REVIEW Videoproiector BenQ W1110

Publicat pe 24 nov. 2015 - 8:14 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Lumină
 • Claritate
 • Contrast
 • Răcire
 • Conectică

Videoproiector BenQ W1110

Al doilea videoproiector venit la teste este BenQ W1110 un videoproiector din categoria home theater cu care, ai înțeles bine, îți poți face un cinema la tine acasă. Produsul este nou lansat pe piață și deja îl găsiți în magazinele din România. Este primul videoproiector BenQ pe care pun mâna, însă nu primul produs BenQ. Au produse bune.

Am făcut și un scurt unboxing în care arăt ce se află în cutie. Ideea este că nu prea am avut ce arăta pentru că nu sunt accesorii decât cablu de alimentare care nu apare în clip și cartea tehnică alături de un CD tot cu un manual. Totuși veți putea vedea cum arată de aproape toate porturile, detaliile de pe carcasă și ce fel arată panoul de comandă.

Vine într-o cutie mărișoară mai mică decât a unui PC, dar îl poți transporta în ea la nevoie pentru că are o toartă.

Să vedeți ce am mai descoperit despre BenQ W1110.

Videoproiector BenQ W1110 - Review 2

Design

Se pare că producătorii de videoproiectoare se întrec în design. BenQ W1110 are un design foarte plăcut. Multe fante prin care aerul să circule, forme curbe și așa cum au multe videoproiectoare panoul de comandă și reglare pe partea de sus. Dispozitivul are 3.3 KG, dacă mă întrebați pe mine este exact cât trebuie să aibă un videoproiector de tip home theater astfel încât să-l poți muta prin casă la nevoie și în același timp să integreze și tehnologie ceva mai bună care nu poate încăpea într-o carcasă foarte mică, dar să nu uităm și de o răcire bună.
Videoproiector BenQ W1110 - Review 4

Lentila este protejată de un capac care aderă cu ajutorul unor benzi de silicon pe interior, foarte discret. În partea stângă a lămpii veți găsi un grilaj. Este cel prin care iese aerul cald (deci iese prin fața aparatului). Ce am observat și poate vă interesează – sunt convins dacă vreți să cunoașteți toate detaliile – este că pe acest grilaj frontal are un ventilator în genul surselor de PC care scoate aerul, iar pe laterala dreaptă un alt grilaj cu un cooler de același tip care bagă aerul în carcasă. Deci este clar că răcirea sistemului a fost bine gândită (carcasa nu prea se încălzea, dar aerul scos era călduț ~50 grade).

Videoproiector BenQ W1110 - Review 5

Pe laterala stângă se află tot un grilaj care asigură o și mai bună circulare a aerului prin interior, dar ce am aflat eu uitându-mă mai atent este că are un al treilea cooler care stă în repaus până în momentul în care probabil lampa se încălzește prea tare. La mine nu a pornit până acum, dar probabil că vara stau altfel lucrurile.

Specific videoproiectoarelor este și partea de deasupra care ne arată două zone distincte. Prima este zona de control a lămpii situată după o portiță (oblon) chiar deasupra lămpii, iar acolo aveți trei reglaje: zoom, focalizare și mutarea mutarea proiecției mai sus sau mai jos pentru corecții minore a poziției.

Videoproiector BenQ W1110

A doua zonă este panoul de control rapid, fără telecomandă: Două led-uri: unul de avertizare în caz de temperatură prea mare și unul care probabil va avertiza momentul când trebuie schimbată lampa. Butoanele direcționale, butonul de aprindere, și trei butoane esențiale: back, menu, source care bănuiesc că știți pentru ce sunt: înapoi, accesarea meniului, și selectarea sursei video.

Videoproiector BenQ W1110 - Review 6

Telecomanda lui BenQ W1110 este una mai funcțională decât am găsit-o ca fiind la ultimul proiector LG sau ca la alte proiectoare pe care le-am mai întâlnit. În primul rând ai funcție de luminare a tastelor așa că pe întuneric să nu fii nevoit să pipăi butoanele chiar dacă într-un final le vei apăsa cu ochii închiși la un moment dat tot vei avea nevoie de lumină.

Al doilea lucru interesant este așezarea butoanelor pe tastatură. Ai o secțiune sus cu cele mai utilizate funcții ale proiectorului. La mijloc sus butoanele de navigare, imediat mai jos sunt butoanele de accesare a meniului sau a sursei pentru semnalul video. Imediat după aceasta apare panoul de comandă pentru sunet și derularea materialului.

