Dell mi-a trimis un nou laptop să-i fac review: Dell Vostro 3558. Face parte din seria Vostro destinată business-urilor mici și pentru utilizatorii casnici care au nevoie de configurații entry-level spre medii. Seria 3000 nu este noua, a mai primit în schimb îmbunătățiri an de an.
Modelul testat de mine este de 15.6 inch și vine cu o configurație slabă spre medie cu un procesor din seria nouă intel Core i5 5200U Broadwell și GPU Intel HD 5500.
Specificații Dell Vostro 3558
- Intel Core i5 5200U @ 2.20GHz, dual-core, cu Turbo Boost 2.7 GHz, 3MB Cache
- Intel HD Graphics 5500
- 4GB RAM
- 500 GB HDD
- Ecran 1366 x 768 LCD LED, Anti Glare
- Gigabit LAN, WiFi a/b/n/ac, BT 4.0
- Acumulator 4 celule
- 2.2 KG și dimensiuni 380 x 23.75 x 260.4 cm
- Vezi toate specificațiile
Design
Este un laptop cu acel design clasic business indus de muchiile foarte puțin rotunjite și culoarea neagră a carcasei. Carcasa laptop-ului este acoperită pe zona de susținere a mâinilor și pe spatele ecranului de o textura compusă din linii ce traversează laptopul din stânga în dreapta. Asta ajută la evitarea amprentelor, plus că peste 90% din carcasă este dintr-un plastic mat care nu lasă amprente, lucru care-i asigură un aspect frumos în mod constant.
Laptopul a preluat stilul de design de la netbook-uri. Mai exact bateria care trebuie să-și găsească și ea un loc în carcasa care devine din ce în ce mai îngustă este bombată nu în jos cum se obișnuia ci în sus chiar acolo unde se întâlnește cu display-ul atunci când închizi laptopul.
Tastatura îmi place cum se simte la apăsare, se ridică la nivelul acestei configurații nici prea slabă nici prea puternică. Al doilea punct important este așezarea tastelor. Mi-a plăcut că este aproape ca o tastatură desktop standard. Include tastele numerice din dreapta, dar au fost mutate butoanele care în mod tradițional se găsesc deasupra butoanelor de direcție și anume: page up, page down, home, end, etc. Au fost înghesuite pe unde au mai găsit loc.
Ce nu mi-a plăcut la tastatura lui a fost că pentru a activa funcțiile speciale nu trebuie doar să apeși Fn și tasta corespunzătoare pentru funcție ci și tasta Esc fără de care Fn nu merge. Deci ai nevoie acum de trei degete nu doar 2 cum erai obișnuit pe alte laptopuri pentru a scădea volumul, opri lumina ecranului, conecta un ecran auxiliar, etc.
Touchpad-ul nu este foarte mare cum am observat că înclină unii producători să folosească în ultima perioadă. Asta îmi place. Nu doar că nu prea folosesc touchpad-ul decât în situații de urgență, dar mi se pare și îndeajuns de sensibil și precis astfel încât să nu aibă nevoie de o suprafață mai mare. Butoanele lui sunt integrate în colțurile de jos stânga și dreapta.
Îmi place ca folosește acel strat anti-aderent care te ajută în utilizarea facilă a acestuia pentru că nu îți îngreunează mișcarea degetului. Softul cu cu care vine odată cu driverul touchpad-ului te ajută la evitarea lansării de comenzi cu podul palmei pe touchpad. Poți să te sprijini fără nicio grijă oriunde pe spațiul de sub tastatură. Va lua în considerare doar comenzile făcute cu degetul.
Accesul la componentele upgradabile din laptop este cât se poate de facil și standard la laptopurile din ultimii ani. Există un capac mare care se desface pe spatele laptopului. Acolo vei avea acces în primul rând la slot-urile RAM și HDD și probabil și la alte componente.
Aerisirea este în partea stângă însă abia dacă se aude / se simte că iese aerul. Este foarte silențios chiar și la încărcarea sistemului, asta și datorită procesorului cu voltaj scăzut. Ce cred că este nasol pe termen lung este că preia de jos aerul și cum mulți țineți laptopul în pat, sau pe picioare va atrage și mai mult praf decât dacă ar sta pe masă, deci într-un final s-ar putea să se umple cu praf și se va încălzi.
Porturile sunt suficiente mai puțin portul HDMI care nu este prezent pe această versiune. Mă gândesc că există acest port doar pe versiunea cu GPU dedicat. Pe stânga se află portul de alimentare, LAN, VGA, USB 3.0, apoi un slot pentru carduri SD. Pe dreapta este unitatea optică, două porturi USB 2.0 și portul audio. Destul de standard cu porturile deși portul HDMI cred că ar fi fost util.
