Cui i se incalzeste laptopul dupa doar un an de cand l-a cumparat sa ridice mana sus ! Asa spuneam si eu – La toti ! Fie ca e laptop de gaming, multimedia, desktop replacement, dar mai ales netbook-uri si mai nou ultrabook-uri nu aveti cum sa scapati de atacul lent dar sigur al „acarienilor”. Praful se strange cel mai rapid tinand laptopul pe pat, pe picioare acolo unde cooler-ul absoarbe praful din materialul textil care impreuna cu scamele si parul pot crea blocaje la evacuarea aerului.
Anual trebuie sa va curatati laptopul daca nu vreti sa ajungeti ca mine: ca experienta personala pot sa va povestesc cum netbook-ul meu de 12 inch dupa un an nu a mai vrut sa mearga decat foarte greu. Se incalzea foarte tare chiar imediat dupa ce il aprindeam si dupa ce am rulat o aplicatie de control al temperaturii imi indica 100 de grade in full load !!! Nu era praf asa mult, nu era o bariera pentru evacuarea aerului cald. Totul parea in regula !
Dupa experienta cu desfacutul netbook-ului am zis ca e cazul sa-l duc la un service laptop specializat. Aparent racirea prost facuta a netbook-ului se defectase cumva in sensul ca bara de cupru care duce de la cooler la procesor nu mai facea contact cum trebuie. S-a curatat sistemul de racire complet (acolo chiar nu vroiam sa ma bag, e o zona prea delicata), apoi au inlocuit pasta termoconductoare de pe procesor. In principiu la pasta termoconductoare a fost problema.
Ce concluzie tragi de aici ? Chiar si daca ai ceva experienta cu PC-urile si laptop-urile tot vei intampina dificultati cu laptopul tau, pentru ca fiecare model este construit diferit si la final te trezesti ca nu mai stii sa-l asamblezi la loc, ca nu mai stii unde se conecteaza un cablu intern, iar unele laptopuri au sisteme ciudate pe dinauntru cu arcuri, clame care fac contact pe difuzoare, cabluri prinse de componente, etc.
O revizie laptop profesionala periodica iti asigura un „trai fericit” si eviti sa ramai fara date, sau fara laptop in cazuri mai grave de defectare cand ti se arde procesorul, sau cine stie ce alta componenta din laptop prin descarcare electro-statica. O revizie are inclusa verificarea HDD-ului, verificarea sistemului de racire, a memoriilor etc… Back-up este optional in cazul in care laptopul deja a murit si trebuie lasat in service.
Voi ce intamplari nefericite ati avut cu laptopurile voastre ?
2 comentarii
E ca la masina… daca nu ai grija de el, pur si simplu nu are cum sa functioneze la nesfarsit fara probleme. Ca o paralela, la laptop granitele sunt si mai fragile, caci nu exista un asa zis program dupa care trebuie sa ii faci revizia!
Chiar eri l-am desfăcut i l-am curățat