Noul Firefox 4 beta

Publicat pe 7 iul. 2010 - 22:01 de Mîrzac Iulian

Mozilla a lansat pe 6 iulie noua versiune in faza de testare a celebrului browser Firefox care a ajuns la numarul 4, cu schimbari majore in design,  cu noi caracteristici si suport pentru HTML 5.

Cele mai mari schimbari sunt la designul ferestrei si suport mai mare pentru codare HTML 5.  In aceasta versiune noul design care infatiseaza browserul vine in completarea compatibilitatii cu noul sistem de operare Windows, in detrimentul utilizatorilor de Mac si Linux.

 • Tab-urile sunt deasupra meniului in mod standard pe sistemele de operare Windows aceasta configuratie este activata.  La celelalte doua sisteme de operare se va modifica cand noua tema va fi implementata. Daca nu va place puteti dezactiva aceasta caracteristica apasand click-dreapta pe spatiu gol al meniului si deselectand Tabs on Top.
Firefox 4 - taburile deasupra meniului

Taburile deasupra meniului

 • Pe Windows Vista si Windows 7 meniul a fost inlocuit cu un buton Firefox asemnea programelor destinate acestor sisteme de operare. Si aici la fel puteti sa reactivati meniul clasic apasand click-dreapta in spatiu gol al meniului si selectand Menu bar.

  Firefox 4 - butonul firefox

  Butonul firefox

 • In lista de pagini web puteti selecta taburile deja deschise,  si le si puteti cauta scriind o portiune din numele site-ului dupa cum vedeti si in imaginea de mai jos. Aceasta caracteristica mi se pare un pic ciudata, nu sunt convins ca foarte multi o vor utiliza dar, probabil ca va fi de folos unora.

  Firefox 4 - Schimbarea taburilor din lista de site-uri

  Schimbarea taburilor din lista de site-uri

 • Butonul de stop si refresh a fost incorporat intr-un singur buton pentru Windows, Mac si Linux. Util avand in vedere ca nimeni nu va utiliza butoanele in acelasi timp.
 • Meniul de Bookmark-uri a fost inlocuit cu un buton pentru Bookmark-uri activat standard (puteti sa il activati inapoi.)

  Firefox 4 - butonul pentru bookmark-uri

  Butonul pentru bookmark-uri

 • Protectie pentru Windows, Linux si Mac-uri, pentru momentele cand se blocheaza o aplicatie Flash, Apple Quicktime ori Microsoft Silverlight.
 • Implementarea suportului pentru filme HTML5 HD si pentru formatul WebM. WebM este un format open video creat de Google care este laudat ca fiind unul mult mai eficient decat flash, si care va fi introdus in Youtube si este propus pentru implementare peste tot.
 • Afisarea paginii mai rapida folosind lazy frame construction.

Cam acestea sunt cele mai importante adaosuri pentru Firefox 4 insa ar mai fi cateva caracteristici care merita sa fie mentionate chiar daca nu au fost evidentiate de cei de la Mozilla.

 • Noul manager pentru plugin-uri si add-on-uri care se va incarca intr-un tab in loc de o fereastra pop-up.

  Firefox 4 - managerul de extensii

  Managerul de extensii

 • Indicatorul pentru incarcarea paginii web apare pe tab, in locul iconului fiecarui site sub forma unui cerc care se incarca.

  Firefox 4 - incarcarea paginii

  Incarcarea paginii

Daca ati testat noul Firefox 4 beta si aveti si voi o noua caracteristica care va place, lasati un comment.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: