Recent lansatul flagship Sony Xperia Z5 a fost ultima săptămână la noi într-o perioadă de test probabil ați și simțit și o frecvență mai scăzută a articolelor. Are doar două luni de lansare și deja a apărut și o variantă a sa premium care are un ecran mai mare de la 5.2 inch > la 5.5 inch și rezoluția ecranului mai mare de la FullHD (1080 x 1920 pixeli) > la 4K (2160 x 3840 pixeli) și o baterie mai mare 2900 mAh > 3430 mAh. Acesta a fost un scurt material informativ.
Revenind la modelul testat de noi, este încă cea mai bună variantă dacă țineți la autonomie mai mult decât la numărul de pixeli, care peste FullHD s-ar putea să nici să nu-i puteți distinge fără să folosiți un instrument optic de mărire.
Pentru mine Sony este nu doar producătorul cel mai important de telefoane cu camere foto bune și de senzori foto utilizați pe multe dintre smartphone-urile de top din lume, sau o companie inovatoare, ci și unul dintre puținii producători care au păstrat un nivel de calitate rezonabil al telefoanelor smartphone ieftine lansate pe piață.
Haideți să vedeți ce mi-a plăcut și ce nu la Sony Xperia Z5.
Unboxing
Design
Xperia Z5 este un telefon de 5.2 inch la limita multor buzunare de pantaloni, și care deja la dimensiunea asta te împiedică să te apleci să-ți legi șireturile, am fost nevoit să-l scot din buzunar la fiecare astfel de „operațiune”, dar dacă vrei Internetul cu tine oriunde, faci acest compromis. Are un ecran LCD IPS FullHD cum spuneam mai sus: 1080 x 1920 pixeli care generează o densitate a pixelilor pe ecran de aproximativ 428 ppi (pixels per inch). Mai mult decât îmi trebuie dacă ma întrebați pe mine.
Designul este unul clasic pentru smartphone-urile Sony Xperia din câte îmi amintesc, dar cu câteva elemente noi adăugate. În primul rând partea frontală s-a păstrat mai minimalistă. Marginea ecranului este foarte mică 3mm pe laterale care nu mi-a plăcut că declanșa comenzi aiurea doar pentru ca degetul era în apropiere de ecran (mult prea sensibil). Am mai testat telefoane cu marginea ecranului și mai mică dar softul recunoștea cumva astfel de atingeri și le ignora.
Revenind la ecran, pe muchia de sus și jos se află cât o fantă de ~3cm sus pentru difuzorul pentru convorbiri, iar jos pentru microfon. Tot sus apare logo-ul Sony și camera foto secundară în stânga lui. Cam asta este fața telefonului, în mare parte neagră.
Muchia lui Sony Xperia Z5 este din metal, ușor curbat (nu ca la iPhone 6/6S), adică nu am simțit vreodată că-l scap din mână cum îți lasă senzația iPhone 6/6S când ai mâna foarte uscată. Ce țin să menționez: muchia crează și un perimetru pe suprafața de pe spate. Cam 0.5 mm sau mai puțin va ține telefonul deasupra suprafeței pe care îl așezi. Ce înseamnă asta este că ar putea proteja telefonul de zgârieturile făcute de praful fin care se realizează în timp ce așezi și ridici telefonul de pe masă de sute de ori.
Pe partea frontală acel perimetru este din plastic care înconjoară ecranul. Detaliul este foarte greu de observat însă cred că ajută pentru zgârieturile fine. Când ții telefonul în mână se simte foarte ușor acest detaliu de design, fiind atât de mic.
Pe muchia stângă Xperia Z5 are un capac cu interior cauciucat pentru protecție la praf și apă după care găsești sertărașul pe care pui nanoSIM-ul și cardul microSD. Pe laterala dreaptă se află butonul de standby / pornire și cititorul de amprente integrat, care este puțin înfundat în carcasă pentru a face validarea amprentei mai facilă.
Tot pe laterala dreaptă, de la mijloc în jos sunt butoanele de volum care se folosesc și pentru zoom când folosești camera foto, și chiar mai jos la 2cm de colț se află butonul pentru camera foto. Butonul de cameră foto este genial. Are sensibilitatea unui buton de cameră foto compact. Apăsarea se face în 2 pași așa cum e la camere și cum ne-au învățat de-a lungul timpului producătorii. Până la jumătate se face focalizarea pe subiect, apoi apăsat până la capăt face fotografia. Este de o calitate și sensibilitate demnă de un produs premium.
Pe muchia de jos au pus portul micro USB în centru, este chiar și o agățătoare (de când nu am mai văzut una pe un smartphone). Pe muchia de sus este portul audio în stânga și un microfon care mă gândesc că este pentru anularea zgomotului de fond.
Performanțe
Sony Xperia Z5 folosește penultimul chipset disponibil de la Qualcomm Snapdragon 810 64bit (MSM8994) care rulează la frecvența maximă de 2GHz. Mai exact folosește două procesoare cu câte patru nuclee fiecare: deci unul Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 și unul Quad-core 2 GHz Cortex-A57. GPU-ul integrat este Adreno 430.
Nu a fost cel mai rapid telefon pe care l-am întâlnit dintre flagship-uri și asta s-a văzut și într-un test artificial realizat cu AnTuTu care poziționează telefonul mult mai jos față de un Galaxy S6 spre exemplu. Deci telefonul răspundea la comenzi și încărca imediat majoritatea aplicațiilor însă nu a fost foarte cursiv în animații și cred că este capabil de mai mult. Alte telefoane testate din cele de top chiar și Note 4 care este din generația 2014 ar fi rulat mai fluent.
Aici au apărut și primele dubii imediat ce am făcut și testul AnTuTu pentru că nu mi se pare normal acest comportament și rezultat și am căutat imediat pe Internet alte rezultate AnTuTu pentru Xperia Z5 și se pare că obține și 65.000 de puncte vs 53000 obținute de mine, eu am un model sample la test, care a ajuns dinainte de lansare, mă gândesc ca este o unitate cu probleme, altfel nu-mi explic.
Rezultatul testului din AnTuTu îl puteți vedea în imaginea de mai sus.
Mai sus este un alt test realizat după primul test. Ceva a fost în neregulă, a reușit să obțină mai multe puncte. Deci ar trebui să meargă și mai bine la voi.
Ecranul IPS FullHD este frumos pin faptul că emite culori pe care alte ecrane IPS de telefoane mobile poate nu sunt capabile să emită o gamă atât de largă de culori. Tehnologia Triluminos este cea care ajută aici și permite afișarea cât mai reală a culorilor din realitate. Dacă vă plac culorile vii atunci ecranul de pe Xperia Z5 sigur o să vă placă, mai ales că include și o tehnologie software prin care poți face câteva setări mai speciale pentru afișarea culorilor.
Sony Xperia Z5 are o funcție utilă pentru ecran iarna este Glove Mode care îți permite să utilizezi telefonul chiar și cu mănuși atunci când ești afară și sunt temperaturi cu minus. Ecranul va simți când degetul mănușii este în apropiere și un cerc mare va apărea pe ecran ca tu să vezi pe ce urmează să apeși.
Camera foto este foarte bună în general. Mai are niște probleme pe ici pe colo dar am fost mulțumit de ce a reușit Sony să integreze în acest smartphone. Pentru început să vă povestesc cum este partea de fotografiere. Poți porni camera foto fie prin apăsarea butonului lateral apoi aplicația se deschide în mai puțin de 1 secundă, ori prin deblocarea din colț de pe pictograma camerei.
De ce spun că are o cameră foto bună ? Pentru că am fost uimit de calitatea fotografiilor ziua în special obținând la rezoluția maximă 23 MP niște fotografii superbe. Uitați-vă la cea din mall AFI Palace, cât de multe culori sunt, poate doar puțin amplificate culorile însă fără umbre, a echilibrat bine restul detaliilor ce țin de calitatea fotografiei.
Sau să luăm exemplul fotografiei din magazin făcută spre geamuri. Se poate vedea cum interiorul încă se vede bine în timp ce exteriorul este reprodus exact așa cum l-ai fi văzut și tu în realitate. Alte aparate foto de smartphone poate ar fi închis interiorul mult mai mult.
Alte avantaje mari care le are camera foto sunt: deschiderea lentilelor f /2.3 care permit captarea de mai multă lumină noaptea pe senzorul foto după cum vedeți imaginile nocturne sunt relativ ok. Adică poți obține imagini foarte bune fără trepied noaptea, dar nu ies toate foarte bine. Sunt totuși mulțumit de performanța camerei foto.
Al doilea avantaj este focalizarea prin phase detection pe care Xperia Z5 o folosește pentru a obține o imagine clară în 0.03 secunde. Poți obține rezultate foarte bune ziua, focalizând rapid subiectul, s-ar putea să fie chiar cea mai rapidă cameră foto de smartphone testată de mine. Focalizarea pe lumină slabă însă nu este la fel de eficientă, cam eșuează, dar din câte știu reprezintă o problemă în general pentru phase detection focalizarea noaptea.
Filmarea cu Xperia Z5 este o experiență nouă prin faptul că stabilizatorul de imagine face o treabă foarte bună păstrând imaginea nemișcată chiar și pentru mâinile mele care tremură. Filmarea 4K veți putea vedea mai jos cum merge. Din păcate nu am reușit să urc niște filmări codate cu H.265 (suportat de Xperia Z5) și am fost nevoit să fac pe ultima sută de metri două filmări cu standardul H.264.
Aplicația pentru camera foto de pe Xperia Z5 îți permite să schimbi între 3 moduri: Manual, Superior Auto și Video. Mai există și Camera Apps o a treia opțiune însă acolo găsești o listă de aplicații pentru camera foto unde poți chiar să mai adaugi altele din Google Play. Sony a încercat să reorganizeze setările într-un fel însă mie nu mi-a plăcut.
Ce au făcut ei a fost ca în modul Manual să pună un buton în plus SCN de unde alegi setări predefinite pentru diferite scene, dar SCN trebuie să fie un mod total diferit nu un submeniu în modul Manual. Când apeși setări în modul în care te afli poți extinde meniul cu setări mai avansate apăsând more, nu am înțeles de ce nu le-au făcut disponibile pe toate din prima. Ai în setări toate opțiunile, ISO, HDR, rezoluție, self-timer, focalizare, geo locație, grid, activare / inactivare sunet la fotografiere, ș.a., deci nu duci lipsă de setări la camera foto, după cum spuneam poți chiar seta encodare H.265, dar care nu o recomand pentru că nu prea este suportată de multe dintre servicii (YouTube spre exemplu, ori aplicații de editare video – poate doar cele noi).
Care sunt problemele de software: nu poți trece din Manual direct în Video sau în Camera Apps. Și problema aici este că dacă fotografiezi și brusc vrei să filmezi 4K nu FullHD trebuie să intri în Camera Apps și să pornești aplicația 4K Video, și procesul este puțin cam lent.
Cititorul de amprente al lui Xperia Z5 nu mi s-a părut suficient de bun cât să-l pot folosi pe telefonul meu personal. Am făcut toți pașii ca la carte de mai multe ori ca să fiu sigur că nu e o problemă de înregistrare a amprentei, dar pur și simplu amprenta nu putea fi recunoscută ușor. Pentru a mă loga trebuia să validez amprenta de 2-3 ori, și au fost momente când după mai multe încercări a trebuit să introduc PIN-ul pentru că am încercat de prea multe ori (peste 5 ori).
Sper totuși să fie o problemă care să se rezolve prin update software, ori poate iarăși este o problemă care se întâlnește doar la acest sample, aș fi dezamăgit să meargă așa această funcție importantă pe Z5.
Calitatea apelurilor telefonice au depășit multe telefoane testate în ultimii ani. Xperia Z5 are o tehnologie de îmbunătățire a calității audio din timpul convorbirii care se pare că dă roade Clear Audio+. Nu doar tehnologia software, ajută pentru că telefonul are și microfoane pentru anularea zgomotului de fond, și comunicarea se realizează prin 4G din câte îmi dau seama.
Autonomia telefonului se încadrează în așteptările mele, dar și în ce ar trebuie să ofere un telefon de 5.2 inch. Eu am obținut 1 zi și jumătate la o utilizare normală, dar fără să mă chinui să economisesc prea multă energie. Se puteau înregistra și 2 zile lejer.
Utilizarea normală ar însemna așa la mine: de la 7 spre 8 cam 40 de minute de utilizare a telefonului pe 4G, citit știri, email-uri, Facebook și chiar și rularea de clipuri de pe YouTube. La serviciu telefonul stă cele aproximativ 9 ore conectat la WiFi cu excepția a 30 minute sau o oră când plec de la birou. În timpul zilei apar cam 5 apeluri telefonice scurte. Dar mai fac la 1-2 ore verificări de notificări, email-uri, etc. Ecranul stă cu Adaptive Screen pornit pentru a regla singur lumina în funcție de lumina înconjurătoare. Iar pe finalul zilei urmează alte 40 de minute în trafic, ca la final să mai verific Facebook, să mai folosesc Messenger, etc. niște informații de ultimă oră.
Dacă telefonul este utilizat mai intens cu ecranul fixat la 80% ajunge la o singură zi maximum de utilizare, chiar mai puțin dacă-l ții doar pe conexiune mobilă și stai mult pe Internet.
Există și câteva funcții prin care poți economisi multă energie la nevoie: Low Battery, Stamina sau Ultra Stamina Mode.
- Prima este una standard pentru telefoane, poți elimina câte o funcție la alegere pentru a fi blocată.
- Apoi ai Stamina care îți oprește conexiunile de date când închizi ecranul, dar mai are și alte câteva modalități inteligente de a mai economisi baterie precum atunci când verifici doar câte este ora la telefon.