Într-un final la bază ai 9 butoane cu funcții speciale pentru modificarea setărilor de imagine: reglarea formei imaginii, lumină, contrast, temperatura de culoare, claritate, gamma, etc.

Performanțe

BenQ W1110 este un videoproiector cu care sigur te vei mândri. În primul rând este un videoproiector care pornește rapid. În aproximativ 8 secunde poți distinge mare parte din imagine urmând ca în aproximativ 30 de secunde puterea lămpii să atingă 100% din putere. Cu 2200 lumeni o asemenea putere este suficientă pentru a-ți face lumină ca în timpul zilei într-o cameră atunci când proiectezi pe perete niște scene pline de lumină. S-ar putea să simți nevoia să dai pe modul Eco sau Smart Eco dacă sunt scene întunecate apoi luminoase afișate foarte rapid.

Lumina zilei nu mai reprezintă așa o mare problemă, cu o putere de 2200 lumeni te descurci ușor într-un apartament / birou fără jaluzele când afară este soare, dar este de preferat întotdeauna să fie lumină exterioară cât mai puțină.

Setarea proiectorului este relativ simplă. După poziționare pe masă trebuie reglată înălțimea cu butonul care dă drumul unui picioruș de dedesubtul lui. Mai sunt și alte 2 picioare în colțurile din spate care se desfiletează pentru a înclina imaginea în jos. Apoi odată pornită lampa poți deja poziționa imaginea. Bineînțeles proiectarea perpendiculară pe suprafață este de preferat însă cum niciodată nu este perfect perpendiculară lentila îți permite să faci câteva reglaje.

Prima este de zoom pentru a încadra cât mai bine suprafața de proiecție cu imaginea apoi cea de focalizare care reglează claritatea imaginii. Este interesant cum producătorul s-a gândit la toate. În cazul în care odată setat videoproiectorul un obiect intră puțin în cadru, ai și un buton care poate mișca puțin imaginea mai sus sau mai jos însă nu cu mult. Probabil limitările tehnice (ce țin de optică) împiedică mișcarea imaginii prea mult.

Videoproiectorul poate fi folosit și de către gameri. Rata de refresh de 120 Hz este destul de mărișoară iar input lag-ul pare să nu se simtă (33ms). Am jucat puțin pe el și nu am mai avut aceeași senzație de amețeală pe care mi-a lăsat-o videoproiectorul portabil LG PW800.

Așa cum era calibrat din fabrică mi s-a părut că afișează culorile cum trebuie, dar cred că se puteau obține rezultate mai bune cel puțin în cazul contrastului și al fundalului negru care era ușor vizibil în cazul meu însă nici nu știu foarte multe despre calibrarea profesionistă a imaginii. Eu m-am rezumat la setarea automată. Și la setarea unui profil predefinit pentru aplicații sugestive: cinema, bright, vidid, game și două moduri ISF (pentru zi sau noapte).

ISF înseamnă Imaging Science Foundation, o organizație formată în 1994 care și-a propus să asiste profesioniștii sau consumatorii finali la setarea și calibrarea cât mai bună a dispozitivelor Audio / Video pe care le utilizează.

Videoproiectorul poate lua în considerare condițiile de lumină din cameră, culoarea peretelui, și poate configura o mulțime de alți parametri video mai speciali cum ar fi: temperatura de culoare, saturatie, color gain, modificarea intensității culorilor independent, gamma, hue, valorile xyY, cele din urmă fiind accesibile din CCA (Comprehensive Color Adjustment). Pentru profesioniști meniul ISF din System cere un cod de acces pentru a debloca setările avansate.

Durata de viață a lămpii promite 3500h în mod Normal, 5000h în mod Economic, 6000 în mod SmartEco. Dacă faceți un calcul rapid puteți estima că proiectorul te va ține și 10 ani sau mai mult în funcție de cât de mult îl utilizezi. 1 Film = 2h~. Dacă vezi două filme pe săptămână faci acest calcul: 2 filme*4 săptămâni*12 luni= 96 filme pe an. Rezultă că la o asemenea utilizare înregistrezi 192 de ore pe an deci 1920 de ore.

Ca să concluzionăm proiectorul te poate ține 10 ani în mod Normal (putere maximă) dacă-l utilizezi 4 ore pe săptămână (2 filme). Sau 20 de ani în modul Smart Eco tot 4 ore / săptămână.

