Trebuie să recunosc că sunt o persoană destul de ușor de impresionat de tehnologia mobilă/telefoane, la primul Note m-a surprins ecranul imens, la iPhone întotdeauna mă surprinde stabilitatea platformei software, la conceptul recent retras de Google, Ara întreaga idee în sine, dar camerele nu m-au surprins până acum… Da, toate fac poze… la unele e nevoie să focalizezi de 3 ori și să spui 2 rugăciuni, dar după toate astea poți fotografia, iar dacă știi Fotografia Noastră lucrurile merg mai repede.
Nu sunt complet sincer, deși nu am fost surprins de o cameră anume am fost dezamăgit de majoritatea.
Atenție! Scurtă poveste educativă, dacă ești aici doar pentru gama Sony X poți să dai skip.
Chiar recent testam o cameră a unui telefon relativ nou, 6 luni de la lansare, dar destul de ieftin, e genul de telefon pe care îl iei copilului fiindcă oricum îl strică. Pentru comparație foloseam telefonul meu, un vrednic cavaler care se ține bine, deși a fost faultat mai mult decât ungurii la meciurile cu România și vice-versa. Amândouă cu un număr impresionant de megapixeli, 13.
La o lumină artificială, dar destul de puternică, am făcut o poză artistică câtorva cartofi prăjiți (mi-am zis că dacă tot nu am fete măcar să fie apetisant). Am înțeles de ce un vârf de gamă vechi învinge un telefon nou la fotografiat, în ciuda numărului egal de megapixeli. Fotografia depinde de multe lucruri, printre care cele mai simple de înțeles sunt aplicația de cameră și stabilizarea optică (nu digitală, important e ca poza să fie capturată corect, nu capturată greșit și corectată de software).
Gata cu educația că ne-am lungit prea mult și nu ăsta e scopul.
Nu este un secret că Sony este cel mai bun producător de senzori pentru camerele foto. Astfel, e de așteptat ca inovația în domeniul acesta să vină din partea lor, iar dovada vie a inovației este reprezentată de modelele Sony Xperia XZ și Xperia X Compact.
Primul aspect demn de menționat în privința lor este designul, același, în mare parte, pentru ambele modele: compact, cu suprafețe continue, ergonomic. Dintre aceste două modele Sony Xperia XZ beneficiază de un ecran cu o diagonală de 5.2 inch, iar Sony Compact X are un ecran mai potrivit pentru mâini mici: 4.6 inch.
Pentru a atinge obiectivele perfect de ținut în mână și design premium, cei de la Sony folosesc un ecran de sticlă, care asigură rezistență și ca material de bază metalul ALKAIEDO care pe lângă rezistența sporită oferă și eleganță. Modele vor fi putea fi achiziționate în culorile clasice: Mineral Black și Platinum (pentru Sony Xperia XZ), respectiv Universe Black și Alb (pentru Sony Compact X) dar și în noi variante inspirate din natură: Forest Blue, respectiv Mist Blue.
Sub capotă (și spun capotă fiindcă puterea poate fi măsurată în sute de cai putere) avem un procesor Qualcomm® Snapdragon™ 820 X12 LTE, care suportă viteze mai mari la internet (cu voia operatorilor noștri), încărcare de 4 ori mai rapidă (aici ajută și USB-ul de ultimă generație, Type C) și multe alte beneficii enumerate aici.
Pe parte de software (evident Android 7.0 Nougat) există un lucru interesant pe care Sony îl încearcă cu aceste modele, anume un algoritm de învățare a necesităților utilizatorului, pentru a crea din dispozitive un adevărat asistent personalizat.
Dincolo de aceste îmbunătățiri oarecum așteptate, camera este elementul unic și de departe cel mai performant de pe piață la momentul actual, cu aceasta poți obține fotografii clare chiar dacă subiectul este în mișcare, toate acestea în culori reale și foarte rapid. Tehnologia din spatele camerei este tripla detectare a imaginii, adică un senzor optic principal căruia i-au fost adăugați doi alți senzori, rezultând în imagini de o calitate excepțională și lipsite de neclarități.
A doua componentă care contribuie la calitatea fotografiilor este sistemul de auto-focus. Tehnologia Auto-Focus Rapid, împreună cu sistemul de anticipare al mișcării și Laser Auto Focus (care măsoară distanța între cameră și subiect) promit să asigure cea mai bună claritate fotografiilor.
Camera nu este dedicată doar fotografiilor ci și videoclipurilor, acestea fiind ușor de realizat chiar și de aproape sau din mișcare grație tehnologiei Steady Shot. Ultimul atu al camerei de pe aceste modele este numărul incredibil de megapixeli, 23, nici camera frontală nefiind uitată, aceasta având nu mai puțin de 13 megapixeli.
Deși toate aceste date tehnice ne creează așteptări foarte mari de la modelele curente Sony, ar fi un pic nesăbuit să spunem hop până nu am sărit gardul, în acest sens vom reveni cu mai multe date despre modelele Sony Xperia XZ și Sony Compact X după ce vor fi lansate pe piață la nivel global în luna Octombrie.
Let the Sony Game Begin…
2 comentarii
Salut, Andrei! Felicitari pentru articol! Te rog frumos, daca mai ai noi impresii, să-mi spui si mie cum se comporta Sony Xperia XZ in comparatie cu alte telefoane de top. Imi place foarte mult telefonul si as vrea sa il achiziționez in detrimentul unui iphone. Ce părere ai? Cu respect!
Salut,
Mă bucur ca ți-a plăcut. Clar dacă ești pasionat de poze e telefonul perfect. E mai ieftin din ce știu eu despre preț decât un iphone, evident cu compromisul lipsei de stabilitate. Depinde de persoana ta, dacă ești dispus să ai grijă să închizi aplicații, să cureți date nefolositoare.. Personal, și eu sunt în căutare de telefon, dar pana sa mă decid aștept totuși lansarea S8 și Iphone 8, se așteaptă multă inovație.