Top 10 programe pentru recuperarea datelor

Publicat pe 15 Feb 2016 - 8:16 de Mîrzac Iulian

Recuperarea Datelor

Cred că i s-a întâmplat fiecăruia dintre voi să șteargă din greșeală fișiere de pe HDD (inclusiv recycle bin), stick de memorie sau de pe un card de memorie (aparat foto, telefon, etc). Articolul de astăzi vine în ajutorul celor care vor să încerce să recupereze datele dispărute din memoria calculatorului dintr-un accident. Voi face o listă de programe speciale pentru recuperarea datelor. Fișierele de pe HDD sunt doar marcate că pot fi suprascrise atunci când apăsați butonul delete, deci aveți mari șanse să recuperați datele cu una dintre aceste programe.

Recuperarea datelor este un domeniu foarte vast, sunt companii care se ocupă de astfel de lucruri care sunt capabile să recupereze date de pe hdd-uri cu defecte fizice, compact disc-uri, sau alte medii de stocare prin procese foarte avansate, deci dacă sunt date de firmă recomandarea este să mergeți la profesioniști direct. Este important ca în momentu în care vă dați seama că lipsesc datele să nu mai faceți scrieri pe acel mediu de stocare pentru a evita suprascrierea zonelor de unde pot fi recuperate datele.

De pe SSD din câte știu nu se pot recupera datele șterse.

Restoration

1. Restoration

Îl luam pe cel mai mic la început. Programul acesta are doar 400kb și nu trebuie instalat. Bineînțeles asta înseamnă și opțiuni mai puține, însă de cele mai multe ori nici nu ai nevoie de prea multe opțiuni pentru recuperarea datelor șterse accidental. Este bun de pus pe un stick și la nevoie să rulezi aplicația.

Download

Recuva

2. Recuva

Este poate una dintre cele mai populare programe desktop pentru recuperarea datelor. Este gratuită și creată de aceeași companie care creează și Ccleaner (alt program cunoscut pentru curățarea pc-ului). Are posibilitatea de a executa o scanare mai avansată a mediului de stocare, și este capabil în anumite condiții să recupereze și date de pe HDD-uri formatate, sau chiar cu probleme.

Este una dintre cele mai prietenoase din listă deoarece oferă și un flux simplificat prin care aplicația te poate ajuta să alegi opțiunile corecte pentru cazul tău de recuperare

Download

Pandora Recovery

3. Pandora Recovery

Dacă vreți ceva tot relativ simplu de utilizat, dar care să aibă disponibile mai multe opțiuni, programul Pandora Recovery s-ar putea să vă placă cel mai mult. Are acea interfață grafică gri de Windows 98 unde îți sunt afișate fișierele rezultate în urma scanării mediului de stocare.

Îmi place la el că îți permite și previzualizarea fișierului text sau foto înainte de a-l recupera. Foarte important: îți oferă informații dacă fișierul poate fi recuperat cu succes în funcție de cât s-a suprascris peste zona în care a fost fișierul înainte să fie marcat ca: “disponibil pentru suprascriere”.

Download

Undelete Myfiles Pro

4. UndeleteMyFiles Pro

Este o altă aplicație care-mi place pentru o astfel de treabă. UndeleteMyFiles ai toate uneltele pe care și restul aplicațiilor le au de căutare a fișierelor, de recuperare, o interfață grafică prietenoasă, însă ce o să vă placă și vouă foarte mult este opțiunea de a crea o imagine completă, sau un Backup dacă vreți să-i spuneți la întregul HDD sau ce mediu de stocare de pe care vrei să recuperezi.

De cei ai face un backup? Pentru că dacă suprascrii zona din greșeală (sunt multe acțiuni aparent nesemnificative care pot suprascrie spațiul pe care era stocat fișierul inainte), nu mai ai nicio șansă să recuperezi datele.

După nume ai spune că aplicația este cu plată, din fericire este gratuită.

