Avem Nexus 7 2 sau Nexus 7 2013 cum ati retinut voi numele celei de-a doua generatii a tabletei de 7″ de la Google produsa in parteneriat cu ASUS. Am fost foarte curios de rezultatul a unui an de munca din partea celor doua companii. Nexus 7 2012 a fost anul trecut cea mai vanduta tableta cu Android la nivel global, si nu cred ca ar trebui sa mire pe cineva, oferea cea mai buna experienta de utilizare avand si Android 4.1 care dupa cum stiti vine asa cum Google l-a gandit, este nemodificat.
Nexus 7 2013 vine intr-un pachet asemanator insa cu un upgrade semnificativ pentru ecran, caracteristici si nu in ultimul rand cu Android 4.3 preinstalat.
Design
Cand m-am uitat prima data la a doua generatie a lui Nexus 7 am ramas placut impresionat de finisaje, de cum arata per total tableta. Iarasi vine cu un design simplu, iar spatele in locul plasticului mat cu gauri a fost inlocuit cu un material plastic mat de buna calitate care se simte foarte fin la atingere. Veti recunoaste voi materialul cand veti utiliza prima data tableta, pare ceruit plasticul. Cutia include ca accesorii cablul microUSB si incarcatorul.
Cand spuneam design simplu ma refeream ca pe fata se poate distinge ecranul de 7″ care are sus camera de 1.2 MP pentru videoconferinte cu focalizare fixa, si senzorul de imagine, iar la baza se afla un led pentru notificari care se aprinde alb si clipeste cand ai primit ceva.
Cand am aprins tableta mi s-a parut mai mica decat o stiam (ma refer la suprafata display-ului fara margini). Explicatia ar fi ca am vazut prea multe tablete de 8″. Din spate vin phablet-urile care de la 6″ pana la 7″ nu mai au mult. Marginea ecranului pe laterale are cam 1 cm (atunci cand o tineti in picioare) si daca tineti tableta cu o mana puteti apasa din greseala pe ecran, dar se declanseaza rar. Daca tineti tableta in mod landscape atunci nu veti avea probleme de acest gen pentru ca marginea ecranului este mult mai lata, probabil tocmai in ideea de a tine tableta fara sa atingeti din greseala ecranul.
Daca aveati impresia ca 1920 x 1200 pixeli pe o tableta de 7″ nu conteaza aflati ca daca vreti sa citit text fara sa va chinuiti ochii Nexus 7 ar fi o alegere buna, vei folosi zoom-ul mai putin in paginile web. E putin socant sa vezi cum au evoluat tabletele, iar monitorul tau sa aiba 1600×900 pixeli :).
Spatele dupa cum spuneam este mat cu o textura fina, in mijloc scrie mare Nexus, iar cele doua difuzoare sunt dispuse pe laterale ( in mod landscape) pentru a crea un sunet stereo intens. Portul microUSB se afla pe laterala de jos, iar in partea din stanga sus vei vedea ca au fost asezate camera foto de 5MP iar tot acolo insa pe margini butonul on/off/standby si butoanele de volum. Pe marginea de sus gasesti doar portul audio 3.5 mm.
Un singur lucru am de spus de butoane: fiind asezate pe marginea curbata sunt puse la un unghi neobisnuit de inclinat si pe care le poti apasa lejer daca tii tableta in mod portrait cu doua maini, dar daca o tii culcata sau eu stiu cum o vei mai roti (pentru ca-ti permite sa o utilizezi cum vrei tu) atunci nu stiu cum le vei apasa.
Portabilitatea este cuvant de ordine la aceasta tableta: dimensiunile ating 200 x 114 x 8.7 mm in timp ce greutatea se pastreaza la un rezonabil 290 g. Mi se par cifre numai bune pentru o tableta de 7″.
Performanta
Nexus 7 a facut un salt mare de la Tegra 3 de anul trecut la chipsetul Snapdragon S4 Pro de la Qualcomm. Procesorul quad-core ruleaza la 1.5 GHz include GPU-ul Adreno 320, 2GB memorie RAM si memorie mai multa (de la 8GB la 16 GB pentru versiunea cu WiFi), acumulator 3950mAh. In plus exista si functiile de care nu ne puteam lipsi: NFC, Bluetooth 4.0, 4G (daca alegi versiunea cu 4G), GPS, WiFi a/b/g/n (noul standard pentru viteza si acoperire mai mare wireless). Dupa ce am instalat toate aplicatiile de social media pe care le folosesc, si o duzina de jocuri inclusiv 5-8 mai mari asa care
Veti vedea si in videoclipul demonstrativ de mai jos Nexus 7 reuseste sa scoata 19939 puncte in AnTuTu si apare in topul programului de testare sub HTC One, Xperia Z si Galaxy Note 2 care au o medie foarte apropiata de Nexus 7 2013. Snapdragon S4 nu este un chipset nou insa probabil a fost si o decizie de reducere a costurilor de productie. Tableta se misca extraordinar de rapid, ma gandesc numai la ce rezolutie are si nu stiu cum de este atat de energica. Dupa ce am invatat sa umblu mai repede pe ea am inceput sa-mi pun intrebari de genul cum se misca in comparatie cu un iPad.
