Cine mă cunoaște mai bine știe că îmi place să fotografiez cerul înstelat. Este ceva care mă atrage la acest tip de fotografie. Poate cel mai mult mă intrigă ideea că nu știm ce peisaj frumos se află chiar deasupra noastră și vreau să-l împărtășesc cu ceilalți.
De ce cu smartphone-ul ? Pentru că în ultima vreme smartphone-urile au ajuns să poată genera imagini pe care și camerele avansate (DSLR / Mirrorless) le pot genera însă acestea din urmă cu un efort mai mare și cunoștințe mai multe.
Mai jos sunt două dintre materialele făcute de mine cu un aparat foto mirrorless. Imaginile cu telefonul pot fi similare în special pe smartphone-urile de top.
Ce ai nevoie pentru a începe ?
- Un smartphone cu setări manuale la camera foto (preferabil peste medie +1200 Lei) – Cele mai bune acum: Samsung Galaxy S9 Plus, Huawei P20 Pro, iPhone X, Google Pixel 2, OnePlus 6, LG G7 ThinQ, sau mai ieftine: ASUS ZenFone 5, Nokia 7 Plus.
- Un trepied stabil (Recomandări: Varianta 1, Varianta 2, dacă ai deja un trepied și ai nevoie doar de suportul pentru telefon Varianta 3)
- Locație izolată de lumina orașului – Recomand site-ul acesta pentru a identifica ușor un loc ferit de lumină
- Condiții meteo bune – recomand Clear Outside iOS și Android
- Răbdare multă :)
- O telecomandă bluetooth (opțional) cu care poți declanșa fără să miști trepiedul și smartphone-ul
Alte lucruri de luat în considerare:
- Luna pe timp de noapte te poate împiedica și ea să fotografiezi cerul înstelat deci încearcă să fotografiezi când nu este Luna pe cer;
- Dacă vrei să apară Calea Lactee aceasta poate fi fotografiată Vara. Iarna Calea Lactee apare pe cer pe timp de zi și nu o poți fotografia.
În special în România și alte regiuni care nu sunt industrializate și unde densitatea populației este mică încă putem explora cerul înstelat. Alte țări precum cele din vestul Europei în special Belgia, Olanda, au poluare luminoasă atât de puternică încât nu mai pot vedea stelele.
O parte din lumina orașului este reflectată de către un strat superior din aer înapoi către sol. Lumina stelelor este astfel acoperită de cea a orașului.
Cum procedezi ?
1. Prima dată eu aș verifica vremea pe aplicația Clear Outside.
În aplicația Clear Outside te interesează 1. la ce oră este complet întuneric, 2. dacă răsare Luna în acea noapte, 3. dacă sunt nori (acolo vei putea vedea gradul de acoperire în procente), 4. dar și restul de mai jos ar fi importante precum vizibilitate, dacă este ceață, șanse de ploaie, sau vânt.
2. Locația
Dacă vrei să exersezi înainte să te apuci să faci o fotografie mai reușită mai întâi poți testa și în oraș sau lângă oraș să vezi cam ce înseamnă să faci o fotografie de noapte. Fotografia va avea o tentă albă / gălbuie (un fel de ceață), dar ar trebui să apară și câteva stele / planete care se observă ușor.
Pentru o fotografie bună va trebui să mergi într-o zonă unde culoarea albastră domină sau chiar devine neagră (cum ar fi în munți). Mai jos este o hartă cu poluarea luminoasă din România.
3. Setarea propriu-zisă a telefonului
Dacă totul este în regulă, Luna nu răsare și ai găsit un loc ferit de lumină, fixezi telefonul în trepied de regulă culcat (sau în modul landscape), deschizi aplicația pentru fotografie în modul Manual sau Pro.
Setările pe care le utilizez eu:
- Expunerea: 20 – 30 secunde;
- ISO: 800 – 3200 (cu această setare te vei juca în funcție de cât de multă poluare luminoasă vei întâlni. ISO 800 dacă ești aproape de oraș până la ISO 3200 dacă ești într-un loc ferit complet de poluare luminoasă);
- Focalizare: camera trebuie setată să focalizeze la infinit;
- Deschiderea diafragmei: f/1.7 – f/2.8 pe camerele cele mai bune (important este să fie valoarea cât mai mică).
Odată făcute setările nu trebuie decât declanșată camera. Dacă ai telecomanda bluetooth atunci este simplu și astfel nu se va mișca în timpul expunerii care durează cât ai setat 20-30 de secunde.
Dacă nu ai o telecomandă bluetooth atunci poți seta temporizatorul astfel încât camera să declanșeze după o pauză de câteva secunde.
P.S. Dacă ai un telefon cu un profil special pentru fotografierea stelelor (La Huawei am văzut) atunci nu trebuie să-ți mai bați capul cu setările de mai sus :).
4. Editarea fotografiei
Dacă vrei o fotografie reușită trebuie după ce ai obținut-o să o și prelucrezi puțin. Nu exagera cu setările însă ! Pentru Desktop recomand Lightroom de la Adobe iar pe mobil, poate mai puternică și rapidă: Snapseed – pentru iOS și Android.
Ce trebuie de regulă să faci aici este să te joci în principiu și să testezi pentru imaginea ta. Creșterea contrastului, testarea cu o expunere mai mică (dacă este prea întunecată) sau mai mare (dacă este prea luminată). Poți umbla puțin la saturație (să o crești ușor), dar și la Highlights și Shadows.
Succes ! Postează în comentarii imaginile făcute de tine!
2 comentarii
Poti sa imi spui si mie terog dac conosti o aplicatie pentru camera de smartphone cu expunete mare? Eu am expunere 2 sec si am tot cautat dar nu am gasit nimic. Am un samsung galaxy A70.
Scrie mi pe email antoniu.constantinescu@gmail.com. mersi;
Pingback: Cum fotografiezi cerul înstelat cu smartphone-ul? | Stiri online - Cele mai noi stiri | Sursedestiri.ro