Download

Glary Undelete

5. Glary Undelete

Această aplicație face parte din genul de aplicații: Recuva, adică simple și la obiect. Alegi zona de scanare, și încerci recuperarea datelor. După scanare poți filtra rezultatele pentru a găsi mai ușor fișierul pierdut.

Download

Orion Data Recovery

6. Orion File Recovery

Un alt program drăguț și util, cu o interfață cât se poate de utilă. După scanare apare tabelul cu fișierele găsite. Sunt marcate cu verde sau roșu dacă este sau nu posibil să încerce recuperarea datelor. Și mai ai o coloană foarte utilă care arată cât la sută din fișier a fost suprascris. Fluxul prin care ești trecut pentru recuperare este de foarte mare ajutor.

Download

Wise Data Recovery

7. Wise Data Recovery

Poate ați mai dat peste acest program. Este popular pe Zdnet, Download.com, are o interfață mai colorată în comparație cu unele aplicații de mai sus cu ferestre gri. Este la fel de simplă ca Recuva sau Glary Undelete, nu are opțiuni avansate. Este mai mult pentru începători.

Cu toate astea utilă pentru recuperarea rapidă a unui document word, o fotografie, sau ceva care ai șters din greșeală cu puțin timp înainte.

Download

Photorec

8. PhotoRec

Este o aplicație cu care poți lucra doar din linii de comandă. Marele avantaj este că programul este capabil să treacă de sistemul de fișiere (partiție) pe care sistemul de operare îl are pentru a ține cont unde se află fiecare fișier în parte pe mediul de stocare.

Asta este util în cazul în care nu mai vezi mediul de stocare (nu mai este recunoscut mediul de stocare), ori este într-un alt format, ori a fost formatat recent.

Download

TestDisk

9. TestDisk

Este un program care poate fi utilizat cu succes în cazul în care mediul de stocare raportează erori. În special la HDD-urile care încep să se strice, vor raporta din ce în ce mai multe erori până se strică.

TestDisk folosește PhotoRec în paralel pentru a recupera partițiile.

Download

Ultimatebootcd

10. Ultimate Boot CD

Ultimate Boot CD este mai popular printre utilizatorii hardcore de PC, sau cei care mai efectuează operații pe computer înainte de pornire sistemului de operare. Verificarea datelor, formatări, defragmentări, devirusări cu un astfel de CD plin de programe utilitare.

Așadar poți încerca recuperarea datelor dacă bootezi aceasta imagine de pe un CD / Stick USB, fără un sistem de operare. Util dacă ai formatat hdd-ul din greșeală la instalarea Windows, ori mai știu eu ce motiv.

Download

Dacă aceste programe nu vă ajută, cel mai bine apelați la specialiști în recuperarea de date. Eu vă recomand BIT Data Recovery la care am trimis mai multe cunoștințe care s-au întors mulțumite de la ei.

Data viitoare știți unde să găsiți aceste programe gratuite și foarte utile pentru recuperarea datelor pierdute accidental.

Voi ce alte programe de recuperare a datelor mai folosiți ?

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro, scriu articole pe toate temele propuse pe site, dar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadgeturi care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter | +Mîrzac Iulian | Blog

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

 1. emanuel 16/04/2017 at 22:14 - Reply

  va salut daca am sters un stick bootabil mai vreo sansa sa il recuperez prin aceste programe ? era un windos 7 simplu si eficient fara key . va multumesc !

  • Mîrzac Iulian 18/04/2017 at 08:44 -

   Mai simplu ar fi sa refaci stick-ul bootabil decat sa incerci recuperarea datelor.
   Poate datele pot fi recuperate in cazul in care stick-ul n-a mai fost utilizat, insa partea de bootare nu cred ca va mai functiona.

 2. Popa Vasile 03/11/2016 at 21:43 - Reply

  M-am trezit ca in my computer nu mai apar cale doua diccuri.
  Am pus diferite discuri sa le citesc si nu-i raspund.
  In rest tot computerul merge bine si pe internet.
  Cum sa ma descurc.
  Nu sunt un mare specialist si din cele de mai sus n-am gasit un program.
  Multumesc mult.

Posteaza un comentariu: