După cum știți de pe pagina de Facebook ITnewz, acum ceva timp am primit în teste, timp de o săptămână, două terminale de buget cu Android de la compania americană Vonino. Acesta va fi primul review la un produs Vonino.
Fiind o companie relativ tânără, Vonino încearcă să își facă loc pe piața din România printre producătorii deja consacrați la capitolul gadget-uri și terminale cu preț scăzut.
Anul acesta a fost unul foarte interesant în categoria low-cost, bătălia soluțiilor de buget fiind mai aprigă ca niciodată, așa că hai să vedem dacă Vonino reușește să își facă simțită prezența.
Începem cu smatphone-ul JAX Q:
UNBOXING
Prima impresie pe care o lasă telefonul este una destul de bună. JAX Q vine în pachet cu încărcător, cablu de date, baterie și un capac de rezervă de culoare albastră + manualul cu instrucțiuni și garanția. Apreciez faptul că vine și cu o folie de ecran deja pusă.
Lipsa în pachet a unor căști s-ar putea să îi deranjeze pe unii, însă mă bucur ca au ales să includă capacul de rezervă în locul lor. Sunt convins că ar fi fost, în cel mai bun caz, mediocre ca și calitate a sunetului, lucrul acesta întâlnindu-l și la case mai mari – deci, inutile.
DESIGN ŞI DOTĂRI
Telefoanele sub 500 de lei au o boală și acea boală se numește plastic ieftin. Din păcate, JAX Q suferă și el de aceeași boală, feeling-ul de plastic ieftin și lucios făcându-și prezența imediat. Suprafața lucioasă atrage amprentele foarte ușor; dar, și aici vorbesc de un mare dar, faptul că au inclus un capac de rezervă se dovedește a fi o decizie foarte inspirată.
Spatele de rezervă e făcut dintr-un material diferit, mat, ușor sidefat și îi schimbă feeling-ul complet. Îmbunătățește și felul cum stă în mână, simțindu-l mai în siguranță, nemaiavând senzația că îți alunecă. Amprentele sunt aproape inexistente. Parcă și culoarea arată mai bine în contrast cu marginile negre. Nu pot să nu mă gândesc ce reușit ar fi fost și dacă marginile erau din același material.
Ca și construcție, m-a uimit, nu trosnește și nu scârțâie iar finisajele sunt în general bune; muchiile și îmbinările sunt la linie iar faptul ca seamănă un pic cu Nexus 5 dacă îl privești din față e cu siguranță un plus. În rest, design-ul este plăcut, fiind un telefon echilibrat din punctul acesta de vedere.
Pe laterala din stânga a telefonului sunt poziționate butoanele de volum și cel de on/off, pe cea de jos portul mini usb și microfonul iar pe cea de sus jack-ul de 3.5 mm.
Pe partea din față jos se află butoanele capacitive iluminate iar sus camera de 2 MP, difuzorul, senzorul de proximitate, senzorul de lumină și led-ul pentru notificări.
În spate, central sus se află camera de 8 mp și de o parte și de alta, flash-ul și difuzorul.
Ca și concluzie, JAX Q e salvat de boala plasticului ieftin, însă nu complet, de către capacul adițional. Design-ul e plăcut și nici numele nu arată rău scris pe spate, plus că sună catchy. Ca și dotări, e un telefon complet, prezența butoanelor iluminate și a led-ului de notificări fiind îmbucurătoare, ele lipsind chiar de la producători consacrați ce se află în game mai mari de preț.
PERFORMANȚE
Nu am fost niciodată fanul telefoanelor ieftine, și asta pentru că experiența de utilizare lasă mult de dorit. Însă lucrurile s-au schimbat mult în ultima vreme. Anul trecut, să găsești o soluție viabilă sub 500 lei era o adevărată provocare. Un telefon cu performanțele lui JAX Q era chiar în altă gamă de preț, mult mai mare. Însă, ce scrie pe hârtie nu se transcrie neapărat și în utilizarea de zi cu zi.
Telefonul e dotat cu un procesor Mediatek Quad Core și 1 GB RAM, o combinație decentă, mai ales la prețul pe care îl are, însă marea problemă vine de la versiunea de Android.