Specificații BenQ W1110

Tehnologie: DLP
3D Ready: Da
Lentile: F = 2.59 – 2.87, f = 16.88 – 21.88 mm
Boxe integrate: Da
Durata de viata lampa proiectie (Standard / ECO): Lampă (Normal / Economic / SmartEco / LampSave) 3500 / 5000 / 6000 ore
Luminozitate: 2200 lumeni
Zoom / Focus: 1.3:1
Contrast: 15000:1
Throw ratio (distanta proiectie / latimea imaginii): 100″ – 300″ (2.5m – 7.68m)
Rezolutie nativa: 1080p Full HD (1920 x 1080)
Redare culori: 1.07 Billion Colors
Corectie keystone (reglaj trapez): Manual Vertical ± 40 degrees
Caracteristici specifice: Rezoluţii suportate VGA(640 x 480) to WUXGA_RB(1920 x 1200) *RB=Reduced Blanking
Frecvenţă orizontală 15 – 102KHz
Rată scanare verticală 23 – 120Hz
Deplasare lentile Vertical: +10%
Compatibilitate şi suport 3D Frame Sequential: Up to 720p
Frame Packing: Up to1080p
Side by Side: Up to 1080i/p
Top Bottom: Up to 1080p
Conexiuni: D-Sub, RCA, Component Video, 2X HDMI, Audio in, Audio L/R RCA, Audio out, USB (Type A) x1 (5V/1.5A power supply), USB (Type Mini B) x1 (service), RS232, DC 12V Trigger x 1
IR receiver x 2 (Front & Top)
Nivel zgomot: 29 / 27 dBA
Telecomanda: Da
Alte caracteristici: Dimensiuni (L x Î x A) 380.5 x 121.7 x 277 mm
Greutate: 3.3 kg
Accesorii Standard: Protecție Lentilă, Telecomandă cu baterii incluse, Cablu de Alimentare, Manual
Accesorii Opționale: Ochelari 3D (DGD5), Lampă, Suport Tavan, Geantă, Kit Wireless FullHD (WDP01)

Nu-mi place

 • nu poți rula de pe USB materiale video
 • nu are ochelari 3D incluși în pachet
 • sunet mono

Îmi place

 • calitatea imaginii foarte bună
 • lampă puternică 2200 lumeni
 • răcire bună
 • utilizarea ușoară
 • setări avansate cu posibilitatea de calibrare a imaginii la un nivel avansat
 • nu are răcire zgomotoasă

Concluzie

BenQ W1110 este un videoproiector care orice cinefil și l-ar dori în casă, oferă o experiență cinematografică autentică. Dacă ai camera necesară în apartament / casă  poți face un mini cinema fără probleme pentru câteva zeci de persoane dacă nu mai multe. Dimensiunea proiecției poate ajunge la o diagonală maximă de 300 inch (7.62 metri), practic se apropie de dimensiunea proiecțiilor din cinemaurile mai vechi Bucureștene.

Calitatea imaginii este cel mai important atu al proiectorului acesta, și puterea lămpii. Culorile sunt bine reproduse, claritatea imaginii este foarte bună, nu este deformată, se pot face multe reglaje de calitate a imaginii. Nu în ultimul rând, proiectorul îți permite să reglezi imaginea nu doar prin reglarea trapezului. Dacă sunt necesare corecții funcția Lens Shift îți permite să muți imaginea mai sus sau mai jos prin mișcarea lentilelor de proiectare, astfel nu mai umbli la piciorușe sau dacă le-ai ridicat la maximum această funcție te va scoate din încurcătură.

Input lag-ul redus de 33 ms îl face bun și pentru gameri, sunt sigur că mulți dintre voi vă doriți o suprafață și mai mare pentru jocuri, am fost încântat să-l folosesc și acest model s-ar putea să vă placă din acest punct de vedere.

Cireașa de pe tort: proiectorul poate primi semnal video FullHD wireless printr-un kit care se cumpără opțional din magazine (WDP01).

Dacă nu ai boxe proiectorul oferă un sunet decent (difuzor 10w), comparabil cu cel al unor televizoare smart , calitatea sunetului este îmbunătățită și de BenQ Audio Enhancer (powered by MaxxAudio) care reglează sunetul astfel încât să se audă mai bine ( o raritate pentru videoproiectoare).

Vezi ultimul preț!

Imagini

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: