Cum sa verificam starea de sanatate a hard disk-ului?

Publicat pe 1 sept. 2010 - 23:55 de Tita Mihai

Cel mai rau lucru care ii se poate intampla PC-ului nostru este sa ii cedeze hard disk-ul si mai rau este ca acest lucru se poate intampla fara nici un fel de avertisment din partea sistemului.
Putem rula diferite teste pe PC-ul nostru care ne pot da diferite detalii despre starea de sanatate a hard disk-ului. Acestea ne ajuta sa ne dam seama daca este timpul sa ne schimbam hard disk-ul sau nu.

Pasul 1: Testam hard disk-ul de erori

Toate versiunile recente de Windows au incorporat un utilitar numit Chkdsk.exe, acesta verifica hard disk-ul de eventuale erori.

Putem folosi Chkdsk.exe sau putem folosi Windows Explorer, click dreapta pe partitia pe care dorim sa o verificam, apoi selectam Properties si de acolo tab-ul Tools si dam click pe Check Now. Selectam “Scan for and attempt recovery of bad sectors” pentru o verificare amanuntita a hard disk-ului.

Pasul 2: Cum interpretam sunetele scoase de hard disk?

Ati auzit uneori sunete ciudate venite dinspre unitatea dumneavoastra ? Daca hard disk-ul dumneavoastra scoate acele sunete e de rau, este indicat sa inchideti calculatorul pentru a evita alte posibile stricaciuni.

Dar cum distingem sunetul scos de hard disk si cum il diferentiem de cel scos de sursa sau de coolere? Aveti aici o pagina web unde puteti asculta ce sunete scot hard disk-urile care sunt pe duca. Daca hard disk-ul dumneavoastra scoate sunete asemanatoare va recomandam sa il inlocuiti cat mai repede posibil.

Pasul 3: Depistati erorile inainte ca acestea sa produca pagube

Disk Checkup este un utilitar gratuit care va ofera foarte multe informatii despre starea hard disk-ului dumneavoastra, acesta monitorizeaza temperatura hard-ului, rata de citire si scriere si multe altele. Daca anumiti parametri ating valori alarmante, Disk Checkup va va anunta.

Pasul 4: Testati amanuntit hard disk-ul

SeaTools este un utilitar gratuit cu care puteti efectua verificari complete ale hard disk-ului dumneavoastra indiferent de sistemul de operare pe care il aveti instalat. Utilitarul este oferit de Seagate dar functioneaza si pe hard disk-urile altor companii.

Pentru inceput trebuie sa descarcati fisierul de tip .ISO pentru DOS si sa creati un CD boot-abil. Porniti sistemul cu CD-ul in unitate, dati accept license agreement si apoi dati full scan. Dupa ce termina de scanat utilitarul va va oferi o lista cu erorile gasite (daca acestea exista).

Si alte companii gen Samsung, Hitachi, Toshiba (Fujitsu), Western Digital, Lenovo, Dell ofera astfel de utilitare pentru verificare hard-ului dar acestea functioneaza doar pe hard disk-urile companiilor respective. Daca aveti probleme frecvente cu PC-ul dumneavoastra este indicat sa folositi acest fel de utilitare pentru a vedea daca problemele sunt cauzate de hard disk.

Desi aceste utilitare va pot oferi informatii pretioase despre starea hard-ul dumneavoastra, este recomandat sa faceti back-up regulat la documentele importante pentru a nu va trezi cu surprize neplacute.

https://storage.toshiba.com/main.aspx?Path=ServicesSupport/FujitsuDrivesUSandCanada/SoftwareUtilities&Path=ServicesSupport/FujitsuDrivesUSandCanada/SoftwareUtilities
Despre Autor

Sunt editor ITnewz.ro inca de la inceput, postez in general stiri, sunt fan telefoane mobile si am inceput de curand sa fac si recenzii la telefoane de buget.

Postează un comentariu: