
- sistemul de reglare a luminii (IRIS) în funcție de scenă emite zgomote mecanice care pot fi auzite în timpul proiecției (poate fi dezactivat IRIS)
- culoarea neagră de pe fundal are o tentă gri – în modul Eco mai poate fi atenuat acest efect
Îmi place
- putere de proiecție suficientă pentru camere în care există ferestre mari
- poate afișa o imagine de maximum 7.62 m pe diagonală
- se setează foarte rapid pentru cele mai comune cazuri
- calitate a imaginii bună
- porturi multiple pentru conectare prin diferite dispozitive
- vine cu o geantă pentru transport
- se poate conecta un modul (care se cumpără separat) pentru conectare wireless
Concluzie
EPSON EB-U04 este un videoproiector versatil și portabil care poate fi utilizat în multe cazuri. Fie în mediul profesional, fie academic, ori acasă îți va oferi majoritatea porturilor necesare la conectarea cu dispozitive variate. Nu este foarte greu (2 Kg) și oferă o tehnologie de proiecție numai bună pentru majoritatea cazurilor în care va trebui să proiectezi.
Îl vei seta ușor. Odată scos din cutie va trebui să: conectezi cablul, să setezi înălțimea piciorului de susținere din față și să reglezi zoom-ul și focalizarea. La a doua utilizarea asta îți va lua 15 secunde maximum.
Videoproiectorul nu este perfect, are hibele lui. Scoate niște zgomote mecanice ciudate (ușoare) dar sesizabile mai ales dacă nu este zgomot în timpul proiecției ori este o scenă de film cu sunetul la nivel scăzut. Partea bună este că acel mecanism care reglează intensitatea luminii în funcție de scenă poate fi și dezactivat. Și cooler-ul de răcire poate fi destul de zgomotos dacă utilizați videoproiectorul la capacitate maximă. Noroc că și aici există modul Eco care mai taie din lumină astfel obții și un fundal negru mai bun și mai puțin zgomot ambiental produs de cooler.
Vezi ultimul preț!
Imagini
Imaginile la rezoluție înaltă cu videoproiectorul, dacă vreți să vedeți și mai de aproape aparatul.
Aștept părerile voastre în comentarii, pe email, unde credeți voi că este mai bine.