Deși unora poate să li se pară că ultima versiune de Android e automat mai bună și mai rapidă, în cazul lui JAX Q, faptul că vine cu Lollipop 5.0.2 e un dezavantaj. Telefonul agață și sacadează într-un mod enervant în unele aplicații native cum ar fi Phone, Chrome, Tastatura AOSP sau Calculator însă asta nu pentru ca nu poate “duce”, ci datorită softului prost optimizat. O dată ce am dezactivat anumite aplicații nefolositoare și am înlocuit anumite aplicații (de ex. Phone cu Ex Dialer, tastatura AOSP cu Google Keyboard) problemele în mare parte s-au rezolvat, reușind să scot din el o experiență plăcută. Nu am scăpat complet de lag-ul ocazional și sacadare însă niciodată nu a mai fost deranjant.
Nu știu de ce, însă în cazul aplicațiilor mai mari, instalarea e greoaie, deseori așteptând neobișnuit de mult.
Multitasking-ul e mulțumitor, chiar și cu Sfânta Treime a mâncătorilor de RAM (Whatsapp, Facebook și Facebook Messenger), deși sistemul de operare câteodată a fost “agresiv” și a închis aplicațiile din background (de multe ori m-am trezit că Facebook Messenger nu mai poate fi accesat din panoul de aplicații recente din cauza asta).
Ecranul IPS HD de 5 inch arată foarte bine, fiind o raritate în categoria asta de preț. Culorile sunt ok iar sensibilitatea la atingeri este bună. Ce îl trage în jos foarte mult e iluminarea foarte scăzută, îngreunând vizualizarea ecranului pe timp de zi. Aș fi preferat mai degrabă să nu aibă senzorul acela de lumină, care și așa nu își face treaba deloc bine, în schimbul unei luminozități decente.
Butoanele capacitive sunt sensibile și nu au dat rateu niciodată, iar faptul ca sunt iluminate e un mare plus. Ce nu mi-a plăcut a fost haptick feedback-ul, vibrațiile scăzând din sensibilitatea butoanelor, însă poate fi dezactivat. Un alt lucru care nu mi-a plăcut e acela că butonul de aplicații recente servește în mod principal ca buton de setări, trebuind să țin apăsat ca sa accesez aplicațiile ce se află în multitasking. Ține de obișnuintă, însă faptul ca funcția nu se poate dezactiva o face destul de enervantă.
Calitatea sunetului din timpul convorbirilor nu e cea mai bună și se cunoaște că aici au făcut ceva compromisuri, însă e de apreciat ca se aude tare și te poți înțelege, deși claritatea sunetului lasă de dorit. Nici difuzorul din spate nu e strălucit însă tot faptul ca se aude tare îl mai scoate din mediocritate, dar nu te aștepta să asculți muzică cu el pentru că o sa fii foarte dezamăgit.
Telefonul vine cu 8 GB memorie internă ce poate fi extinsă până la 32 GB cu ajutorul cardurilor de memorie. Având în vedere gama în care se află și pentru ce va fi folosit, consider că e mulțumitor, mai ales că OS-ul nu vine cu aplicații inutile de tip bloat, deci, mai mult spațiu liber în afara celui pe care îl ocupă sistemul de operare.
Pentru cei care țin la scor, am inclus și un test cu AnTuTu Benchmark plasându-l imediat sub Asus ZenFone 5:
CAMERA
Camera din spate nu e printre cele mai bune, iar senzorul dovedește încă o dată că nu numărul de megapixeli e cel care scoate fotografii bune. În cazul lui Jax Q, senzorului performează slab chiar și în condiții de luminozitate bună. Culorile au o tenta rece tot timpul iar filtrul de reducere a zgomotului de imagine își face simțită prezența foarte mult chiar și în pozele făcute la lumina zilei, din aceasta cauză detaliile având de suferit. Dacă vrei să achiziționezi telefonul cu gândul că o să ai cameră de 8 megapixeli și ai să faci poze bune ai să fii dezamăgit, însă, dacă nu ești foarte pretențios și ai răbdare să mai umbli la setări, o să poți scoate niște fotografii cât de cât decente în anumite condiții.
Camera din față e mediocră, își face treaba în apelurile video, însă nu te aștepta la selfie-uri reușite.
AUTONOMIE
Am să încep prin a spune că telefonul nu are o autonomie strălucită, cu o utilizare moderată poate reușești să scoți o zi din el însă spun asta într-un mod foarte conservator.
Bateria se comportă eratic la început, însă după 3 cicluri de încărcare-descărcare parcă a început să se stabilizeze. Nu l-am testat în modul Dual-Sim însă cu siguranță autonomia va fi și mai mică.
SPECIFICAȚII Vonino JAX Q:
- Sistem de operare: Android 5.0.2 Lollipop
- Tip: 3G Smartphone
- Rețele mobile: 3G HSDPA(21.4mbps), HSUPA, WCDMA 2100/900 2G EDGE(384-473kbps), GPRS(171.1kbps), GSM 850/900/1800/1900Mhz
- Procesor sistem: Quad-Core MediaTek 6582, Cortex A7 1.3Ghz
- Procesor video: ARM Mali 400
- Memorie RAM:1GB
- Stocare: 8GB; Suportă TF card până la 32GB
- Cameră: Cameră-față: 2.0 mega pixeli, Cameră-spate: 8.0 mega pixeli
- Display: IPS 5.0 inch HD Capacitiv, 1280×720
- Conectare și porturi: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, GPS cu AGPS, 3.5 mm jack audio, microUSB, DC 5V, 1A
- Baterie: Li-Ion, 3.7V 2000 mAh, pana la 180h în așteptare; până la 4h în conversație
- Dimensiuni: 142.6 x 72 x 8.9mm
- Greutate: 128 g
CONCLUZIE
Pentru prețul de 329.99 lei, JAX Q este un smartphone demn de luat în seamă pentru cei ce țin foarte mult la buget, însă anul acesta bătălia e aprigă între competitorii low-cost așa că nu pot să zic că sare în față peste competiție ci își face loc cu coatele. Vonino JAX Q e un telefon care “poate” însă Lollipop 5.0.2 clar nu îi priește și nu pot să nu mă gândesc ce bine i-ar fi stat cu Kit Kat. Un update la Lollipop 5.1 cu siguranță ar rezolva o mare parte din problemele de optimizare pe care le are însă faptul ca trebuie sa “umbli” în el din prima ca să obții o utilizare decentă lasă de dorit.
Îmi place:
- Prețul foarte bun
- Ecranul IPS HD 5 inch
- Nu are aplicații de tip bloat
- Capacul de rezervă
Nu îmi place:
- Android 5.0.2 prost optimizat
- Calitatea convorbirilor
- Autonomia scăzută
- Camera sub așteptări
7 comentarii
Pingback: REVIEW Vonino Xavy T7 | ITnewz
Salut Marius. Incearca 2-3 cicluri de incarcare/descarcare completa si vezi daca autonomia se imbunatateste.
Trimite-mi te rogun email
Salut cum pot rezolva problema cu bateria. Ma tine max 2 ore de cum l-am primit.
Hai sa fim seriosi acest telefon chiar dacã are un capac din plastic si pentru uni critici li se par destul de slab pe langa altele cu touch creme e un rege camera acceptabila pentru cineva care nu este dispus sa dea o groaza de bani pe unul care este mai scump decat salariu minim pe economie si apoi se strica
1 Gb Ram chiar nu e rau poate rula jocuri la performante bune Asphalt 8 , Real Racing , etc
Alt avantaj al acestui telefon o constituie designul si marimea de nici nu ai zice cã este unul ieftin.
8 Gb mem interna eu zic cã ajunge suficient pentru aplicatii si daca nu va ajunge mai bagati un card de 16 Gb si te tine o grãmada
Mi se pare o alegere foarte buna in materie de telefon ieftin si bun, arata si bine, chiar ok. Se misca si bine pe langa acest fapt, imi satisface toate cerintele momentan si d-abia am simtit ca am dat bani pe el, chiar sunt multumit.
Eu am fost multumit de noul produs al celor de la Vonino, spun asta pentru ca am mai luat de la ei tablete si un smartphone pe care inca le am si nu prea am avut probleme.
Spatele lucrios cam aduna amprente dar il schimbam,nu-i problema. Arata bine, mie imi place, performante ok, nu prea poti cere multe de la el la asa pret.
Pentru cei care vor un aspect mai interesant dar si performante mai bune le recomand versiunea de ZUN XO, tot a lor, la 599 ron