Zvonurile au fost confirmate pentru produsul care se spune că va revoluționa industria energetică la nivel global. Tesla Motors compania care produce mașinile electrice cele mai populare în acest moment a anunțat Powerwall, o baterie de capacitate foarte mare capabilă să alimenteze o casă întreagă. Produsul este bazat pe tehnologia utilizată la bateriile din mașinile Tesla. Produsul va fi disponibil în două variante: de 7 kWh care va avea un preț de 3.000 dolari în SUA (mai scump la noi în cazul în care vor fi comercializate anul acesta) și de 10 kWh care va avea un preț de 3.500 dolari.
Bateria va stoca energia de la panouri solare, generatoare eoliene de curent sau dacă utilizatorul va avea disponibil acasă așa ceva, ori din rețeaua de energie electrică la care este conectată locuința. În cazul în care apare o pană de curent ori doriți să utilizați energia solară stocata din timpul zilei atunci bateria va putea face acest lucru astfel dacă locuința nu are consumatori mari de curent, va putea fi autonomă din punct de vedere energetic.
Dacă produsul va fi adoptat la nivel global în următorii 10-15 ani vor apărea schimbări majore la nivel economic, deoarece companiile producătoare de energie electrică vor avea clienți în scădere, astfel de schimbări rapide nu sunt privite cu ochi buni, dar se fac pași mici după cum se observă în trecerea de la combustibilii fosili la combustibili „verzi” (energie regenerabilă) cum se întâmplă în industria auto acum.
De ce Powerwall?
Până acum existau baterii care puteau să alimenteze locuințele care aveau panouri solare sau generatoare eoliene. Powerwall are o garanție de 10 ani în care poate fi utilizată, are dimensiuni reduse, un design plat (se atașează de perete) și cântărește 100 Kg. Este capabilă să ofere după o încărcare completă mai multe ore de energie electrică pentru întreaga casă (1000W timp de 10 ore pentru varianta de 10 kWh). Este scalabilă (se pot conecta mai multe în serie pentru locuințele cu cerere mare de energie electrică.
Dezavantaje ar fi destule din ce citesc pe internet. Există competitori care oferă eficiență energetică mai mare, dar care nu oferă un design funcțional, ocupă spațiu mai mare. La un calcul făcut pe un an un american care folosește curent electric peste medie (adică pe lângă utilități obișnuite: tv, frigider, becuri, mașină de spălat, și alte electrocasnice mici să mai folosească și aer condiționat sau aparate electrice de entertainment puternice precum desktop puternic, sistem audio, etc.) ar economisi puțin peste 1000 dolari / an.
Eu cred că este un pas important în această direcție și dacă nu Tesla atunci cu siguranță alte companii competitoare vor veni cu produse mai bune pe viitor care ne vor determina să migrăm către un sistem de acest gen de back-up pentru curent electric.
Specificații tehnice Powerwall
- 2 Versiuni: 7kWh și 10 kWh
- Celule de Li-Ion cu controlul temperaturii cu lichid
- Se fixează pe perete
- Garantie 10 Ani
- Eficiență 92%
- Putere 2.0 kW continuu, maximum 3.3 kW
- Amperaj 5.8 amp nominal, maximum 8.6 amp
- Voltaj 350 – 450 volți
- Temperatura la care operează: între -20°C și 43°C
- Bateria poate fi instalată la interior sau la exteriorul clădirii
- Se pot instala mai multe baterii în paralele în funcție de necesarul clădirii
- Dimensiuni: 1300 mm x 860 mm x 180 mm
- Greutate: 100 kg
- Invertorul pentru conversia DC-AC nu este inclus.
- Certificări: NRTL și UL
Livrările încep anul acesta din vară, nu au zis o lună. Vă învit să vedeți mai jos prezentarea susținută de Elon Musk, CEO Tesla Motors.