Astăzi Apple a susținut evenimentul anual în care publică cele mai importante tehnologii la care au lucrat în decursul ultimului an. Tim Cook a început evenimentul blamând evenimentul tragic care a avut loc în Orlando, Florida care a continuat cu un moment de liniște în memoria victimelor.
Prezentarea celor de la Apple s-a concentrat în patru mari zone: WatchOS, TvOS, iOS 10, macOS Sierra, pilonii în jurul cărora se dezvoltă softul produselor Apple și în jurul cărora dezvoltatorii li se alătură.
WatchOS 3.0
În primul rând WatchOS 3.0 este mult mai rapid, pe a 3-a versiune a sistemului de operare aplicațiile vor porni instant, o capacitate pe care fiecare și-o dorea de mult.
O funcție care a primit mai multă atenție în prezentare este aceea de a chema ajutor prin funcția SOS. Funcționează internațional și odată activată (prin apăsarea butonului lateral pentru mai multe secunde) ceasul va suna automat la numărul de urgență din zona în care te afli și vei putea vorbi direct la ceas cu operatorul de pe linia de urgență.
Pentru partea de fitness acum aplicația dedicată îți va putea arăta și statisticile prietenilor tăi și mai mult de atât va deveni mult mai conectată cu acești prieteni. Vei putea transmite câteva mesaje rapide predefinite, vei putea transmite un scurt mesaj în timpul antrenamentului ori cel mai mult mi-a plăcut că vei putea să transmiți ritmul tău cardiac printr-un singur buton partenerului tău de sport.
O funcție Breathe te va putea ajuta să îți calmezi ritmul cardiac fie după o sesiune de sport fie într-un alt moment dificil. Va folosi ori o animație care îți sugerează viteza de respirație, sau vei putea stabili ritmul respirator prin vibrațiile telefonului.
Toate acestea și alte câteva upgrade-uri vor fi disponibile într-un update de software în toamna acestui an.
TvOS
A crescut la 1300 de canale și 6000 de aplicații, destul de bine aș putea spune. Tot la început de prezentare au arătat o imagine rapid cu un mod Picture-in-Picture cu patru canale în același timp. Vei putea să desenezi pe iPad în timp ce pe televizor vei putea vedea ce desenezi la rezoluție înaltă.
Update-ul viitor la TvOS va suporta și căutări de filme bazate pe anul în care au fost lansate, căutări pe YouTube avansate, ambele fiind posibile prin voce cu ajutorul telecomenzii Apple TV.
Ca material demonstrativ pentru una din funcțiile TvOS au folosit înregistrarea golului 2 al Franței contra României.
macOS Sierra
O primă funcție care va fi disponibilă este Auto Unlock care îți va permite să pornești pur și simplu laptopul cu MacOSX dacă folosești Apple Watch în apropiere.
Universal Clipboard îți va permite să copiezi ceva în iPhone sau iPad, etc. apoi textul va fi disponibil și în laptop nu au menționat cât de avansată este funcția dar este foarte utilă pentru text.
Una dintre cele mai importante viitoare tehnologii anunțate este disponibilitatea Apple Pay pe Internet prin intermediul paginilor Web. Deci vei putea plăti cu Apple Pay direct pe un site de comerț online ca și cu alte servicii de plată online. Plata o vei valida pe unul dintre device-uri prin verificarea amprentei.
Siri vine pe macOS Sierra – una dintre cele mai așteptate adiții pentru MacOS este Siri. La fel cum Microsoft are Cortana pe Windows 10 se aștepta și Apple să lanseze acest asistent virtual și pe macOS. Este capabilă să filtreze căutările făcute vocal prin noi comenzi vocale. Poate porni aplicații, poate trimite mesaje direct din laptop / desktop, îți poate da rezultate ca și până acum despre filmele care rulează în cinema, restaurante, etc. Pe scurt asistentul are aceleași funcții ca și până acum însă cu funcții avansate pentru macOS.
Pentru dezvoltatori sistemul de operare este disponibil începând de acum!
iOS 10
Cea mai așteptată prezentare a fost cea la sistemul de operare utilizat pe iPad, iPhone și iPod. 10 noi upgrade-uri legate de iOS 10 au fost făcute publice.
1. Raise to Wake – este o funcție prin care trebuie doar să ridici telefonul pentru a vedea notificările, ceasul, etc. (au făcut integrări nenumărate direct din interfața de notificări cu mai multe servicii cunoscute cum ar fi Uber unde poți vedea direct harta). Zona de notificări permite acum afișarea de informații mult mai bogate.
2. Siri – va fi deschis către dezvoltatori, una din cele mai importante vești din această seară. Acum veți putea crea (ca dezvoltatori) comenzi vocale speciale pentru aplicațiile proprii, cu comenzi personalizate. O decizie importantă pentru a dezvolta rapid funcționalități și mai utile pentru asistentul virtual Siri, și pentru ca utilizatorul să se comporte cât mai natural cu acesta.
3. Quick Type – Va putea trimite direct din aplicații de mesagerie informații relevante precum locația ta, sau contacte, filme, restaurante, practic lucruri strâns legate de conversația cu interlocutorul tău.
4. Photos – vei putea vedea pe o hartă toate fotografiile făcute de tine, dar o funcție avansată integrată pe telefon (care nu folosește Internetul) este aceea de a recunoaște conținutul fotografiei, inclusiv fețele persoanelor din imagini. Deci vei putea căuta o persoană după nume, vei putea căuta în funcție de conținut precum la munte sau la mare sau în funcție de locația geografică dorită. Deci iarăși o integrare care te va ajuta să fii mai natural cu telefonul.
