Ce trebuie să știți despre noile standarde WiFi: 802.11 ad, ah și af

Publicat pe 21 ian. 2016 - 8:23 de Mîrzac Iulian

Releu

În anii ’90 a pornit nebunia asta de a avea o conexiune wireless locală. Precum celelalte tehnologii și aceasta a pornit din laborator. Încă de la început s-au folosit benzile de 5GHz și 2.4 GHz. Au început atunci cu standardele 802.11 a și 802.11 b care acum ni se par foarte slabe. Pe standardul b obțineam 5 MB/s maximum download la primul meu router, iar raza de acțiune a routerului nu era foarte mare. Cu greu obțineam în tot apartamentul cel puțin o linie.

Problema lor este că dacă am folosi majoritatea conexiuni wireless ar fi bruiaj foarte mare și aici încep să apară probleme de genul: rețea slabă, pierdere intermitentă de semnal, pierderi de date. Routerele pot fi setate pe diferite canale însă asta nu ne scoate complet din bucluc. Așadar o varietate cât mai mare de tehnologii de comunicare poate este sănătoasă și din acest punct de vedere, pentru că vom folosi diferite tehnologii de transmitere a datelor wireless.

802.11 ad (sau WiGig)

Acest nou standard vine după standardul ac, care deja este adoptat din ce în ce mai mult de utilizatorii de Internet însă care folosește spectrul de 5GHz. Cu cât frecvența este mai mare cu atât unda radio este mai scurtă și asta rezultă într-o acoperire mai mică dacă utilizezi acest spectru, dar este capabilă să transfere mai multe date, deci poate fi considerat și un avantaj dar și un dezavantaj. Depinde ce îți dorești.

Cu ce vine nou standardul ad: utilizează spectrul de 60GHz, care este conceput pentru a oferi o conexiune wireless de foarte mare viteză în aceeași cameră. S-ar putea chiar să nu ai semnal în altă cameră dacă vei folosi un router cu acest standard, dar cel puțin vei avea viteză foarte mare de transfer de date wireless.

Eu aș folosit așa ceva în casă mai ales dacă aș putea instala aparate de tip repeater, pentru a mări aria de acoperire și în alte camere, dar viteză mare să fie.

Primul router care suportă și standardul ad a fost făcut public la CES 2016.

802.11 ah White-Fi (sau Super WiFi)

802.11 ah este destinat funcționării pe benzi VHF sau UHF, sunt sigur că vă amintiți termenii din perioada când căutați canale pe televizoarele vechi color. Acest standard de conexiuni wireless va funcționa pe benzi de 54 – 790 MHz (deci MHz nu GHz ca mai sus).

802.11 ah este capabil să ofere rate de transfer de: 35.6 Mbps pe un canal de 8 MHz, 26.7 Mbps pe canale de 6-7 MHz. Asta pare a fi foarte puțin dar nu uitați că routerele folosesc tehnologia MIMO prin care transferă simultan date cu ajutorul mai multor transmițătoare. Teoretic cu acest de standard: 4 canale și 4 fluxuri de date MIMO ar asigura o bandă de 570 Mbps.

Cu toate că nu echivalează decât standardul 802.11 n în acest fel, vei putea atinge o rază de acțiune de 1Km. Deci poate în zone izolate, sate, sau eu mai știu ce tip de aplicație acest standard de conexiune wireless va aduce un mare avantaj. Conectarea senzorilor, webcam-urilor, și a altor tipuri de dispozitive care nu au nevoie de bandă mare.

802.11 af  (sau HaLow)

Ultimul din lista folosește o bandă de 900 MHz. Marele avantaj al acestui standard de comunicare este că nu are consum mare de energie, așa cum sugerează și numele HaLow. Deci poate pe viitor va fi un standard adoptat de dispozitivele mobile pentru a transfera date mai repede decât Bluetooth ori mai departe decât WiFi.

Nu va atinge viteze mari însă va fi perfect pentru aplicații de tip: smart home, conectare dispozitive mobile la nivel local, pe scurt dispozitive Internet of Things.

Cu toate că pare complicat, aparatele care se vor comercializa cu aceste noi standarde pentru consumatorii finali vor fi mult simplificate și marketate exact pentru aplicațiile, dar este bine să știți pentru ce folosesc diferitele standarde care apar.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

2 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Alex 21/01/2016 at 10:05 - Reply

  Suna foarte bine , mai ales 802.11 ah . Acum vezi tu cum sta treaba cu conexiunile radio, benzile radio open sunt 433 si 900 si cele sub licenta gen 2.4 si 5GHz , cand vine vorba de 802.11 ah e posibil sa nu ai voie sa o folosesti in orice tara si imi e greu sa cred ca va fi introdus in standard mai ales ca benzile vizate au o plaja larga de folosire (mai ales pe sateliti)

  • Mîrzac Iulian 26/01/2016 at 23:36 -

   Da, sunt standarde care nu se stie daca vor prinde, insa device-urile IoT sigur vor avea un standard special de comunicare cu consum redus, iar pe utilizatorii casnici momentan intra ac-ul mai puternic si urmeaza ad-ul sa se dezvolte.

   Eu astept cu nerabdare Li-Fi, pare un concept practic pentru interior. Datele se transmit prin fluctuatiile becului (nu vor fi sesizabile ochiului). Iar vitezele de transfer pot fi mult mai mari se spune, comparativ cu solutiile actuale WiFi.

Postează un comentariu: