A venit si randul primului DSLR sa ajunga pe masa noastra de teste. Nu ca nu am mai testat pana acum aparate foto DSLR, insa nu le-am avut pentru site. Nikon D90 este succesorul lui Nikon D80 si a fost lansat la finele anului 2008. Dintre camerele DSLR care mi-au trecut prin mana, cea mai apropiata ca functii si performante este Nikon D60 care de altfel a fost si cea cu care m-am jucat cel mai mult. Ce pot sa mentionez din primele randuri este ca Nikon D90 este prima camera DSLR care a avut functie de filmare HD la o rezolutie de 720p.
Design
Nikon D90 are aproximativ acelasi design ergonomic cu butoane asezate foarte bine ca si Nikon D80, facand exceptie mici diferente. Dimensiunile aparatului au ramas la fel: 132x103x77mm, dar are o greutate mai mare – 620g (cu 35g in plus in comparatie cu D80). Si materialele de constructie sunt la fel ca la D80, iar daca ne uitam „peste gard”, la Canon, modele sale din aceeasi categorie cu D90 folosesc materiale mai proaste. Ca si dimensiune D90-ul imi place mai mult decat D60 pentru ca are un grip mai mare ceea ce ofera un confort ridicat si o siguranta mai mare in timpul utilizarii (cei drept am si mana mai mare). Cu toate astea daca am aseza D90-ul langa un competitor Canon, acesta ar fi mai mare dar cu performante mai bune. Deci daca vreti neaparat un corp si obiective mai mici chiar daca veti sacrifica putin din performante indreptati-va catre un Canon (si pretul este mai scazut).
Dupa cum spuneam butoanele lui Nikon D90 sunt identice cu cele a lui D80 si in comparatie cu modelele mai ieftine D90 este echipat cu doua rotite pentru schimbarea valorilor diferitelor functii, una in spate pentru degetul mare si una in fata sub butonul de on/off. Deasupra langa butonul on/off gasim deasemenea butoanele pentru modul de expunere, compensarea expunerii (EV), modul de declansare si modul de focalizare automata. Daca va uitati la imaginea cu camera privita de deasupra veti observa ca butonul on/off mai are inca o functie: atunci cand e noapte si vreti sa va uitati pe setarile facute pentru fotografiere dati butonul on/off mai mult in dreapta iar ecranul cel mic va fi luminat cu o lumina verzuie. Acest ecran ofera toate informatiile despre setarile facute, de la calitatea imaginii la deschiderea diafragmei la timpul de expunere si asa mai departe cu exceptia sensibilitatii ISO. In mijloc se afla suportul pentru accesorii, si blitul care iese cand este detectata o scena cu lumina prea slaba sau cand apasati butonul de utilizare al blitului. Tot deasupra dar pe partea stanga avem si rotita pentru schimbarea modului de fotografiere si alegere de scenarii.
Pozitia in care sunt asezate butoanele Nikon D90-ului este perfecta,te adaptezi foarte usor cu ele odata ce schimbi aparatul. Rotita pentru modul de fotografiere sta mult mai bine pe stanga, fata de modelele mai vechi, iar butoanele de langa display sunt mult mai intuitive si mai usor de invatat odata ce a fost mutat butonul de stergere al imaginilor mai sus langa vizor, iar jos au ramas: butonul de intrare in modul de vizualizare al imaginilor, butonul de meniu, balansul de alb, iso si de calitate a imaginii care isi modifica functia in modul de vizualizare. In dreapta a fost adaugat butonul de inregistrare video si sub butoanele directionale, un buton util in unele momente este cel de schimbare/blocare al punctului de focalizare.
