Salutare tuturor astazi nu o sa va mai prezint un smartphone, am aici un telefon obisnuit de tip bar telefon care este in zona preturilor de 400-500 de lei la liber si mult mai ieftin la abonament. Nokia Asha 300 este un telefon touch and type, care inseamna pentru cei care nu au mai intalnit termenul ca are si capacitate touchscreen dar are si tastatura fizica standard. Lansat in toamna la Nokia World 2011 Asha 300 a intrat pe piata din Romania destul de repede aparand prin luna decembrie daca nu ma insel.
M-a impresionat cu mai multe aspecte si haideti sa va scriu in detaliu.
Unboxing si Demo
Cutia lui Nokia Asha 300 este micuta pentru ca are si un telefon mic in ea, iar inauntru gasiti ca accesorii un incarcator mic cu mufa subtire specific Nokia si handsfreeul standard care se gaseste deobicei la telefoanele mai ieftine Nokia. Va invit sa vedeti mai jos videoclipul facut la despachetare si o demonstratie rapida cu Symbian S40.
Design
Designul lui Nokia Asha 300 drept sa spun mi-a placut inca de la lansarea facuta la Nokia World 2011, pentru ca ecranul ocupa putin mai mult spatiu decat tastatura si fura putin din ideea unui PDA. Ecranul are o dimensiune de 2.4 inci este touchscreen de tip rezistiv, produce o rezolutie QVGA si in partea de sus are si un senzor de proximitate care inchide ecranul atunci cand pui telefonul la ureche sau in buzunar. Probabil o sa ziceti: „aaah e rezistiv e clar !” dar ce poate fi mai grozav decat sa folosesti touchscreenul cu manusi la -10 grade Celsius si sa si nimeresti fiecare comanda aproape fara eroare ? E adevarat nu erau manusi de ski, dar erau totusi dintr-o tesatura groasa.
Deasupra ecranului se afla difuzorul, iar dedesubtul acestuia sunt trei butoane dintre care unul rosu si unul verde pentru respingere si apelare, dar cel din mijloc deschide doua scurtaturi pe ecran catre Creare Mesaj si Conversatii. Keypadul este unul normal pentru un telefon de tip bar, insa as putea sa mentionez ca microfonul se afla pozitionat in tasta cu numarul 7, nu prea am inteles motivul si pe langa asta tastele par putin cam mobile, dar se apasa ok.
Carcasa lui Nokia Asha 300 in general nu este foarte compacta, foloseste pentru spate un capac din plastic specific noii serii cu trei cifre de la Nokia, cum am mai vazut spre exemplu la Nokia 500. Capacul din spate se trage de un colt pur si simplu pentru a se inlatura, nu pare cel mai durabil capac de telefon, dar cu grija va rezista destul de mult. Accesul la SIM se face scotand bateria, dar microSDul poate fi inlocuit doar dupa ce ai scos capacul. Pe spata se afla si camera de 5 Megapixeli iar la baza este difuzorul foarte zgomotos dar de o calitate mediocra.
Nokia Asha 300 are pe laterala dreapta butoanele de volum care se apasa cam greu din punctul meu de vedere si butonul pentru iesire din standby/activare standby. La baza nu se afala nimic insa pe laterala de sus se afla portul micro USB, portul audio 3.5 mm si portul pentru incarcare.
Per total Nokia Asha 300 e light 112,8 x 49,5 x 12,7 mm si 85 de grame sta bine in mana datorita spatelui curbat, dar poate materialul cromat dintre taste s-ar putea sa displaca unor persoane.
Performanta
Nokia Asha 300 are surprinzator sau nu procesor de 1 Ghz, 128 MB RAM si 256 ROM. Aici este putin ciudat, pentru ca puteau pune si RAM 256 daca tot au procesorul mai puternic, dar nici sistemul de operare e adevarat nu suporta multitasking decat sa lasi playerul sa cante pe fundal sau radioul.
Calitatea apelurilor nu a fost chiar atat de buna pe cat ma asteptam la un astfel de telefon, si aici defapt ma refer la volum, este mai slab fata de alte telefoane care au mai trecut pe la mine. Altfel zis in trafic am facut fata cu greu la convorbiri, zgomotul aproape acoperind vocea interlocutorului.
Partea de software este un adevarat atu al acestor categorii de telefoane mobile ieftine si practice. Adica vreau sa spun ca stiu sa faca o parte buna din ce stie sa faca si un smartphone, adica sa setezi intalniri, notite in calendar, sa sincronizezi contactele, mesajele, notitele cu un server, are un soft preinstalat special pentru a primi notificari din Social Media si un soft special pentru mesagerie instant, unde te poti loga in primul rand la Yahoo Messenger.
Interfata grafica sau „desktopul” are data si ora scrise mare, dedesubt poti seta numerele tale favorite, iar dedesubtul lor cele mai importante scurtaturi la aplicatii sau setari. Are chiar multe aplicatii utile: covertor de masuratori, cronometru, dar cel mai tare e ca am descoperit si in acelasi timp ca si are Angry Birds. Nu stiam ca au si varianta pentru Symbian S40, bineinteles este prima versiune a jocului.
Aparatul foto nu pot sa va zic decat ca e mai mult marketing in spatele senzorului de 5 Megapixeli, nu mai avea rost sa fac fotografii cu telefonul sa le postez, este de o calitate cam slaba.
Nokia Asha 300 are suport pentru 3.5G si atinge viteze maxime de 10 Mbps, pentru Bluetooth 2.1 cu EDR, din pacate nu are WiFi insa la pretul acesta putine il au.
Acumulatorul de 1100 mAh a luni Nokia Asha 300 m-a tinut intr-o utilizare normala cu vorbit moderat la telefon si conectari rare la Internet, 2-3 zile in functie de cat l-am utilizat, si mi se pare ok avand in vedere conexiunea permanenta la releele 3.5G si ecranul touch cativa consumatori lacomi ai telefoanelor mobile.
Concluzie
Nokia Asha 300 este un telefon clasic tip bar cu care m-am obisnuit foarte rapid avand in vedere ca are in plus touchscreen. Asha este o serie recomandata tinerilor care folosesc si internetul care mi-a placut sa-l utilizez eu fiind obisnuit pe ecrane mici. Cateva aplicatii Symbian S40 de baza m-au ajutat sa ma integrez rapid. Il recomand celor care cauta un telefon cu design clasic ieftin dar cu conexiune rapida la internet.
Imi place
- procesor puternic la 1Ghz
- este mic si usor
- sistemul touch and type foarte bun
- partea de software este bine pusa la punct
Nu-mi place
- cam scartaie carcasa la manipulare
- camera foto slaba
2 comentarii
mi sa schimabat tacheri la nokia asha 300,dar din pacate cand sunt apelat nu pot intra in meniu principal oare e de tacheri,sau mi sa spus ca trebuie schimbata placa,puteti sami dati un raspuns multumesc!
Pingback: Nokia Asha 201 – Review