5. Apple Maps – îți va putea oferi sugestii în funcții de ce locații ai frecventat mai des. Interfața din timpul navigației va fi optimizată pentru condus, cu butoane mari pentru cele mai importante acțiuni de care ai nevoie în timp ce conduci. Aplicația va face automat zoom out dacă există un blocaj în trafic pentru a vedea porțiunea de drum cu probleme.
O funcție nouă pentru iOS 10 și Apple Maps este găsirea mașinii acolo unde ai parcat-o.
Maps va fi și ea deschisă către dezvoltatori. Deci dacă ai un restaurant, și vei dori să legi sistemul propriu de Apple Maps, atunci utilizatorii vor putea rezerva o masă, dar și face alte acțiuni avansate direct din Apple Maps.
6. Apple Music – design-ul a fost complet refăcut. Folosește fonturi mai mari, bold-uite, iar acum se pare că melodiile descărcate au și versurile în interfața în care vezi și imaginea albumului. Asta chiar era necesară, pentru că de multe vrei să fredonezi o melodie însă poate nu știi toate versurile.
Există și un meniu Browse prin care vei putea găsi muzică nouă direct din Apple Music.
7. Apple News – are un design nou iarăși cu fonturi mari bold-uite. Arată mai mult ca o revistă acum. Se pare că Flipboard a fost oarecum replicat de către Apple. Vei putea să cumperi abonamente la reviste în format digital direct în Apple News, deci au trecut și la făcut bani din asta…
8. HomeKit – Apple a dezvoltat parteneriate cu mai multe companii care construiesc case cu integrare HomeKit. Au lansat și o nouă aplicație iOS numită bineînțeles: Home. Conține diferite funcții prin care activezi / dezactivezi lumina, jaluzelele, deschizi uși, și se poate conecta la nenumărate dispozitive conectate la internet din casă. Poate chiar să se conecteze la camera video de la intrare pentru a vedea cine sună la ușă și vei putea chiar vorbi cu persoana care sună.
Bineînțeles că toate acestea vor fi posibile doar cu ajutorul vostru al dezvoltatorilor, dar și al producătorilor Hardware care vor dori să ofere suport pentru HomeKit.
9. Call – va putea detecta dacă apelul neidentificat este sau nu dintr-o campanie publicitară însă asta doar dacă se face legătura cu servicii dedicate identificării numerelor raportate ca spam.
În zona de notificări îți va apărea în mod fullscreen imaginea apelantului.
10. Messages – link-urile trimise prin aplicația nativă iOS se vor randa ca și cele din Facebook Messenger, concret imaginea sau clipul din articolul trimis vor rula direct în Messages. Emoji-urile vor fi de 3 ori mai mari.
Bubble effects vor fi animații simple care le vei putea activa atunci când trimiți mesaje. Fie se va face textul mai mic sau mai mare, fie va fi ascuns și trebuie să atingi mesajul pentru a se descoperi. Ideea este ca acum totul va fi mai bogat în informație și în funcții pentru că vei putea trimite chiar și mici schițe făcute direct în aplicație.
Aplicația te va ajuta să găsești emoji-ul perfect scanând textul, apoi sugerând emoji-ul care consideră că se potrivește mesajului pe care vrei să-l trimiți. Sunt aproape convins că funcția nu va merge și în limba română, dar asta rămâne să vedem la toamnă când sistemul de operare va fi lansat odată cu iPhone-ul.
Se pare că este un fel de Facebook Messenger deoarece se va putea conecta cu alte aplicații, va putea integra animații amuzante cu diferite tematici, gif-uri, crea diferite videoclipuri cu efecte, etc.
Apple asigură utilizatorii că folosește encriptare pentru comunicările realizate prin intermediul iOS.
iOS 10 va fi disponibil tot din toamnă, însă dezvoltatorilor începând de acum, iar dacă te înscrii în programul Apple Beta Program, vei putea testa sistemul de operare iOS 10 încă din luna Iulie chiar dacă nu ești dezvoltator.
Swift Playgrounds
Este o nouă aplicație pentru iPad care va revoluționa felul în care înveți să programezi în Swift. Pentru că programarea va fi foarte importantă în viitorul apropiat și se dorește să fie învățată de copii chiar din școala primară (la un nivel foarte redus bineînțeles). Apple a creat această aplicație care conține cursuri interactive cu animații, cu informații ușor de digerat pentru a înlesni acest proces.
Sunt zeci de cursuri din ce au arătat în prezentare. Trebuie să găsești soluții la problemele ivite în mediul interactiv furnizat de aplicație. Asta mi se pare una dintre cele mai interesante lucruri prezentate la evenimentul WWDC de anul acesta.
Va fi disponibil astăzi către dezvoltatori, în Iulie ca Public Beta, iar în toamnă disponibilă tuturor utilizatorilor de tablete Apple.
Nu știu vouă ce impresie v-au lăsat aceste noi tehnologii Apple, perfecționează ecosistemul existent oferind soluții mai bune pentru dezvoltatori, fiind mai deschis, dar să vedem ce mai aflăm pe parcurs despre toate acestea pentru că în seara aceasta a fost mai mult o trecere în revistă.