- Și mai este Ultra Stamina Mode, care nu face ecranul alb negru ca la Samsung, dar elimină multe dintre funcțiile care consumă energie. Nu vei mai avea acces la Internet, multe dintre funcțiile inteligente ale sistemului de operare nu vor mai merge, vor dispărea meniuri și butoane și animațiile vor fi mai sacadate. Nu mai ai nici măcar task manager ceea ce înseamnă că oprește și multi tasking-ul. Dar vei putea apela, trimite mesaje, vedea calendarul, folosi camera foto, seta alarme, asculta radio și muzică, ș.a.
Estimarea după cum vedeți mai jos era de 8 zile și 20 de ore de utilizare continuă cu funcționare limitată, ceea ce pe mine m-a impresionat. Și 17 zile de standby. Cât am ținut telefonul în Ultra Stamina Mode estimarea nu a scăzut drastic (la 8 zile și 17 ore în câteva ore de ținut în acest mod) ceea ce m-a făcut să cred că este o estimare cât se poate de realistă. Probabil că dacă folosești doar camera foto sau alte funcții consumatoare nu va ține chiar atât, dar este o estimare pentru utilizare normală.
Specificații Sony Xperia Z5
Caracteristici | Sony Xperia Z5 |
Ecran | IPS, 5.2 inch, 1080 x 1920 pixelim (428 ppi), oleofobic, X-Reality Engine, Triluminos display |
Chipset | Snapdragon 810 64 bit, Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57 |
GPU | Adreno 430 |
RAM | 3GB |
Memorie Internă | 32GB (extensibilă cu 200GB prin microSD) |
Camera foto | Principală: 23 MP, focalizare phase detectio (rapidă și precisă),HDR; Filmare: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps; Secundară: 5.1 MP, cu filmare 1080p |
Comunicare | 3G, 3G+, 4G LTE Cat6 300/50 Mbps (E6653 -acest model), WiFi (802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot), A-GPS (GLONASS / BDS), Bluetooth 4.1 (apt-X), NFC |
Conecitcă | microUSB v2.0 (MHL 3 TV-out), USB Host, port audio 3.5 mm |
Senzori | amprentă, accelerometru, giroscop, proximittate, busolă, barometru |
Altele | QuickCharge 2.0 (încarcă 60% în 30 min), ANT+, encodare video H.265, Anularea zgomotului de fond, rezistență la apă IP68 |
Acumulator | 2900 mAh (poate rezista maximum 73h conform producătorului) |
Nu-mi place
- puțin cam mult bloatware pentru gustul meu (aplicații preinstalate care nu pot fi dezinstalate multe dintre ele)
- designul ar fi putut fi mai bun
- cititorul de amprentă este puțin cam greu de utilizat (merge din a doua / a treia încercare)
- se pot declanșa multe comenzi pe ecran accidental pe muchia ecranului doar ținându-l în mână (nu au implementată o soluție software care anulează atingerile accidentale)
Îmi place
- se aude foarte, foarte puternic sunetul în timpul convorbirilor
- că are rezistență la apă și praf (IP68)
- cameră video / foto foarte bună (funcții și aplicații multiple ce pot fi descărcate)
- stabilizare a imaginii foarte bună
- focalizare foarte, foarte rapidă (mai rapidă ca multe, săpuniere, mirrorless, sau DSLR-uri entry)
- funcția touchscreen-ului Glove Mode (adică să-l poți folosi cu mănuși)
Concluzie
Sony Xperia Z5 este smartphone-ul cu una dintre cele mai bune camere foto cu filmare 4K, și stabilizare digitală a imaginii, dar și cu filmare cu încetinitorul la 120fps (720p). Pe lângă asta senzorul este capabil să înregistreze noaptea imagini mai luminoase datorită deschiderii f/2.3 și să focalizeze rapid în 0.03 secunde în condiții perfecte de lumină. Sunt ușoare probleme de filmare noaptea sau pe lumină slabă însă astfel de probleme sunt comune pe aparatele foto în general nu doar pe smartphone.
Configurația puternică de ultimă generație îl face perfect pentru orice împătimit de viteză, ghidat de dorința de a face lucrurile pe telefon cât mai rapid, și de ce nu, dacă se poate instant. Internetul mobil 4G este capabil de LTE Cat6 300 Mbps la download, și asta s-a simțit în încărcarea super rapidă a clipurilor YouTube și paginilor web chiar și în metrou unde semnalul se mai întrerupe pe mici porțiuni.
Totul poate fi utilizat chiar și sub apă la 1.5 metri conform producătorului, nu ne-am încumetat să testăm și asta la Z5 dar am încredere aici. Câteva teste am găsit pe Internet (test 1, test 2, test 3).
Integrarea cu PlayStation poate reprezenta unul dintre cele mai importante lucruri pentru gameri. Te vei putea juca cu ajutorul telefonului wireless, direct la jocul de pe TV. Adică vei putea controla jocul, folosi ca ecran secundar, ori introduce text pe interfața PlayStation.