Workflow – Automatizare pe iOS

Publicat pe 16 feb. 2016 - 8:19 de Mîrzac Iulian

Workflow

Workflow este una dintre aplicațiile cele mai populare din App Store, cel puțin pe finalul lui 2015 când îmi amintesc că a intrat în mai multe liste de aplicații recomandate de cei de la Apple. Este disponibilă și pentru iPhone și iPad și cu ce te ajută ea este să faci rapid lucruri repetitive care în mod normal ți-ar lua mai mult timp să le faci.

Fie că vrei să chemi un Uber direct pentru destinația „Acasa” sau să afli drumul către următorul eveniment din calendarul telefonului, sau să salvezi o pagină web în format PDF aplicația te poate ajuta cu acestea, cu alte zeci de automatizări pregătite, dar și cu posibilitatea de a-ți crea propriul workflow și să îndeplinești mici task-uri rapid printr-un singur click în multe dintre cazuri.

Automatizarea este din ce în ce mai prezentă în viața de zi cu zi, de la lucruri pe care computerul le face automat până la lucruri care au loc în propria casă. Deci dacă sunteți curioși să aflați cum puteți automatiza micile task-uri cu smartphone-ul cu o singură aplicație citiți în continuare articolul.

Cum funcționează Workflow ?

Pe scurt puteți alege din o serie de acțiuni pe care aplicația le are predefinite (noi acțiuni sunt adăugate la update-urile aplicației). Mai jos aveți un screenshot cu un  exemplu de workflow în care arată acțiunile pentru trimiterea screenshot-urilor către un folder din Dropbox.

Deci trebuie să ai deja un screenshot cel puțin ca să funcționeze. Apoi dai play la workflow. Ia imaginile și le pune în folderul Screenshots din contul meu Dropbox (la aceast workflow are nevoie de aplicație).

IMG_1329

La mine workflow-urile pe care le testez în acest moment – o parte dintre ele modificate de mine, altele create de la zero – arată ca în imaginea de mai jos. Cu prima chem un Uber spre casă, a doua spre următorul eveniment din Calendar, Image of the Day este imaginea zilei de pe site-ul NASA, Walk to Coffee Shop îmi poate da rapid câteva sugestii de locații pe o rază setată de mine, de regulă de 500 de metri.

Burst to Gif poate crea dintr-o serie burst image făcută cu camera telefonului într-un gif animat, Cross-Post este capabil să trimită același articol pe mai multe rețele de socializarea simultan, Shorten URL este evident un serviciu la care pot apela dacă vreau să trimit rapid un link scurt și așa mai departe.

Pentru a crea un workflow de la zero apeși pe semnul „+” și ți se deschide un panou de unde faci setările de bază pentru workflow. Apoi ce trebuie să faci este să dai pe Actions și vei vedea o lista cu acțiuni ca în imaginea de mai jos.Nu acoperă pe atât de multe pe cât și-ar dori toată lumea însă noi acțiuni sunt introduse frecvent.

Avantajul este că puteți intra în comunitate și puteți cere să se facă implementări pe diferite aplicații populare, ori cere diferite tipuri de triggere ce pot fi declanșate în aplicațiile iOS.

IMG_1326

Cele prezente sunt suficiente pentru a realiza zeci de taskuri. Am descoperit workflow-uri pe internet care te ajută să recodezi materialele video filmate cu iPhone-ul, să le schimbi viteza, să aplice modificări automate pe poze, să îți logheze indici pentru Aplicația Health, să modifice documente, să facă mail merge :D.

Deci după cum vedeți sunt posibilități foarte mari trebuie mai întâi să vedeți ce acțiuni sunt disponibile în lista de mai sus (btw acelea sunt categoriile de acțiuni).

Care este frumusețea aplicației?

1. Nu ești obligat să revii în aplicație pentru a le rula. Pot fi rulate din Safari sau alte aplicații care suportă extensii, deci poți prelua texte, imagini, linkuri și alte informații de acolo. Mai jos poți vedea că sunt trei moduri prin care poți permite rularea unui workflow normal (îl poți salva ca aplicație pe desktop), din Today Widget, pentru a rula workflow-ul de acolo, sau Action Extension dacă vrei să permiți rularea din zona de extensii.

IMG_1325

2. Ai posibilitatea să faci lucruri complexe cu genul de condiții care sunt utilizate în limbajele de programare (vezi zona Scripts). Creativitatea contează foarte mult.

3. Momentan nu este foarte scumpă și e o taxă unică la achiziție de 2.99$.

4. Mai jos puteți vedea ultimul rând cum arată două dintre scurtăturile puse direct pe Desktop.

IMG_1327

5. Există o comunitate de oameni care împărtășesc propriile workflow-uri:

  • https://www.reddit.com/r/workflow
  • https://github.com/jordanmerrick/workflowdirectory

Download iOS

Pe Android nu este aplicația aceasta, sunt altele similare, însă bănuiesc că vor lansa și acolo o versiune.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

2 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: