Anul trecut câteva companii au anunțat că vor oferi servicii de comunicare telefon-satelit de tip text și acesta este doar începutul. Când spun telefon-satelit nu mă refer că trebuie să îți scoți antena parabolică să începi să folosești serviciul (deși pe vreme înnorată nu va funcționa sau va funcționa greu), ci că în viitorul apropiat vom putea comunica direct cu smartphoneul din buzunar îndreptându-l către satelit.
Cum este posibil? Se pare că sateliții care sunt pe orbită la joasă altitudine pot fi adaptați astfel încât să poată comunica direct cu telefoanele de la sol. Au fost modificați astfel încât să accepte protocoalele de comunicare folosite deja de telefoanele pe care le avem în buzunar. Doar unele update-uri de software ce ar mai putea fi necesare pentru a primi astfel de funcționalitate.
Provocări! Comunicarea cu sateliții nu va permite încă și comunicare prin voce momentan din motive de volum mare de date pe care sateliții ar fi trebuit să îl transfere apoi înapoi pe Pământ către operatori. Până și mesajele se trimit lent, există un efect doppler destul de mare între viteza cu care sateliții circulă pe orbită și telefoanele noastre pentru care au trebuit să găsească o soluție tehnică.
Prima companie la care am văzut un comunicat important în direcția aceasta a fost T-Mobile care în luna August au lansat un parteneriat cu SpaceX prin care vor oferi începând cu finalul acestui an în SUA posibilitatea utilizatorilor obișnuiți în schimbul unui abonament special posibilitatea să trimită mesaje text către orice număr de telefon. Mai jos puteți vedea mai detaliat ce au comunicat.
Apoi în Septembrie a venit Apple cu parteneriatul estimat la o valoare de 450 de milioane de dolari împreună cu Globalstar care permite deja utilizatorilor din SUA, Canada, Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie să se conecteze la un satelit acolo unde nu ai acoperire normală pentru telefonie mobilă și poți lansa un sistem de mesagerie cu echipele de urgență.
Vei putea trimite locația, cine este într-o situație urgentă, ce urgență are și altele printr-un flux ultra-simplificat astfel încât să nu fii nevoit să scrii manual informațiile de care echipele de urgență au nevoie pentru a veni în ajutor.
Acum se pare că și telefoanele Android sunt pe cale să primească și ele funcționalități de comunicare prin satelit pentru că Qualcomm a lansat și ea un parteneriat cu Iridium Communications pentru a furniza un serviciu de mesagerie prin satelit pentru anumite telefoane Android care folosesc Snapdragon 8 Gen 2. Cel puțin 17 producători de telefoane Android vor produce telefoane cu acest chipset și va fi utilizat pe telefoanele de top.
Se estimează că până în 2030 vor fi la nivel global aproximativ 400 de milioane de utilizatori de astfel de servicii de comunicare directă prin satelit.
Ce înseamnă deci asta pentru noi? În cazul în care vom fi în pericol și departe de orice turn de telefonie mobilă această soluție va fi salvatoare în multe cazuri. Sunt curios când va fi disponibil un astfel de serviciu și în România. Momentan nu am informații mai multe privind disponibilitatea și la noi.
Ai fost în situația în care a trebuit să apelezi la servicii de urgență și nu aveai acces la rețeaua de telefonie mobilă?