Avem la test un videoproiector PW800 (Mini Beam) de la LG. Cel mai interesant gadget din ultima perioada la test este acesta. Spun gadget pentru că este un videoproiector portabil cu un design superb, capabil de multe năzdrăvănii. A fost lansat această vară și este mic cât un mic media player tv, se reglează automat și are multe opțiuni de conectare la device-uri, este capabil și să primească semnal de la cablul TV, sau de la o antenă.
Cum să-l testez pentru început m-am întrebat, așa că am pus Star Wars toată seria pe un HDD extern.
Haideți să vedeți ce mi-a atras atenția la el.
Unboxing
Aveți în pachet câteva accesorii printre care transformatorul de curent, ca la laptop, o telecomandă foarte asemănătoare cu cea de la smart tv-urile LG o sa vedeți o imagine comparativă mai jos, un cablu video compozit, și 2 chestii cilindrice care nu am aflat ce sunt la minutul 2:00 în clipul de mai jos.
Design
Am găsit designul acestui videoproiector foarte prietenos și foarte plăcut. Unu la mână pentru că vine îmbrăcat în acea husă bleu, care poate fi scoasă, dar care probabil au inclus-o în pachet pentru a proteja carcasa și butoanele în timpul transportului. Am reușit să o și scot să văd cum arată fără, arată la fel de bine și fără husă.
Pe partea de sus avem poziționate două și singurele butoane de pe carcasă un slider pentru reglarea clarității imaginii în funcție de distanța dintre videoproiector și suprafața de proiecție, și un buton pe 5 direcții adica se și apasă pe el, dar este și joystick.
Dedesubt se află cinci piciorușe, cele 4 fixe și unul în partea din față în mijloc pentru reglarea unchiului de proiecție. Adică dacă dorești să proiectezi de pe o masă înclinat în sus desfiletezi piciorușul cam 5cm maximum. Tot dedesubt mi-a plăcut că are un filet astfel încât să-l poți pune pe trepied. Este același tip de filet ca pe toate trepiedele.
Dacă priviți din față puteți observa lentilele în dreapta și acel grilaj în stânga. În spatele grilajului se află cooler-ul care absoarbe aer pe acolo și îl trece prin radiatorul interior. Întreg desingul este foarte plăcut și de calitate, materiale plăcute la atingere, rezistente și bine finisate.
Pe spate avem conectori pentru: cablu tv, port VGA (RGB), HDMI (MHL), USB, ieșire audio și intrare video, precum și portul pentru curent.
LG PW800 este un videoproiector portabil cu care chiar mi-aș dori să lucrez, sau să-l folosesc acasă. Pentru că este mult mai ușor de manipulat și are suficient de multe posibilități de conectare la diferite medii. L-am instalat chiar ușor pe noptieră proiectând un film pe peretele din fața patului, am avut parte de un mini cinema pentru puțin timp, a fost o experiență interesantă.
Pe laterala dreaptă veți găsi un loc pentru a atașa o incuietoare Kensington dacă îl folosiți într-un loc public.
Cu o greutate de 600 grame și dimensiuni de 140 x 140 x 50 mm îți poate lăsa impresia la început că este o jucărie și că nu poți face mare lucru cu el însă veți afla în cele ce urmează că vă înșelați.
Performanțe
Cred că nu sunt singurul care a luat peste picior videoproiectorul acesta. Haideți recunoașteți că și voi ați făcut glume pe seama lui din cauza dimensiunii. Eu prima dată când l-am văzut nu m-am gândit nicio secundă că este capabil de atât de multe lucruri.
Luminozitatea lămpii de proiecție este de 800 lm (lumeni), intensitate care este la limită dacă este necesar să proiectezi imagini întro încăpere cu ferestrele mari unde poate intra foarte multă lumină într-o zi însorită. Într-unul dintre testele mele din videoclipul de mai jos puteți vedea claritatea unui material video de calitate înaltă de pe YouTube lângă geam, după care trag draperiile. Imaginea se distinge binișor, o prezentare merge și dacă este lumină în cameră, dar dacă doriți să vedeți un film ori să vă jucați cel mai recomandat este să fie cât mai puțină lumină în încăpere. Contrastul puternic de 100.000:1 ajută la acest capitol.
Mi-a plăcut că are aceeași telecomandă ca și televizorul meu LG, chiar și softul este asemănător, dar mai limitat pentru că nu are atât de multe funcții ca și smart tv-ul. Cu toate că senzorul infraroșu era semnalizat pe spate mergea cam din orice direcție, puteam îndrepta chiar și spre proiecție și tot mergea :).
LG PW800 pornește ușor, 3-4 secunde, nu are nevoie de încălzire, iar odată ce pornește nu trebuie să setezi mai nimic la el în afară să-l pui pe poziție. După cum veți vedea în videoclipul demonstrativ de mai jos, videoproiectorul are și un giroscop interior care detecteaza gradul de înclinare la care este așezat și în funcție de asta reglează forma proiecției pentru că dacă nu proiectezi perpendicular se deformează imaginea. Asta înseamnă că elimini câteva minute bune de reglat imaginea dacă știai să faci asta pe respectivul proiector. Te scutește de o bătaie de cap. Mai mult de atât poți să setezi să scaneze continuu după o sursă de imagine. Să nu mai fii nevoit să selectezi HDMI / VGA, etc. Totuși dacă este nevoie de calibrare avansată proiectul vine și cu un disc care te ajută să calibrezi imaginea pentru a reproduce cât mai fidel culorile.
Cu toate acestea lucrurile nu aveau cum să fie pozitive până la capăt, portabilitatea, calitatea și versatilitatea se plătesc. LG PW800 se poate găsi la prețuri de sub 2700 lei, dar personal cred că îi va mai scădea prețul cel puțin acum că vine iarna și tot există un motiv dacă nu inițiativă din partea producătorului.
Specificații LG PW800
- Lampa: LED
- 3D Ready, Tehnologie DLP 3D
- Rezolutie: 1280 x 800 pixeli
- Luminozitate: 800 lumeni
- Contrast: 100.000:1
- Aspect imagine: 16:10 (capabil și de formatele 16:9 / 4:3)
- Diagonala maxima imagine: 2.54 m
- Audio: Stereo
- Difuzoare2 W
- Putere consumata: 65 W
- Conectori:D-Sub, HDMI (MHL), Composite Video, Audio Out, USB type A
- Greutate: 600g
- Dimensiune: 140 x 140 x 50 mm
Nu-mi place
- preț puțin cam mare aș spune
- focalizarea se face manual
- nu are capac pentru lentilă și nu se găsesc de cumpărat (cam neobișnuit pentru un proiector portabil)
- nu suportă foarte multe formate video, deci dacă vreți cinema acasă conectați boxe și laptop
Îmi place
- super compact (600g)
- nu se încălzește chiar la capacitate maximă după mai multe ore de folosire
- nu este prea zgomotos cooler-ul, nu a deranjat
- versatil (filet pentru trepied și are și un picior de reglare înălțime)
- reglează imaginea automat dacă îndepți aparatul în sus sau jos (folosește giroscop)
- este capabil de a reda imagini 3D (GPU + PC cu suport DLP și ochelari (neincluși în pachet)
- acces wireless de pe telefoane Android – Miracast (fără suport iOS)
Concluzie
Cel mai versatil dar și portabil proiector pe care l-am întâlnit până acum. Este clar recomandat aplicațiilor ușoare o prezentare la sediul altei firme, într-o clasă de curs, un film seara în dormitor, chiar și 3D dacă ești fanul acestui tip de filme, nu se încălzește, pornește repede, se oprește repede, dar trebuie să ai grijă cu lumina, dușmanul proiectoarelor. Într-o clădire de birouri s-ar putea să nu fie nicio problema pentru că de obicei puteți să vă ajutați de jaluzele dacă soarele este puternic.
Veți putea reda fișierele direct din smartphone, de pe stick sau de pe laptop, suportă chiar redarea imaginilor de pe ecranul telefonului în timp real și suportă de pe stick direct fișiere PDF, Word, Excel, PPT, Imagini etc. Sunt sigur că partea feminină îl va adora pentru greutatea mică.
Pentru jocuri nu știu dacă este recomandat, pe mine m-au durut ochii după o sesiune de joc (proiectoarele nu prea sunt recomandate pentru jocuri), nu știu dacă din cauza oboselii acumulate în ultima perioadă ori rata de refresh a imaginii deranjează, dar ce-i important este că imaginea este foarte clară, mai ales dacă îl folosești la diagonala medie (1.8 metri).
4 comentarii
Am vrut să scriu MKV dar telefonul a modificat în MOV.
Redă MOV cu subtitrare externă? Multumesc.
buna, tocmai am comandat unul si am primit informatia ca daca doresc filme 3D, nu merge cu Bluray – ce varianta imi poti sugera?
Multumesc!
Buna,
Intr-adevar videoproiectoarele 3D Ready nu sunt bune pentru rularea materialelor 3D de pe Blu-Ray. Trebuie sa fie simplu „3D”.
Prima varianta recomandata ar fi http://l.profitshare.ro/l/3176082 EPSON
A doua varianta recomandata ar fi http://l.profitshare.ro/l/3176088 BenQ
Ochelarii vin separati, iar cablul HDMI trebuie sa fie mai de calitate, nu merg chiar cu cele chinezesti (versiunea HDMI 1.4)
Sper sa-ti fie de folos informatiile.