Am primit acest Nokia Lumia 800 cu ocazia evenimentului organizat de Evensys – Mobile Marketing Conference unde am fost ca „blogger oficial” pentru a transmite de pe acesta. Din pacate zilele astea timpul nu a fost prea bun prieten cu mine asa ca voi face un review mai micut. Mi-a placut de la inceput telefonul, asta si pentru ca imi aminteste de sosia lui, Nokia N9 care a fost lansat in decembrie 2011 in Romania caruia i-am facut si un review. N9 folosea MeeGo fapt pentru care ii lipsea butoanele de la baza capacitive.
Sa va arat ce mi-a placut si ce nu la Nokia Lumia 800.
Design
Nokia Lumia 800 dupa cum spuneam este aproape identic fata de Nokia N9 prin faptul ca are aceeasi carcasa cu margini rotunjite si cu spatele si fata (ecranul) usor bombata. Carcasa este tot din policarbonat iar ledul de pe spatele carcasei se afla in continuarea camerei nu deasupra ei cum apare la N9.
Deasemenea se observa clar ca butoanele bazale specifice telefoanelor Windows Phone sunt prezente (N9 nu are butoane capacitive) si in plus a fost adaugat si butonul pentru accesarea camerei foto. Ca tot am ajuns la acest detaliu: lipseste camera foto secundara pentru video-apeluri, deci poate pentru anumite persoane acesta este si un dezavantaj insa ma indoiesc sa fie multe persoane care nu l-ar cumpara din cauza asta.
Ecranul este de 800 x 480 pixeli de tip AMOLED Clear Black cu diagonala de 3.7 inci si este destul de puternic cat sa iti afiseze fara mari probleme informatiile si la exterior pe soare puternic. Pe latura de sus Nokia Lumia 800 foloseste tot un capac pentru portul micro USB si un „sertar” mic pentru micro SIM. Pe latura de jos se gaseste difuzorul pentru sonerie si sunetele multimedia.
Dimensiunile carcasei sunt de: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm si greutatea este de 142 g, poate putin greu pentru cat de mare este dar personal imi place putin mai greu decat sa-ti alunece din palma datorita suprafetei fine de pe spate. Ce mai pot sa adaug este ca are o carcasa foarte compacta. Telefonul este practic construit din doua bucati carcasa si ecranul, deci nu o sa aiba ce scartai la ea, iar acumulatorul este bineinteles incapsulat.
In cutia lui Nokia Lumia 800 gasiti un incarcator mic, cablul USB, o husa de silicon tot culoare magenta, manualul si castile Nokia standard cu microfon.
Performanta
Dupa cum l-a prezentat si Stephen Elop anul trecut la Nokia Mobile World este intradevar „primul telefon adevarat cu Windows Phone Mango” o sa va spun in cele ce urmeaza de ce. Procesorul Snapdragon tactat la 1.4 Ghz alaturi de GPU-ul Adreno 205 se pare ca impreuna cu Windows Phone 7.5 se intelege foarte bine. Imi place ca ofera un timp de raspuns intre actiunile ce le realizezi foarte bun. Nu prea sta pe ganduri cand ii dai ceva de facut.
Windows Phone 7.5 foloseste multe animatii de tranzitie intre meniu, imagini, galerie, in sistemul de operare in general si asta nu-l impiedica sa raspunda foarte bine la comenzi chiar si cu programele lasate in standby. Boootarea se face mai rapid fata de multe alte telefoane care le-am mai testat cu Android, nu stiu cum sunt alte telefoane cu Windows Phone 7.5.
Sistemul de operare Windows Phone 7.5 foloseste pentru ecranul principal modul de afisare metro style care va fi implementat in Windows 8, sistemul de operare care va fi utilizat pe urmatoarele telefoane mobile, tablete si PC-uri. Este reprezentat de patrate pe ecran aranjate cate doua si au continut care se schimba dinamic: spre exemplu la contacte (People) apar fetele prietenilor tai din lista de contacte, la galerie apar direct imagini din galerie in mod aleator, etc. Alte patrate reprezentate de aplicatii noi instalate sau grupuri de setari speciale se pot adauga pe ecranul principal foarte simplu apasand pe elementul dorit si alegand optiunea de adaugare.
Apelarea de pe Lumia 800 nu a impus dificultati, sincronizarea contactelor cu cele de pe contul Google am facut-o foarte simplu prin export in format .vcf Outlook si apoi importarea in contul Windows Live, apoi apelul a decurs foarte bine. Ce o sa observati in special in meniul de contact ca si tot sistemul de operare este gandit foarte intuitiv si simplu, (arma secreta a lui iOS). Cum multe smartphone-uri fac acum si Lumia 800 sincronizeaza datele din retelele de socializare catre contactele voastre. Adica daca unul din amici are imagine de profil pe Facebook i se adauga in contact, iar mesajele trimise si activitatea intreaga de pe retelele de socializare este afisata tot acolo.
Browsingul pe Nokia Lumia 800 este poate cel mai placut lucru pe care-l poti face, pinch to zoom slide up/down orice miscare faci ti-o executa fara sacadare si fara ezitare, singura limitare este viteza internetului 3G care nu tine pasul cu afisarea foarte rapida a telefonului.
Camera foto/video cred ca s-a comportat OK in mare parte din situatiile in care am incercat sa fac fotografii, din pacate nu am reusit sa uploadez foarte multe pe server, dar macar am fotografiile tip „worst case scenario” si aici ma refer ca o parte sunt facute afara pe vreme noroasa si doua sunt in incapere. Se observa cat noise produce in incapere, acceptabil zic eu, tinand cont de senzor si de conditiile de lumina (fara blitz).
Filmarea nu este prea buna, pe mine nu m-a multumit nici calitatea imaginii nici calitatea audio, insa telefoanele mobile cu senzor de 5Megapixeli nu prea am vazut sa faca imagini foarte reusite de-a lungul timpului.
Acumulatorul spre exemplu cu 3G-ul pornit si mai transferam la Mobile Marketing Conference cate o poza pe SkyDrive, mai intram pe Twitter, si pe pagini web si a rezistat toata ziua triumfator. Nu a fost cea mai intensa utilizare dar si procesorul Snapdragon la 1.4 Ghz consuma cam mult din acumulatorul de 1450 mAh, deci daca ar fi sa cantarim putin viteza de lucru cu autonomia eu zic ca le-au echilibrat binisor. Prefer sa functioneze foarte rapid si sa ma tina o zi decat sa mearga mai greu cu el la incarcare/instalarea unei aplicatii, randarea unei pagini web.
Specificatii
- ecran AMOLED, multitouch de 3.7 inchi, 480 x 800 pixeli, 251 ppi cu tehnologie ClearBlack
- procesor Qualcomm MSM8255 la 1,4 GHz si GPU Andreno 205 GPU
- Memorie de 512 MB RAM iar pentru stocare 16GB
- GSM: quad band
- WiFi: 802.11 b/g/n
- Conectivitate: Bluetooth, microUSB, receptor radio FM, receptor GPS
- senzori: accelerometru, compas, proximitate, lumina
- camera foto de 8Mp, dual LED Flash, lentile Carl Zeiss
- Acumulator de 1450 mAh
- 116.5 x 61.2 x 12.1 mm si 142 g
Imi place
- designul superb, aproape identic cu Nokia N9
- viteza de lucru fantastica
- ecranul AMOLED ClearBlack cu putere mare de luminare si pe soare
- interfata Metro Style: simpla si la obiect
- gasesti destul de multe aplicatii de calitate, gratuite si platite
- spatiu suficient de stocare 16GB
Nu-mi place
- modul de afisare al aplicatiilor noi instalate
- transferul de fisiere intre PC si telefon se face prin Zune
- lipseste slotul micro SD
- alarma nu suna daca ai inchis telefonul peste noapte (mi-am luat tzeapa in ziua evenimentului Mobile Marketin Conference)
Concluzie
Este un telefon mobil pe care mi l-as cumpara in acest moment tocmai pentru ca am reusit sa fac fara probleme simplu si rapid tot ce am vrut la un moment dat. Softul si viteza sa de lucru te ajuta sa duci la capat orice task fara batai de cap si fara sa astepti sa se incarce prea mult. Nu mai simti asta decat pe deviceurile cu iOS. Ecranul AMOLED ClearBlack il recomanda si ca telefon multimedia alta fiind vizualizarea unui videoclip pe acesta cand esti afara si alta este pe un ecran LCD obisnuit. Si nu in ultimul rand este ieftin.
Se gaseste la QuickMobile.ro, MarketOnline.
Imagini
Video
Cele doua videoclipuri de la Mobile Marketing Conference 2012 si MobileApps Development MeetUp 2012 au fost filmate cu Lumia 800.
4 comentarii
Pingback: Nokia Lumia 900 - Review | ITnewz
Pingback: Sony Xperia J – aparitie in media
Pingback: Sony Xperia J – aparitie in media
Pingback: Nokia Lumia 900 – Review