Am fost curios ce înseamnă o dronă de începători de la DJI, și nu mă refer la cea de 400 lei ”Tello” ci la cea de 400 de dolari denumită ”Mavic Mini” așa că am cumpărat-o. Înlocuiește un model mai vechi denumit Spark, care încă mai apare prin magazine (probabil nu pentru multă vreme).
Ce este special la Mavic Mini? Este construită cu o greutate de 249 grame (fără protecțiile de elice) special pentru a se încadra în limita de ”dronă de jucărie” stabilită în SUA și din vară și în Uniunea Europeană. Va putea fi folosită fără a da un examen la o autoritate de stat sau să anunți când o ridici, dar tot va trebui înregistrată din ce-mi dau seama (pentru că are și cameră foto).
Asta nu înseamnă că nu ai obligații și nu trebuie să te supui anumitor reguli de bun simț, dar vei putea zbura mai ușor comparativ cu o dronă mai mare. Mai multe despre viitoarele legi impuse în UE aici. Citește manualul și legile în vigoare cu mare atenție înainte să zbori. Te poate ajuta și acest videoclip pentru a înțelege mai rapid regulile de bază.
Haide să-ți arăt ce găsești în cutie:
Pe lângă gramajul mic cei de la DJI au folosit designul seriei Mavic cu brațe retractabile care fac din dronă un aparat foarte portabil fiind posibil să-l transporți chiar și într-un buzunar dacă ții neapărat, deși nu îți recomand să faci asta.
Folosește o cameră foto / video stabilizată pe 3 axe capabilă de filmare 1080p (FullHD) cu 25 / 30 / 60 fps sau 2704 x 1520p (2.7K) la 25 fps.
Cu ce ajută stabilizarea pe 3 axe vs cea pe 2 axe de pe Spark ? În principiu stabilizare mai eficientă care se traduce în principiu în mișcări mai line rezultând în cadre video care par rupte dintr-un film / reclamă.
Autonomia este mai bună pe Mavic Mini: de maximum 30 de minute versus 16 minute pe Spark.
Pe de altă parte nu vei putea face setări manuale pentru filmare. Lipsesc o mulțime de senzori de proximitate care te ajută să nu intri în pomi sau cine știe ce altceva, comenzile prin gesturi, și câteva funcții destul de faine care sunt prezente pe modelele lor mai scumpe cum ar fi Active Track (când drona te urmărește singură).
Cum au fost primele ore de zbor?
În primele secunde de zbor am prăbușit drona în dulap. Deh, scria în manual să nu o pornesc la interior, dar a fost greșeala mea, altfel știe să-și păstreze destul de ușor poziția și fără semnal GPS. Când drona este cu fața la tine se inversează comenzile pentru față – spate și dreapta – stânga.
Orele de zbor în aer liber însă au fost extraordinare. La început mai timid, astfel încât să-i cunosc limitele, apoi mai aventuros trimițând drona mai departe.
Am mai avut pe mână câteva drone de începători și acest model se comportă cel mai bine în zbor. Ai un control foarte bun asupra mișcării camerei și aparatului. Poți alege între trei moduri de pilotaj: CinemaSmooth, Program și Sport.
CinemaSmooth îți permite mișcări line similare unui film de cinema / reclame. Program îți permite să activezi câteva funcții de pilotaj automat care te vor ajuta să creezi materiale video foarte faine. Sport este modul prin care poți conduce cu viteză mare drona.
Nu este lăudată degeaba. Iese în evidență prin multe aspecte. Un review detaliat voi publica în curând. Este atât de căutată încât nu prea se găsește pe stoc. Află când intră pe stoc aici.
Înscrie-te la Newsletter pentru a primi pe email articolele viitoare!
2 comentarii
Am văzut câteva review-uri pe e Youtube și calitatea video e mult îmbunătățită față de Spark. Voiam să iau un Spark de pe OLX, dar cred că mă păstrez pentru un Mavic Mini.
Aștept review-ul tău complet. Cu ce filmezi clipurile pe Youtube?
Salut Silviu, Clipurile mai vechi sunt filmate cu Sony NEX-3N. Cele mai noi cu Sony A6300.
Daca te referi si la diferite montaje din calatorii mai utilizez si iPhone 7 si un Insta 360 One X :).