Prin ianuarie Fujifilm anunta disponibilitatea acestui nou model HS30 care ma gandeam eu va fi un pas mai mare facut de companie decat l-a facut de la HS10 la HS20. Fujifilm Finepix HS10 l-am avut exact acum un an in teste, si a fost o experienta interesanta cu zoom-ul foarte mare de 30X zecile de optiuni de fotografiere si ecranul mobil care iti permite sa vezi si cand fotografiezi de deasupra capului sau aproape de sol.
Seria asta de la Fujifilm cuprinde camere dintre cele mai versatile de pe piata, poti trece de la fotografiat sa zicem animale de la distanta mare (~300m) la peisaje/fotografii panoramice (24mm) sau fotografii artistice folosind filtrele de imagine. Sa vedem cum a evoluat de la un model la altul seria Fujifilm Finepix HS.
Unboxing
Pachetul in care vine Finepix HS30 EXR este plin de accesorii ca si la HS10 si contine: manualul si alte documente, banda de agatat de gat branduita Fujifilm, un cablu composite pentru conectare la televizor, un adaptor pentru obiectiv care impiedica reflexia luminii pe obiectiv, un adaptor pentru priza de Marea Britanie se pare ca incarcatorul are stecher de Anglia, o agatatoare pentru capacul obiectivului ca sa nu-l pierzi, camera propriu-zisa, acumulatorul, incarcatorul, cablu USB-microUSB si capacul pentru obiectiv.
Mai jos puteti vedea exact ce se gaseste in cutie si cum arata Fujifilm HS30 EXR.
Design
Am fost putin surprins la inceput sa vad ca nu au schimbat nimic, am inceput sa caut dimensiunile reale ale aparatului m-am uitat la review-ul vechiului model si am aflat defapt ca este putin mai inalt HS30 EXR care are 131x97x126 mm fata de HS10 care are 131x91x126 mm. Cautand mai mult diferentele dintre cele doua versiuni se observa un grip usor modificat pentru zoom care e compus din doua randuri de striatii acum fata de unul.
Acum partea de sus formata din blit vizor si spatiul de langa selector are o suprafata din plastic neted fata de suprafata aceea rugoasa specifica camerelor DSLR pentru a avea o aderenta mai buna pe aparat pe care o avea HS10. Se mai observa diferente la butoanele directionale si cel de on/off care acum sunt negre dar mai mult detalii neinteresante, dar daca ma intrebati o prefer asa complet neagra si cu mici accente de argintiu pe obiectiv si cateva butoane decat cum era HS10. Aparatul a primit un port HDMI, unul mini USB si o iesire Audio/Video, asa ca nu o sa duci lipsa de modalitati de conectare la alte dispozitive.
Capacul catre accesul cardului de memorie este perfect asezat si se deschide simplu prin glisare mi-a placut, insa capacul de la acumulator mi s-a parut cel mai prost element care compune aparatul, asta pentru ca are un joc destul de mare si e mai greu sa-l deschizi cu o mana si chiar cu doua maini iti poate crea dificultati. Ideea este ca are o balama cam fragila. In rest butoanele de pe carcasa imi plac si culorile si materialele, si modul in care se apasa, sunt bine fixate si iti lasa impresia de aparat profesionist, rotita pentru selectarea modului de utilizare, etc.
Fujifilm Finepix HS30 EXR are pe partea din spate ecranul rabatabil care iti permite sa vezi atunci cand fotografiezi de aproape de sol sau atunci cand fotografiezi de deasupra capului. In partea stanga sunt butoanele pentru ISO, pentru setarea modului prin care detecteaza lumina, setarea tipului de focalizare, si ultimul pentru balansul de alb. Langa vizor este rotita pentru focalizarea in vizor pentru cei care poarta ochelari si deja foarte utilizatul senzor de proximitate pentru oprirea ecranului atunci cand te uiti pe vizor.
Finepix HS30 EXR defapt nu are butoanele modificate ca locatii sau ca functii, rotita pentru schimbarea modului de fotografiere are noul mod EXR care inlocuieste modul Auto de pe modelul HS10 si dupa ce ai selectat modul vei putea alege dintre EXR Full Autoc are iti va detecta orice scena automat (macro, apus, prim plan, etc. ), un mod pentru lumina mai buna, un mod pentru claritate mai buna si un al patrulea care este pentru lumina slab. Exista si un mod Auto standard dar ca nu face decat sa regleze lumina, focalizarea si poti modifica cateva setari de baza.
Performanta
Fujifilm Finepix HS30 EXR vine cu noi imbunatatiri pentru vizor. Daca pana acum multe camere bridge aveau vizorul electronic doar de forma mai mult pentru ca aveai o rezolutie slaba si numarul de cadre pe secunda standard la 30Cps, acum HS30 vine cu o rezolutie de 920K si puteti alege o afisare la 30Cps sau 60Cps. Concret: Vizorul electronic are o rezolutie de peste 4 ori mai mare. Deci in cazul in care ecranul nu poate fi folosit pe lumina puternica vizorul va oferi un real avantaj in comparatie cu alte camere super-zoom/bridge.
