La putin timp dupa ce tablet pc-ul iPad 2 a plecat de la noi, a venit si Motorola Xoom competitorul cel mai dotat care lupta alaturi de celelalte tablet pc-uri Android pentru a ajunge iPad-ul din urma. Cu toate acestea, Motorola Xoom nu a reusit sa atraga prea multi clienti pana acum avand aproximativ 300.000 de unitati vandute in comparatie cu iPad 2 care a avut 300.000 de unitati vandute doar in prima zi de lansare. O diferenta mare avand in vedere ca Motorola Xoom este cel mai important competitor si mai ales daca tinem cont si de faptul ca este primul tablet pc care a implementat platforma Tegra 2.
Sa vedem de ce nu prea a prins pana acum Motorola Xoom la public si ce parti bune sau ce parti rele are.
Design
Motorola Xoom intra in randul produselor cu design-ul “impus” de Apple, diferentiindu-se de iPad foarte putin. Ecranul de 10.1 inci este aproape identic cu cel al iPad-ului, dar este multi-touch capacitiv. Are banda neagra de pe margine, in schimb camera foto/video frontala de 2 megapixeli este asezata pe latura lunga a tabletei datorita designului “landscape” creat de Motorola. La baza tabletei veti gasi aproape toate elementele de conectica portul HDMI, micro USB, si portul pentru incarcator. A mai ramas slotul pentru microSD si conectorul audio care se gasesc pe laterala sus a tabletei. De mentionat este ca avea si un slot pentru SIM-uri care l-am incercat in speranta ca mi-a fost data pentru test versiunea 3G, dar mai mult m-am amagit. Ecranul este dintr-un material care retine foarte bine amprentele, exact opusul a ceea ce poate multi ne asteptam.
Pe spate se afla butonul de oprire/deschidere, difuzorul ce reda sunetul care mi s-a parut destul de incet si camera foto/video de 5 megapixeli. Rezolutia de 1280×800 pixeli este mai mult decat indeajuns pentru un tablet pc de 10 inci iti ofera detalii foarte fine. Oricum pentru a putea face o idee mai buna doar ganditi-va cum e un netbook cu 10 inci cu rezolutia standard de 1024 pixeli si dupa asta cum ar fi Motorola Xoom cu 1280 pixeli si va veti da seama ca tablet pc-ul are o densitate a pixelilor mare.
Motorola Xoom am incadrat-o la categoria tablet pc-uri cu greutate mare. Nu il poti tine foarte mult in maini pentru ca devine destul de obositor chiar daca are doar 130g mai mult ca iPad 2–ul. Designerii produsului ar trebui sa ia si acest lucru cat mai mult in calcul, pentru ca pana la urma portabilitatea sta in cat cantareste si ce autonomie are tablet pc-ul.
Performanta
Motorola Xoom nu exceleaza in Android 3.0 ca si restul tablet pc-urilor cu Honeycomb de altfel (Nu am testat toate tabletele cu Honeycomb insa daca Xoom ofera asa o experienta in utilizare, impreuna cu Acer Iconia A500). Cel putin mie impresia asta mi-a lasat-o. Nu are aceeasi fluenta si timp de raspuns ca si iOS-ul atunci cand deschizi aplicatii, cand schimbi ecranele sau cand inchizi aplicatii.
Impresia generala v-am zis care este, dar totusi tablet pc-ul are un procesor Tegra 2 la 1Ghz, 1GB RAM si 32GB, memorie si obtine punctaj mare in testele Quadrant (2000). Poate rula videoclipuri la rezolutie 72op care sunt mai mult decat suficient de mari pentru acest ecran in special urmatoarele formate: H.263, H.264, MPEG4, VP.
Experienta web este unica pe Motorola Xoom. Paginile se incarca foarte rapid, unele dintre acestea chiar instant.
Mi s-a parut ciudat sa aflu ca slotul microSD nu functioneaza, ca apoi sa citesc pe inlocuitorul de card din plastic ca trebuie facut un update la sistemul de operare pentru a putea fi activ (ma intreb daca si pentru SIM este valabila chestia). Tablet pc-ul are senzorii principali prezenti astazi la majoritatea tabletelor giroscopul pe 3 axe, busola, accelerometru si barometru.
Camera foto de 5 megapixeli este buna sa fie acolo insa haideti sa fim seriosi, la ce foloseste pe langa faptul ca puteti sa faceti video conferinta si ca ar putea sa vada cealalta persoana ceea ce vedeti si voi in fata nimeni nu se va apuca sa faca portrete, macrouri sau poze la o conferinta.
Autonomia lui Xoom nu a fost cu mult mai prejoasa. Fata de iPad 2 am contorizat cu aproximativ 1-2 ore mai putine (7-8 ore), o sa va puteti si juca, si naviga pe internet, vedea si un film, si scrie pe blog eventual (daca este cazul), totul doar dupa o incarcare ce dureaza
Concluzia
Tablet PC-ul Motorola Xoom este un competitor bun al iPad-ului, are cu ce se lauda insa parca nu e deajuns pentru a se remarca foarte mult. Parerea mea este ca softul este cel care-l face pe utilizator sa faca “wow!” nu neaparat hardware-ul, pentru ca pana la urma o cumpara sa fie utilizata rapid, timp indelungat si sa aiba cat mai multe aplicatii. O recomand utilizatorilor mai pretentiosi, care vor sa aiba o experienta web completa avand posibilitatea sa randeze si animatiile Flash fara probleme, care sunt utilizate pe destul de multe website-uri. Este destinata si fanilor jocurilor 3D ademiniti de producator cu Tegra Zone. Daca ar fi sa aleg intre iPad 2 si Motorola Xoom, as alege iPad 2 pentru viteza si usurinta in utilizarea tabletei, si as alege Motorola Xoom pentru jocurile pentru Tegra si suportul pentru Adobe Flash.
Imi place ca are alura de produs de calitate, nu poti sa nu remarci faptul ca are un fel de cauciuc pe partea de sus al spatelui, iar butonul din spate pentru deschidere/inchidere si standby este usor de gasit. Autonomia lui Xoom este indeajuns de mare incat sa faci tot ce iti doresti, ajunge la maximum . Este rapida si are suport pentru aplicatii Adobe Flash.
Nu-mi place ca nu are destule aplicatii preinstalate, a trebuit sa astept sa o pot testa in vreun fel pana cand am avut access wireless, si pe langa asta nici nu sunt foarte multe aplicatii create special pentru Android, mai ales pentru rezolutia de 1280×800 pixeli pe care o are Xoom. Nici greutatea nu am cum sa o ignor ar fi trebuit putin mai usoara.
Se gaseste la:
evoMAG – 2.699 Lei
Imagini
[nggallery id=62]
Video
Multumim lui evoMAG.ro pentru tablet pc-ul Motorola XOOM oferit pentru test.
5 comentarii
Pingback: Puteti face update la Android 4.0.4 pentru Motorola XOOM WiFi | ITnewz
Pingback: Motorola XOOM 2 – Review | ITnewz
Pingback: Motorola Xoom primeste update Ice Cream Sandwich | ITnewz
Pingback: Amazon Kindle Fire – Review
si totusi tot iPad-ul ramane numarul 1.
Cei de la Apple se pricep la perfectiune si calitate