Un Smart TV a ajuns să coste aproximativ 1.500 – 2.000 lei dacă oferă conexiune la Internet și alte porturi utile, un ecran de 100 – 110 cm diagonală și sistem de operare. Un preț acceptabil pentru ce poate oferi.
Nu toată lumea are un Smart TV momentan și poate televizorul pe care-l ai are un ecran mare, încă se vede bine pe el și nu prea îți vine să-l schimbi.
Există varianta să îl transformi într-un Smart TV chiar dacă nu are conexiune internet, chiar dacă nu are o conexiune wireless, sau port USB. Aici apare un produs numit TV Box care îți conectează televizorul la Internet, vine cu o configurație minimală pe care rulează Android (în multe cazuri) sau alt sistem de operare.
Cu ce te ajută un Smart TV?
Păi sistemul de operare Android folosit și pe smartphone îți va permite să accesezi aproape orice lucru de pe Internet prin urmare vei putea:
- vedea televiziuni care rulează online
- accesa jocuri disponibile pe Android
- accesa servicii de online video streaming: YouTube, Netflix, HBO GO, Vimeo, TED
- naviga pe website-uri
- accesa rețele de socializare
Cum alegi un TV Box ?
Un TV Box bun trebuie să aibă o configurație cât mai bună care să cuprindă un procesor cât de cât rapid să nu aștepți să încarce aplicația preferată, sau materialul video preferat, 2-4 GB RAM, memorie internă suficientă pentru că vei umple memoria internă cu aplicații din prima zi de utilizare dacă oferă memorie internă prea mică. Se găsesc cu 4-64GB.
Așadar mai jos ai câteva specificații după care te poți ghida atunci când cauți un TV Box:
- CPU: Quad-Core sau Octa-Core: S912, RK3328 sau RK3399 sunt cel mai des întâlnite
- GPU: Ai nevoie de procesor grafic bun doar dacă ai în plan să joci la modul serios jocuri de pe Android și sunt puține variante.
- RAM: 2GB – 4GB
- Memorie Internă: 32 GB sau 64 GB
- Sistem de operare: Android (cât mai nou) 8.1 sau am mai observat și cu Windows
- Conectivitate: WiFi 2.4GHz + 5GHz, Gigabit Lan, USB (preferabil mai multe pentru un HDD extern, pentru conectare mouse sau tastatura), HDMI, slot micro SD
- Altele: Control Vocal ar fi util – rulare materiale 4K – decodare H265, suport pentru cât mai multe fișiere multimedia
Să te asiguri că ai port HDMI la televizorul tău, sau alt port care poate primi input video, și dacă ai un sistem audio pe care vrei să-l conectezi la TV sau TV box să ai grijă că oferă o conexiune audio.
Ce TV Box-uri ai testat? Și ce experiență de utilizare ai avut?
2 comentarii
Am testat destul de multe TV Box-uri, insa intr-un final m-am oprit la Mi Box. Pana acum nu am gasit ceva mai bun, in segmentul acesta de pret. :)
Da, cel mai popular tv box probabil de la producatori chinezi. Xiaomi este pe val! Sa vedem daca pot pastra si calitatea produselor pe termen lung.