Obiectivul lui Fujifilm Finepix HS30 EXR poate focaliza la 1cm distanta la distanta focala minima de 24mm, imaginile au o distorsiune destul de evidenta la setarile astea insa puteti utiliza o focala mai mare si obtineti distante de focalizare destul de mici. Zoom-ul dar si focalizarea se utilizeaza rotind de obiectiv de pe doua discuri diferite asemanator DSLR-urilor. Putine camere super-zoom/bridge au acest mod de utilizare.
Auto-focalizarea setata in modul continuu inca nu este indeajuns de rapida pentru subiecte in miscare si veti vedea mai jos in Zoom Test ca si atunci cand faci zoom, pe subiecti statici va intampina dificultati. Si o a doua problema este momentul de pauza a ecranului de sub o secunda in momentul primei focalizare. Mai multe filmari cu Fujifilm Finepix HS30 puteti vedea si in articolul de la MobileApps Development Meetup.
Senzorul de imagine este BSI-CMOS (cu iluminare din spate) este capabil de 16 Megapixeli si poate folosi valori ISO intre 100-3200 insa daca vrem sa fortam putin exista si posibilitatea de folosi 6400-12800 ISO dar la rezolutii de la 8Mp-4Mp. Aici mai exista un inconvenient si anume: daca vreti imagini luminate cand folositi zoom-ul, nu puteti sa va bazati pe diafragma care se deschide la un maximum de f/5.6 la zoom maxim asa ca va trebui sa compensati prin valori ISO mai mari unde va rezulta si zgomot de imagine mai mare. ISO 400 cred ca este limita acceptabila la Fujifilm Finepix HS30 in care obtii imagini destul de „curate”.
Modul de fotografiere automat EXR este unul dintre cele mai avansate moduri Auto pe care le-am intalnit la camerele Bridge. Poate trece fara nici o setare de la un mod low-light, la un mod de noapte sau poate recunoaste o scena de apus de soare. L-am chinuit cu multe tipuri de scene si s-a descurcat destul de bine scenele au fost recunoscute de fiecare data, insa fotografiile poate mai mergeau reglate la expunere in cazul in care era o lumina puternica din spate ori erau zone umbrite. Fujifilm si-a concentrat dintotdeauna fortele pe modul auto.
Filmarea se realizeaza in conditii foarte bune: Fujifilm HS30 iti permite sa faci focalizare manuala in timpul filmarii, poti seta o zona pentru focalizare care se poate misca atat timp cat subiectul ramane in cadru. Are moduri de utilizare care la ora asta pe DSLR-uri gasesti. Camera este capabila de 1080[ cu 30Cps insa poate filma la rezolutii mai mici si foarte mici de la 60Cps la 320Cps in comparatie cu HS10 care reusea si 1000Cps, dar probabil au scos optiunea pentru ca nu oferea o rezolutie indeajuns de ridicata si nu prea era folosita (Mostra 1000CpsFujifilm HS10).
Acumulatorul Lu Fujifilm Finepix HS30 este una din cele mai importante plusuri la aceasta camera. Este capabil de 600 de cadre conform CIPA noi am obtinut aproape 500 insa cred in acelasi timp ca poate obtine cele 600 de cadre in conditiile scrise in manual (temperatura medie, o parte cu blitz/o parte fara blitz).
Nu-mi place
- auto-focalizarea continua inca nu functioneaza la un nivel acceptabil
- calitatea imaginii este aproape la fel ca a modelului predecesor HS20
- destul de greoaie la 687g depaseste unele DSLR-uri (Nikon D90 620g)
- ecranul are rezolutie 460k (se putea mai bine)
Imi place
- zoom-ul foarte mare (vezi imaginile cu Luna plina)
- moduri de utilizare inovative (Pro Focus, Pro Low Light, D-Light)
- vizor electronic de calitate
- rezista acumulatorul aproape cat este inscris in specificatiile tehnice
- salvare imagini in format RAW
- filmare slow motion si FullHD
- suport hot-shoe pentru blitz profesionist (are blitz normal)
Concluzie
Aparatul face exact ce spune ca face cu mici abateri si inconveniente. Zoomul si stabilizarea optica de imagine prin miscarea senzorului functioneaza destul de bine ai printre cele mai puternice camere bridge de pe piata cu 30X (Nikon P500 36X) si o calitate a imaginii destul de buna, datorita senzorului BSI-CMOS si procesorului de imagine EXR capabil de 16Mp. Acumulatorul care rezista mai mult (500 cadre) ca un Nikon P500 (aproximativ la jumatate 250 cadre) sa zicem il scoate in evidenta mai mult pentru cei care vor totul intr-un pachet.
Se gaseste la F64.ro
[button type=”rounded” color=”red” size=”medium” url=”http://www.f64.ro/f458826/fuji-finepix-hs-30-exr-zoom-30x-16mp-full-hd.html” rel=”nofollow”] Detalii ! [/button]
3 comentarii
Pingback: Sony Cyber-shot HX350 lansat pe piața locală! | ITnewz
imi plac pozele cu luna .. zoom-u e maxim?
Este maxim, una fara zoom digital, a doua cu zoom digital. ;) e o camera care face de toate in materie de fotografie.
super-angulara, zoom, lumina slaba, macro, etc.