Ecranul este principalul atu al lui Nexus 7 2013, rezolutie 1920 x 1200 pixeli, IPS LED. Culorile sunt vii, claritatea fiecarui detaliu de pe o imagine este impresionanta, vei putea citi text mai usor. Unghiurile de vizibilitate aproape ca nu schimba deloc calitatea imaginii, nici nu ai putea sa vezi toata imaginea din unghiurile la care ecranul isi schimba foarte putin culoarea.
Am incercat si camera foto / video principala de 5 MP cu focalizare automata, nu a fost extraordinara, este mai buna oricum decat la tabletele ieftine, dar nu prea vad utilitatea camerelor foto pe spate, doar sa le utilizezi la evenimente (urci pozele rapid pe retelele de socializare), sau poate pentru QR coduri si realitate augmentata. Idee este ca-ti faci treaba cu ea la nevoie atunci cand ai si lumina destul de buna.
Prima oara cand incerc Photo Sphere, unealta din Camera cu care poti crea imagini 360 de grade. Am ramas foarte placut impresionat de tehnologia care te face sa spui: ” de ce nu s-a mai gandit altcineva la asta inainte ? „. Aplicatia se foloseste de giroscopul intern pentru a retine pozitia fotografiilor facute cu tableta dupa care le lipeste intr-o imagine sferica. Vei putea sa rotesti camera in jurul tau la 360 de grade ca si cum te-ai afla intr-o sfera dupa ce ai realizat imaginea.
Sunetul chiar mi-a placut cum se auzea, am ascultat niste muzica la el dar si cum se aud niste filme de pe Youtube si un film FullHD in format .mkv incarcat pe tableta din PC. Este una din putinele care ofera la pretul ei si dimensiunea ei sunet stereo puternic si de calitate. Se aud si mediile mai puternic in comparatie cu alte tablete (ieftine de regula) care se aud si incet si cu inalte predominant. Daca esti intr-o incapere poti sa nu-ti faci nici o problema legata de sunet, doar sa nu acoperi fantele din spate cumva. In specificatii spune ca e powered by Fraunhofer din ce am gasit pe Internet: un Institut de cercetare din Germania. Ce am aflat este ca ei sunt si cei care au dezvoltat tehnologia de compresie a materialului audio in format MP3 (ei au dezvoltat acest format). Tehnologia inglobata se numeste Fraunhofer Cingo.
Interfata grafica a lui Android 4.3 se pastreaza asa cum o stiti fara programe noi, fara briz-brizuri. Cred ca asta iubeste lumea cel mai mult la Nexus: ca nu este incarcat fara folos cu niste aplicatii stupide cateodata. Am mai avut pe mana device-uri care aveau programe de la producator si care dublau in mare masura functii deja existente pe tableta nativ. Nu stiu pe nimeni care prefera sa-i ruleze in background inca 5 aplicatii create de producator pe care le utilizeaza ocazional.
Acumulatorul de 3950mAh a tinut in urma unui test intens de vizualizare filme Youtube continuu dupa cum vedeti mai jos 5 ore si 30 de minute si mai avea 4%. A fost setat cu ecranul la 80%, WiFi pornit, restul oprit si a tinut acest timp. In specificatii s-a trecut 9h timp maxim de utilizare si le dau dreptate, este clar ca daca folosesti lumina mai slaba pentru ecran si mai opresti Internetul in acel timp sigur se pot atinge 9 ore (Airplane mode si ecran dat la 50% maximum). Totusi ce-am invatat in urma graficului salvat de mai jos este ca ecranul IPS consuma foarte mult nu se incurca (62%). Asa este la orice tableta ce-i drept mai ales la cele cu ecran IPS.
Nu-mi place
- nu are slot pentru card de memorie
- nu prea m-am obisnuit cu butoanele laterale care se apasa la un unghi neobisnuit
Imi place
- se simte bine in mana (plastic care zici ca e dat cu ceara)
- ecran de calitate cu rezolutie inalta
- pret bun
- foarte rapid
- autonomie buna
- primeste upgrade rapid la orice versiune de Android nou lansata
Concluzie
Nexus 7 2013 consider ca este cea mai buna tableta de 7″ la ora asta. Este pentru cei care-si doresc un Android „curat” fara briz-brizuri, o tableta foarte portabila tinand cont de dimensiuni si in acelasi timp cu autonomie buna, care ofera un raport calitate pret extraordinar de bun. O sa te poti juca pe ea usor, vei putea citi mai usor pe Internet sau cartile electronice datorita ecranului cu rezolutie mai mare decat FullHD.
Parteneriatul ASUS – Google s-a dovedit pentru al doilea an la rand a fi foarte eficient, reusind sa scoata o tableta foarte buna si anul acesta de care te poti bucura la un pret bun.
6 comentarii
Pingback: Oferta Saptamanii - de "Luna Neagra" [15-11-2013] | ITnewz
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE!
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE! | ITnewz
Pingback: Alte gadgeturi prezentate de LG Romania !
Asta e tableta pentru gameri clar :) arata super bine din video-ul care l-ati postat. Specificatiile sunt prea mari pentru cel care sta pe facebook, twitter si de astea.
Jocul este si unul din cele cu grafica foarte buna de pe Android, sunt jocuri cu grafica si mai buna in Google Play.