Nu se simte a fi un laptop foarte rezistent. Spatele ecranului este acoperit de un plastic ușor flexibil. Balamalele sunt după designul nou care pune presiune mai mică pe carcasa laptopului însă care sunt cam mici. Nu am nici pretenții de la un produs dintr-o categorie de buget, dar trebuia menționat. Per total este suficient de închegat încât să-ți inspire încredere și să nu trebuiască chiar să-l ții ”în puf”.
Dimensiunile și greutatea sunt obișnuite pentru un laptop de 15.6″: 2.2 KG și dimensiuni 380 x 23.75 x 260.4 mm
Performanțe
Un astfel de laptop îmi amintesc că acum ceva ani venea cu un procesor standard de laptop. În zilele noastre laptopurile vin cu procesoare cu acel U în terminația numelui: Intel Core i5 5200U, lucru care semnifică faptul că face parte dintr-o serie de procesare cu consum redus (Ultra Low Voltage). Înțeleg că procesoarele de acest gen au devenit mai eficiente. Oferă performanțe bune cu un consum mai scăzut de energie însă eu personal aș fi preferat ca la suma aceasta de bani să primesc în continuare procesor standard, iar la modele mai ieftine să fie introduse aceste procesoare.
Sistemul mi s-a părut suficient în cele mai multe cazuri. Poate rula materiale video 4K de pe Internet ceea ce poate unii nu vă așteptați la așa ceva, apoi este capabil și să îți încarce aplicații de editare foto / video și să le utilizezi la nivel de începător cât să poți învăța să utilizezi astfel de programe.
Problema pe care o întâmpin cu laptopul (nu este singurul pentru că problema pare să fie de la Windows 10 cu care a venit instalat) este că are momente de load care blochează HDD-ul. Tot încarcă date și merge greoi. Mi se pare că Windows 10 nu prea știe să administreze resursele cu care PC-ul vine.
Rezultatele testelor sintetice le puteți vedea mai jos.
Primul test a fost efectuat pentru a stabili un scor pentru procesorul cu care vine laptopul. Este vorba despre Intel Core i5 5200U, un procesor dual-core cu nucleu Broadwell. Am ales un procesor de referință dintre cele de Desktop pentru că nu păreau să fie și cele de laptop-uri.
Al doilea test, dar și al treilea este pentru HDD-ul integrat în această configurație. Are performanțele la care mă așteptam în termeni de rată de transfer și timp de acces. Singura problemă părea să fie de limitare a performanței. Părea că stă în load cam mult și rata de transfer părea limitată.
Cam așa stătea treaba în SiSoft Sandra HDD-ul Toshiba integrat.
Ecranul cu strat anti-reflexii te ajută să utilizezi telefonul la exterior pentru că va elimina o parte din lumina reflectată de obiectele din jur, de cer, etc. Nu elimină complet lumina însă ajută foarte mult.
Sunetul nu este ceva cu care să te lauzi la el. Cele două difuzoare sunt puse acolo doar ca să fie și să poți asculta ceva muzică, sau să vezi materiale multimedia pe Internet însă nu este o experiență foarte plăcută pentru muzică sau filme.
Autonomia laptopului s-a încadrat în specificații și într-un timp standard de utilizare. Concret, la scrierea acestui articol a ținut cu luminozitate 50% în modul balanced, 4 ore și 30 de minute cu o utilizare ușoară doar cu browserul și câteva tab-uri deschise. Deci timpul de utilizare este standard, nimic nasol aici, și nici de lăudat.
Nu-mi place
- doar un port USB 3.0 și nici unul HDMI
- difuzoare slabe
Îmi place
- design plăcut cu strat anti-amprente
- ecran cu strat anti-reflexii
- tastatura bună cu tot cu tastatură numerică
- configurație echilibrată
Concluzie
Dell Vostro 3558 este acel laptop cu design standard care-l cumperi într-o zonă de preț de 1.500 – 2.000 sau mai mult în funcție de configurația pe care o alegi și care-ți oferă într-un pachet de buget cam tot ce ai nevoie.
Este un laptop foarte bun pentru studenți pentru că nu este nici un laptop slab dar nici unul foarte puternic. Are configurații și cu placă video dedicată, dar și cu GPU integrat așa cum este modelul testat de noi.
Oferă și multe moduri de conectare la rețele fixe LAN sau wireless cu viteze bune asigurate de cele mai noi standarde de conectare, dar și 3 porturi USB, slot pentru card de memorie însă nu și unul HDMI. Nu l-aș recomanda pentru calitatea audio ori pentru ecranul care este standard 1366 x 768, deci nu l-aș recomanda pentru aplicații video / foto având la dispoziție resurse nu foarte multe și nici cu difuzoarele nu te poți lăuda.