Primele telefoane cu Ubuntu OS ajung in Octombrie !

Publicat pe 9 feb. 2013 - 12:19 de Mîrzac Iulian

Telefon UbuntuPrimele telefoane care vor avea ca sistem de operare Ubuntu Phone OS s-ar parea ca vor ajunge in Octombrie. Mark Shuttleworth a declarat pentru ziarul Wall Street Journal ca primele telefoane cu acest sistem de operare „vor fi disponibile in doua piete mari din lume” in acea luna insa nu a mentionat pe care piete exact. Noi am putea sa ne gandim ca SUA si Europa nu au cum sa lipseasca din lista: Europa fiind cea mai mare piata consumatoare de smartphone-uri, si SUA de unde proiectul a inceput, insa vom trai si vom vedea.

Ubuntu OS dupa cum v-am mai aratat este evident: prelungirea Ubuntu Linux pe telefoanele mobile, optimizat pentru ecranele mici, touchscreen ale smartphone-urilor. Ce trebuie sa stiti este ca NU va rula aplicatiile de pe Ubuntu varianta PC, cel putin nu la inceput. Exista o asemanare mare intre sistemul de operare Ubuntu pentru laptop, desktop si tablete care folosesc interfata grafica Unity.

Sistemul de operare este de asemenea un sistem de operare open source conceput sa ruleze aplicatii scrise in HTML 5 sau QML.

Este asteptat ca intr-un final (probabil in minim 2 ani) Ubuntu Phone OS sa fie capabil sa functioneze ca un sistem Desktop/PC. Sa poti atasa un mouse, o tastatura, un monitor pentru ca informatia sa ramana intr-un loc (sa nu fie nevoie de sincronizari de date). Dupa ce termini cu aplicatiile Desktop il deconectezi de la acele extensii il pui in buzunar si pleci.

A existat un proiect de acest gen care a organizat o campanie de fundraising pe Indiegogo.com. Se numeste NexPhone (probabil nu singurul proiect in acest gen) si ar fi facut acelasi lucru ca ce am spus mai sus, era un telefon cu Ubuntu OS care ar fi putut fi atasat la o tableta, laptop, monitor, etc.

Pentru final: Ubuntu Linux PC a prins destul de mult teren in ultimii ani pentru ca este gratuit si mai usor de utilizat in principiu. Ramane sa vedem cum sistemul de operare Ubuntu Phone se descurca in mediul mobile unde s-ar putea ca aplicatiile cu plata premium (de calitate) de pe celelalte platforme sa primeze in fata acestui sistem open source.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele disponibile pe website, dar cel mai mult îmi place să fac review-uri la noi gadget-uri disponibile pe piață. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: