Si a venit si fratele mai mare al lui Nokia Lumia 800 si sunt pregatit sa-l pun la treaba cum stiu eu mai bine. Prezentat la Mobile World Congress Barcelona anul acesta a creat ceva valva in presa. Terminalul a ajuns mai tarziu in Romania, acesta fiind mai intai distribuit in SUA imediat dupa MWC 2012. Ce trebuie sa stiti despre Lumia 900 este ca are ecranul mai mare in primul rand, adica 4.3 inci, in rest la prima vedere nu pare nimic nou. Pentru ca nu e bine sa ne dam cu presupusul fara sa stim despre ce este vorba sa va arat mai jos ce am descoperit nou despre el.
Unboxing
Pachetul este aproape identic si el cu cel de la Nokia Lumia 800, acelasi design prin care scoti ca un sertar telefonul din cutie, iar in interior dupa cum veti vedea include aceleasi accesorii: incarcatorul minuscul, cablul usb si castile. Acum pentru scoaterea SIM-ului se foloseste o „cheita” nu merge scos cu mana.
Design
Lumia 900 se dovedeste a fi mai subtire putin, datorita ecranului care acum nu mai este bombat, este pur si simplu plat cu o margine de plastic pe margine. Daca-mi aduc bine aminte Nokia N8 avea caracteristica asta de design la ecran. Ecranul capacitiv multitouch de 4.3″ duce telefonul la dimensiuni de 127.8 x 68.5 x 11.5 mm in timp ce greutatea a crescut cu 18g si atinge 160g. Cu toate astea este mai gros si mai greu ca Galaxy S3 si chiar mai mare datorita colturilor care la S3 sunt rotunjite, iar ecranul lui este de 4.8 inci nu 4.3.
Ecranul tot 800×480 pixeli are. Densitatea pixelilor a scazut la 217 ppi si deja incep sa se cunoasca diferentele atunci cand vizualizati text in special. Este in continuare protejat de Gorilla Glass, foloseste tehnologia ClearBlack pentru contrast puternic intre fundalul negru si a celor afisate. In colt stanga sus se afla o camera pentru videoconferinta pe care nu o gasim la Lumia 800, un adaos bun, Skype pentru Windows Phone exista deja.
Laterala de sus aduce modificari. Portul micro USB nu mai este acoperit si a fost asezat central in timp ce microSIM-ul este incontinuare protejat. Protectia se inlatura doar cu o „cheita” livrata in pachet. Mie personal mi se pare impractica metoda, puteau gasi solutii mai usoare. Ca sa scoateti microSIM-ul trebuie sa introduceti varful in gaura de pe sertar si sa apasati (destul de puternic), si in acel moment iese cativa milimetri in sus sertarul.
Laterala de jos are difuzorul, laterala stanga este fara butoane, in timp ce pe dreapta sunt cele patru butoane care sunt si pe Lumia 800, adica 2 de volum, cel de on/off/standby si butonul de camera. Sensitivitate buna la apasare, iar la cel de camera se apasa in doi timpi: focalizare si fotografiere. Pe spate blitzul dual-led este mutat deasupra camerei foto cum a fost initial amplasat la Nokia N9.
In rest totul este la fel ca si la Nokia Lumia 800: cu carcasa de policarbonat, si acumulatorul incapsulat, lentile Carl Zeiss Tessar.
Performanta
Ecranul de care am mentionat si mai sus este destul de performant, imi place. Lumina puternica de afara nu prea deranjeaza, se descurca foarte bine, fiind unul din telefoanele cu cel mai puternic ecran din cele testate pana acum.
Ca si in cazul lui Lumia 800 procesorul este un single core Qualcomm Snapdragon de 1.4 ghz, integreaza GPU Adreno 205 si o memorie interna de 16GB, memoria RAM este de 512 MB. Configuratia lui este ca si pentru Lumia 800 mai mult decat suficienta pentru o utilizare moderata te poti misca destul de rapid prin telefon.
Telefonul are o conexiune de date rapida HSDPA de 42 Mbps deci daca sunteti utilizator intens de internet mobil o sa fiti incantat de viteza. Slotul microSD la fel ca si la N9 si la Lumia 800 lipseste, insa memoria interna este destul de mare pentru a acoperi chiar si nevoile unui utilizator mai pretentios. Pentru conectivitate mai integreaza si WiFi, Bluetooth 2.1, portul micro USB 2.0, radio FM, GPS.
Telefonul vine cu Windows Phone 7.5 Mango instalat, aceeasi versiune prezenta pe multe dintre telefoanele de pe piata cu Windows Phone la ora actuala dintre care amintim Nokia Lumia 710, 800, HTC Radar, Titan. Avantajul pe care-l veti avea la acest telefon mobil este ca va avea si un update la Windows Phone 7.8 Tango care aduce noi modificari importante pe care le puteti vedea mai jos pe scurt. Pe de alta parte Lumia 900 nu va primi update la Windows Phone 8 Apollo, la fel ca toate terminalele mobile lansate pana acum cu Windows Phone 7.5.
Personal nu-mi place la telefoanele Windows Phone ca au adoptat stilul Apple prin care trebuie sa conectezi telefonul la un computer care are instalat Zune (iTunes in cazul Apple) pentru a accesa informatiile, chiar daca ai avantajul ca filmele urcate merg „la sigur” pentru ca sunt recompresate sau ca poti organiza din calculator contacte, muzica, fotografii si videoclipuri. Ce faci daca nu esti langa calculatorul tau ?
Lasand la o parte subiectul de mai sus, Lumia 900 este un telefon multimedia de exceptie. Sunetul scos de difuzorul incorporat este extraordinar, in timp ce castile cu design clasic sunt de calitate buna. Rularea filmelor in mediaplayerul integrat este foarte usoara si rapida, derularea se face rapid, insa cand urci un film/clip trebuie sa astepti sa faca conversia la formatul dorit de Zune.
Camera foto de 8 Megapixeli cu optica Carl Zeiss nu a fost extraordinara. Imagini ok, focalizare continua in timpul filmarii la rezolutie 72op. Legat de imagini veti putea vedea cum au un efect bloom (incetosare) zonele puternic luminate. In conditii mai usoare s-a descurcat insa perfect modul Auto. Pe langa mostra video de mai jos puteti vedea si cum a filmat la lansarea ultrabookurilor HP. Imaginile/clipurile facute cu telefonul pot fi trimise automat pe SkyDrive daca setati aceasta optiune. Ce e misto la Lumia 900 ca si la 800 fotografiezi in maximum 2 secunde dupa ce apesi indelung butonul dedicat de fotografiere.
Bateria de 1830mAh a lui Nokia Lumia 900 pare la inceput ca va oferi o autonomie neobisnuit de mare, in specificatii indica 7h de convorbiri, noi am obtinut la o utilizare moderata (browsing WiFi 1-2h cumulat, vorbit la telefon cateva apeluri pe zi, jucat putin, etc.) o autonomie de 1 zi si jumatate, care este ok.
Aplicatia Nokia Drive mi se pare mie cea mai utila aplicatie de GPS dintre smartphone-urile de pe piata. Iti arata clar informatiile pe harta, adica: Denumirile strazilor sunt asezate mai putin haotic fata de Google Maps, au fontul potrivit de mare, plus ca nu esti asaltat de diferite locatii neinteresante dimprejurul adresei pe care o cauti. Chiar si fara o conexiune de date si chiar fara SIM, a gasit imediat satelitii si a inceput sa ofere informatii despre locatia mea. Poti gasi o adresa exacta dupa numarul strazii, nu stiu cum dar la Google Maps nu-mi iese. Dezavantajul este ca isi face refresh destul de incet indicandu-ti astfel pozitia, dar una peste alta mi se pare o aplicatie foarte utila pentru soferi.
Nu-mi place
- nu primeste update la Windows Phone 8
- nu are slot microSD
- nu are NFC
Imi place
- ecran extraordinar AMOLED care are culori impecabile, contrast foarte bun si luminos
- designul solid din policarbonat care inca uimeste publicul
- calitatea audio este impecabila, iar difuzorul integrat este puternic si bun
- sistemul de operare din ce in ce mai bun; primeste in perioada urmatoare Windows Phone 7.8 Tango
- Nokia Drive aplicatia GPS cu adevarat utila soferilor
Concluzie
Cu toate ca vine cu un pret putin cam mare, Nokia Lumia 900 este un smartphone care reuseste sa lase o amprenta buna in urma sa. Este putin mai greu, mai colturos, insa este optiunea perfecta pentru fanii Windows Phone care cer un ecran mare, bun si nu vor sa aleaga un telefon Apple sau Android. Este cel mai bun telefon WP la ora actuala cu ecran mare.
Un comentariu
Pingback: Nokia Lumia 920 – Windows Phone 8 de top [Review]