Worldwide Developer Conference este evenimentul anual special pentru dezvoltatori invitați din toată lumea la care participă și presa unde sunt comunicate cele mai noi inovații în materie de software dezvoltat de Apple, noile funcții ce vor putea fi utilizate în sistemele lor de operare precum și versiuni noi. Evenimentul a avut loc ieri și ne-am gândit că ar fi bine să facem o listă la fel cum am făcut și la Google I/O cu cele mai importante lansări, update-uri, funcții noi de care vom putea profita cu accent mai mare pe impactul pe care-l va avea asupra noastră a utilizatorilor.
Multe zvonuri s-au confirmat, haideți să vă arăt cum ne va îmbunătăți experiența noul soft.
iOS 9
Sistemul de operare mobile este evident cel mai important subiect din cadrul evenimentului, iar Apple a dorit odată cu noul sistem de operare să meargă în direcția Google și să ofere un Siri capabil să te ajute cu informații mai multe și mai utile exact atunci când ai nevoie. Comanda către Siri „Remind me about this” ar trebui din momentul în care vei avea iOS 9 sa iți creeze o notificare prin care să îți reamintească despre pagina web pe care o vezi în acel moment, despre numărul de telefon pe care l-ai notat, despre notițele pe care le-ai scris, etc.
Siri iți va recomanda aplicații în funcție de comportamentul pe care îl ai în sistemul de operare. Căutările din interiorul Spotlight nu sunt atașate contului tău Apple ID sau împărtășite cu alți furnizori de servicii, iar un API va fi disponibil pentru dezvoltatori cu ajutorul căruia să poată aplicațiile lor să interacționeze cu Spotlight. Vei putea converti unități de măsură direct din Spotlight. În demo au introdus căștile în telefon, odată cu asta a pornit aplicația Music deoarece comportamentul lui indica interesul mare pentru aplicație la acea oră.
Upgrade-uri vor veni pentru aplicațiile Notes și Maps. Notes va primi un upgrade semnificativ: va primi funcții avansate pentru preluarea de notițe, vei putea desena direct în aplicație, să adaugi checklist-uri, în timp ce Maps va oferi informații despre cum poți ajunge cu mijloacele de transport în comun la destinație (probabil nu va fi disponibila funcția și pentru România anul acesta).
Newsstand devine News și va merge ușor în direcția Flipboard pentru că îți va recomanda conținut web în funcție de categoria de informație pe care o cauți însă și aceasta va fi disponibilă pentru US, UK și Australia în primă fază.
iOS 9 va primi pe iPad câteva funcții noi așteptate de către utilizatori. Una care mi-a plăcut mult a fost introducerea unui nou gest pe tastatură care transformă tastatura într-un touchpad (se utilizează două degete pe tastatură). A fost introdusă posibilitatea utilizării mai multor ferestre pe același ecran. La fel ca pe un sistem de operare Desktop. Poți chiar derula ferestrele concomitent dacă dorești, posibil funcția să nu fie disponibilă totuși pe toate iPad-urile se zvonește că de la 9.8″ în sus. Task Managerul arată mult cu cel din sistemul de operare Windows doar că este aranjat puțin diferit. Poți chiar utiliza mesageria pe lateral pentru acces rapid la sistemul de chat.
Cel mai frumos cadou pentru utilizatori: iOS 9 va fi disponibil utilizatorilor din luna Iulie, în sistem Public Beta, va trebui să înscrieți pentru testare, și este disponibil dezvoltatorilor începând de astăzi bineînțeles. Nu vei mai avea nevoie de spațiu enorm, ci de doar 1.3 GB liberi pentru update la iOS 9.
Nu în ultimul rând va fi disponibil de la iPhone 4S încoace, de la iPad Mini și versiunile mai noi și de la iPad 2 sau versiunile mai noi.
WatchOS 2.0
Dacă anul acesta sistemul de operare pentru Apple Watch are probleme de viteză, pentru că nu stochează aplicațiile și informațiile în telefon ci sunt încărcate din iPhone prin Bluetooth din toamnă când noul sistem de operare va fi disponibil va primi un mare upgrade pentru viteza de lucru, informațiile vor fi stocate în Smart Watch.
Vor fi introduse noi aplicații pentru Apple Watch, însă cel mai interesant este că se va oferi developerilor posibilitatea să afișeze pe ecranul Apple Watch informații utile precum ora la care pleacă următorul tău zbor, la timpul până la destinație sau informații pentru trafic, rezultate sportive, etc.
„Time Travel” va fi o funcționalitate prin care vei putea vedea informații despre ziua ce urmează: vremea astăzi, top știri, întâlniri programate, evenimente, etc.
Vei putea purta conversații cu video prin FaceTime direct de pe smartwatch, vei putea porni aplicația Workout fără să atingi ecranul, chiar informațiile din Wallet vor fi disponibile pe Apple Watch.
Noul WatchKit va permite Apple Watch să se conecteze direct la un hotspot WiFi față de acum când conexiunea la internet se face prin iPhone.
HomeKit va fi disponibil nativ pe Apple Watch ceea ce înseamnă că tot din smartwatch vei putea controla toate dispozitivele electrice din Casa proprie conectate la Internet, deci în 2-3 ani vom avea și noi case inteligente.
WatchKit și WatchOS 2.0 va fi disponibil dezvoltatorilor începând de acum, și din toamnă utilizatorilor.
Cam atât astăzi, au mai fost lucruri frumoase anunțate la eveniment, vom reveni asupra subiectului. Ne așteaptă lucruri extraordinare.