Nikon D90 are in fata, pe partea dreapta si un buton programabil „Fn” si poate fi setat pentru a activa/dezactiva liniile de ghidare de pe ecran, pentru a ajusta zona de focalizarea automata (AF), modificarea zonei centrale de focalizare din mod wide in mod normal, blocarea puterii blitului (functia setata din fabrica), activarea blitului, activarea matricei, schimbarea modului de salvare a fotografiilor din JPEG in JPEG + RAW. Foarte util pentru ca iti permite sa treci peste anumite etape repetitive din timpul fotografierii.
Performante
Nikon D90 are o montura tip F care poate fi utilizata impreuna cu marea majoritate a lentilelor Nikkor. Daca veti folosi un obiectiv mai vechi ar putea sa nu suporte toate modurile de focalizare si de detectare a expunerii. Corpul are inclus si motorul de autofocus necesar pentru autofocalizare pe obiectivele AF-S. Noul obiectiv standard cu care vine Nikon D90-ul, Nikkor DX 18-105mm f3.5-5.6 ofera Vibration Reduction sistem optic de stabilizare a imaginii. DX 18-105mm ofera un zoom de 5.8x si vei putea trece de la fotografierea panoramica la fotografierea zoom cu acelasi obiectiv.
Obiectivul este un model AF-S ceea ce s-ar traduce in Auto Focus – Silent pentru ca foloseste silent wave motor care focalizeaza mai rapid si mai silentios decat alte obiective, foarte util in timpul filmarii pentru a nu se auzi pe inregistrare. Oricum se recomanda folosirea obiectivelor cumparate separat daca vreti sa obtineti performante optice mai bune.
Nikon D90 are trei moduri de focalizare principale: AF-S (O singura Focalizare), AF-C (Focalizare continua) si AF-A (Focalizare automata care selecteaza unul dintre cele doua moduri AF-S sau AF-C daca subiectul e in miscare sau este static). Modul de focalizare se schimba apasand butonul AF de langa butonul de fotografiere si miscand rotita. Pentru comutarea de la auto-focalizare la focalizare manuala exista un buton pe laterala stanga a obiectivului.
Sunt patru moduri de focalizare automata: Single Point, Dynamic Area, Auto Area si noul 3D Tracking pentru autofocalizarea subiectilor in miscare. In modul Single Point si Dynamic Area poti ajusta manual punctul de focalizare folosind selectorul multiplu, diferenta fiind ca in modul Dynamic Area ia in considerare si zona de langa punctul de focalizare in cazul in care subiectul se misca. In modul Auto Area aparatul va selecta automat zona de focalizare. La 3D Tracking dupa selectarea manuala a punctului de focalizare aparatul incearca sa-l mentina focalizat chiar daca subiectul se apropie sau se indeparteaza de aparat. Nikon recomanda folosirea modului Dynamic Area pentru subiecti in miscare si 3D Tracking cand facem recompozitia imaginii pentru subiecti relativ statici.
Auto focalizarea in modul Auto Area cea pe care am testat-o cel mai mult si setata standard si-a facut treaba foarte bine recunoscand usor subiectul principal. 3D Tracking a functionat bine focalizand usor pe subiectii care se miscau in cadru, fara miscarea camerei. Am experimentat toate modurile de focalizare, dar ca o parere generala Nikon D90 are cele mai bune rezultate cu subiectii in miscare atunci cand ii mentineam in zona celor 11 puncte de focalizare pentru modurile Dynamic Area si 3D Tracking.
Caracteristici importante:
- 12.9 MP cu senzor CMOS in format DX; 12.3 MP efectivi
- ecran 3.0 inci, rezolutie 920.000 pixeli TFT-LCD
- Live View si recunoasterea fetelor
- sistem de curatare automata a senzorului
- filmare HD la 720p @ 24cps cu sunet mono
- IS0 200-3200 (mod special 100-6400)
- 4.5cps in modul de fotografiere continua
- conector HDMI
Nikon D90 are o calitate a imaginii de exceptie uitandu-ne in urma cand a fost lansata. Zgomotul de imagine nu este prea evident nici macar la setari ISO foarte ridicate (6400), imaginile fiind foarte ok. In orice caz utilizarea ISO 6400 pe lumina slaba are si minusul sau. Imaginile isi pierd din claritate si devin usor blurate (face un fel de photoshopare a zgomotului de imagine). Calitatea imaginii mai are de suferit si pe lumina puternica de la miezul zilei. Imaginile ies supraexpuse, si in acest caz sunt nevoite mici corecturi la expunere dar mai eficient decat asta ar fi si cresterea contrastului si a saturatiei fotografiei. Per total imaginile ies destul de clare si culorile sunt reproduse foarte aproape de realitate.
Setarea automata a balansului de alb la Nikon D90 este foarte buna, temperaturile de culoare fiind usor recunoscute de aparat singura problema fiind la lumina de la becurile obisnuite care este portocalie, dar care se poate corecta manual.
Ecranul LCD de 3″ cu rezolutia de 920.000 pixeli este minunat pentru vizualizarea pozelor, veti putea identifica detalii mai fine in comparatie cu cei 230.000 pixeli ai lui Nikon D80. Micul ecran de deasupra afiseaza cam tot ce ai nevoie sa stii despre setarile de fotografiere si este foarte util pentru: economisirea bateriei pentru ca nu mai verifici pe ecranul mare setarile facute (chiar si pe timp de noapte datorita luminii verzi) si pentru fotografierea de pe trepied.
Nikon D90 vine si cu functii de editare a fotografiilor din meniu. Cea mai interesanta functie mi s-a parut Streighten care corecteaza deformarea imaginii in momentul in care folosim un obiectiv super-angular.
Bateria m-a tinut 428 de cadre nu 850 cum a scris producatorul, insa am folosit si Live View foarte des ceea ce cu siguranta a constituit un consumator mare.
Concluzia
Nikon D90 este o camera pe care mi-as cumpara-o in special pentru performantele fotografice si pentru ca sunt incepator intr-ale fotografiei, iar acest model este perfect pentru segmentul entry-level. Functioneaza cu o mare parte din obiectivele Nikkor, si are motorul de autofocus integrat, de care are nevoie orice incepator.
Imi place ca scoate imaginile foarte clare, ca are Live View, filmeaza HD 720p, layout-ul butoanelor imbunatatit, suport pentru GPS, fotografiere continua la 4.5Cps, zgomot de imagine mai redus la ISO fata de predecesor, auto-focalizarea rapida si precisa cu 3D Tracking care urmareste subiectii in miscare.
Nu imi place ca filmarea nu este de cea mai buna calitate, inregistreaza la 24Cps (30Cps in mod obisnuit) si imaginile pline de actiune sunt inregistrate cu un efect elastic cateodata vizibil. La lumina solara puternica aparatul are tendinta de a supraexpune si trebuiesc facute corecturi manuale.
Se gaseste la:
eMAG – Body + 18-55mm – 2.999 Lei
F64.ro – Body – 2.199 Lei
Imagini
[nggallery id=55]
Mostre Nikon D90
Fotografii de Gîndac Andrei-Iulian
Un comentariu
Un articol foarte util si bine realizat.
As avea si eu va rog cateva intrebari:
1. Modul Auto Area, focalizeaza in general pe subiectul cel mai apropiat in cazul persoanelor? – iar in cazul obiectelor statice trebuie folosit Single Point cu ajustare manuala a punctului?
2. „Nikon D90 are cele mai bune rezultate cu subiectii in miscare atunci cand ii mentineam in zona celor 11 puncte de focalizare pentru modurile Dynamic Area si 3D Tracking.” – cele 11 puncte de focalizare nu sunt active toate doar in modul Auto Area?
3. Pentru un subiect in miscare (un ATV de exemplu) sa inteleg ca este mai potrivit modul Dynamic Area – sau este mai potrivit 3D Tracking datorita faptului ca mentine focalizarea la apasare pe jumatate chiar si in timpul miscarii aparatului?