Primul sample LG G Pad din Romania ajunge in mainile mele si am placerea sa va fac si un review dupa ce a stat cateva zile la mine. G Pad nu este inca lansata pe piata, ajunge undeva in luna Noiembrie, slabe sanse sa apara inainte de Octombrie, iar ca pozitionare in piata se afla undeva in zona Galaxy Tab 3 8″ care este competitor direct al tabletei. Pretul ar putea fi undeva sub 2.000 lei pentru varianta 4G insa vom vedea la intrarea in listele magazinelor online din tara ce preturi sunt.
Tableta a mai aparut in cateva randuri sub forma de zvon pe Internet insa publicarea datelor oficiale despre tableta s-a facut pe 1 Septembrie, iar apoi a aparut si la IFA Berlin.
Nu i-am facut unboxing pentru ca nu am avut la ce, tableta a venit prin curier de la LG asa cum o vedeti, dar ce mai conteaza cand avem un nou device pe mana si nelansat pe piata. Sa vedem ce am aflat in plus despre tableta.
Design
Bun spre foarte bun. LG G Pad ofera o carcasa de aluminiu pe spate iar pe laterala dreapta si stanga (in mod landscape) a fost utilizat plastic probabil pentru ca sa nu-ti stea mana pe metal. Nu se simte prea grea in mana, are 338 g. Am fost surprins cat de mica pare si totusi are ecran de 8.3″ tip IPS dimensiunea redusa (216.8 x 126.5 x 8.3 mm) fiind data de marginea foarte subtire (in cazul in care tineti tableta in mod portrait.
Acum o sa spui ca daca o tii doar cu o mana o sa atingi cu podul palmei ecranul si vei lansa comenzi aiurea. Afla ca cei de la LG au rezolvat complet problema asta, chiar si cu o margine atat de mica poti tine tableta fara sa ti se activeze aplicatii atingand cu palma. Un algoritm care intelege modul in care ecranul este apasat ( cu o suprafata mare a palmei sau cu varful degetului) si problema a fost rezolvata.
Asemenea tabletelor Nexus, iPad, etc. poti rasuci tableta pe orice latura – nu conteaza cum o tii – ecranul se va folosi de giroscop ca sa detecteze orientarea tabletei ca tu sa o folosesti fara sa-ti mai pese de modul in care o tii. Singura data cand va aparea aceasta intrebare este atunci cand vei dori sa folosesti butoanele de volum, cel de pornire / oprire, castile, microUSB-ul sau slotul microSD pentru ca nu vei sti direct pe ce latura este.
Pe marginea de sus se afla camera pentru videoconferinta si senzorul de lumina, pe laterala de sus se afla portul audio, slotul microSD, si un transmitator infrarosu pentru ca tableta poate fi utilizata ca telecomanda. Daca nu exista profilul TV-ului, DVD-ului, Blu- Ray-ului tau am inteles ca tableta poate invata cum sa transmita cu ajutorul telecomenzii pe care o ai deja la televizor. Pe laterala dreapta se afla butoanele de volum si power, jos portul micro USB.
Spatele din aluminiu cu margini de plastic ii ofera un aspect foarte placut, si duritate insa lasa amprente destul de multe. Pe spate sus se afla camera foto de 5 MP (fara blit), si in partea dreapta (in mod portrait) sau in partea de jos in mod landscape sunt doua difuzoare pentru sunet stereo care se aud destul de bine si ofera un volum obisnuit pentru o tableta.
Daca priviti tableta in ansamblu este un LG Optimus G mai mare si aici ma refer la forma fetei cu colturile rotunjite (inspirate parca si de la Galaxy Tab 3.
Performanta
LG G Pad este mai puternic decat prezentii competitori Galaxy Tab 3 8″ si Galaxy Note 8. Foloseste un chipset Qualcomm Snapdragon 600, cu patru nuclee si frecventa de 1.7 GHz. Memoria RAM este de 2GB ( 1.7 GB vazuti in sistem). Memoria interna de 16GB este disponibila doar 11 GB, datorita ocuparii de sistemul de operare. Dupa cum vedeti si intr-un test AnTuTu cu ultima versiune de soft (4.0.3) LG G Pad obtine punctajul de 22449 care il pozitioneaza sub Galaxy S4 si HTC One un scor respectabil zic eu – este o tableta puternica.
In Quadrant 2.1.1 informatiile nu sunt prea relevante insa punctajul este de 11853.
Software-ul tabletei este foarte mult imbunatatit.Foloseste Android 4.2.2 Jelly Bean insa au pastrat designul Android pentru Homepage si pentru zona cu aplicatii insa acum poti face urmatoarele:
- poti modifica cele 3 butoane de baza de jos (Back, Home, Options) si sa-ti apara alte 3 butoane sau 4 butoane utile pe care ai vrea sa le utilizezi mai des, cum ar fi deschiderea zonei de notificari,
- poti modifica fonturile din Android sau cu ce animatie intra / iese din standby tableta
- include functia Smart Screen si Smart Video care mentine in primul caz ecranul aprins cand te uiti la el, si videoclipul ruleaza doar daca te uiti la ecran pentru al doilea caz. Nu sunt functii pe care le-am considerat cu adevarat utile nici la competitori insa voua stiu ca va plac.
- Q Slide permite pastrarea in permanenta a maximum 3 aplicatii in background ascunse in zona de notificari, realizand un slide cu 3 degete pe ecran spre stanga trimite aplicatia in background si facand slide dinspre margine spre dreapta arata aplicatiile tinute active (Android ar fi inchis din ele cand atinge limita de aplicatii din background).
- Miracast permite afisarea imaginilor de pe tableta pe orice TV Smart sau dispozitiv care suporta astfel de transmisie in timp real.
- Quick Remote – v-am explicat mai sus ca transforma tableta in telecomanda pentru TV, DVD / Blu Ray (are transmitator IR)
- Q Pair – permite conectarea telefonului LG cu aceeasi functie la tableta pentru a nu umbla pe doua terminale mobile deodata. Poti da comenzi simple catre telefon, scrie mesaje, raspunde apeluri, etc.
- Wireless Storage – functia care mi-a placut foarte mult si care iti permite sa accesezi tableta introducand IP-ul sau numele tabletei, userul si parola care apare pe ecranul tabletei dupa activarea functiei fara sa mai utilizezi nici un alt program. Activezi Wireless Storage te loghezi si poti gestiona fisierele de acolo. Conditia este sa te conectezi si cu PC / Laptop si cu tableta la aceeasi retea wireless (router).
- Quick Memo – permite sa iei notite direct pe imaginea pe care tu o aveai pe tableta inainte sa activezi functia, si sa partajezi informatia pe care ai salvat-o.
- Knock On – o functie care odata activata iti permite sa scoti din standby tableta doar apasand in centrul ecranului de doua ori cu degetul.
Camera foto de 5MP este una obisnuita, pozele sunt ca „de tableta”, dar include autofocalizare si asta poate ajuta pentru fotografierea la distante diferite. Lipseste blitul, care pentru unii poate conteaza, pentru mine nu in cazul unei tablete.
Exista si un GPS ( A-GPS) cu care puteti sa navigati linistit cu masina prin oras sau oriunde aveti harti salvate in Google Maps (doar daca nu veti avea modelul cu 4G caz in care puteti primi hartile prin Internet Mobil). Conectarea se face destul de lent. Ca la orice Android e vorba de cateva minute afara (in oras).
Bateria de 4600 mAh a tinut 5h si 30 de minute cu lumina ecranului la 80% cu WiFi pornit si explorand pagini de Internet cu continut bogat (ex: Nasa.gov, Space.com, Discovery.com), ruland 30 de minute de material video FullHD din tableta (WiFi-ul a ramas pornit), Google Earth si Google Maps care au rulat aproximativ 10 minute si in rest videoclipuri care au rulat de pe Internet.
Nu-mi place
- poate spatele care lasa amprente, deocamdata nu am gasit minusuri.
Imi place
- ecranul de 8.3″ IPS cu contrast foarte bun, comparabil cu Clear Black (Nokia)
- rezolutie mare care produce o densitate a pixelilor de 273ppi
- acumulator destul de puternic care reuseste sa duca un procesor puternic si un ecran IPS cu consum mare la un timp de utilizare rezonabil
- zecile de imbunatatiri aduse pentru soft si aplicatiile auxiliare, poate reprezenta un device foarte util in cazul in care mai ai alte electronice LG sau pur si simplu un televizor Smart in casa pe care te vei putea juca sau transmite imagini. Softul face diferenta in cele mai multe cazuri
Tableta se gaseste la eMAG
Concluzie
LG G Pad ar putea face competitie foarte buna lui Galaxy Note 8 si Galaxy Tab 3 8″ si lui iPad Mini etc. ofera un pachet complet de hardware si software proprietar cu care te poti conecta la SMART TV-ul LG sau chiar si la celelalte televizoare care ofera conexiune Wireless (Miracast, WiFi Direct, etc.). O tableta cu un ecran impresionant care te va tine cu ochii pe ea mult timp. Am testat si Fifa 14 pe ea si mi s-ar parea si un bun dispozitiv de gaming, mai ales ca pe Android apar din ce in ce mai multe jocuri 3D si pentru ca vei putea sa te joci direct pe televizor.
4 comentarii
Pingback: Nexus 8 este defapt LG G Pad in varianta Google Play | ITnewz
Pingback: Oferta Saptamanii - de "Luna Neagra" [15-11-2013] | ITnewz
Pingback: Oferta Saptamanii [19-01-2014] | ITnewz
Pingback: Nexus 8 este defapt LG G Pad in varianta Google Play