A venit rândul unui nou model de telefon să fie testat: Huawei P9 Lite 2017. Anul 2017 este bătălia telefoanelor de buget. Și-au dat seama mulți că nu pot concura cu telefoanele brandurilor chinezești la nesfârșit dacă nu devin din nou competitivi așa că și brandurile cele mai cunoscute au contra-atacat cu ce au putut.
Huawei P9 Lite 2017 vine cu un design similar cu cel de pe iPhone (se mai întâmplă), dar cred că deja v-ați obișnuit cu asta plus că și sistemul de operare are și puțintele idei preluate din iOS. Dar cum putem evolua altfel decât prin a lua ce este mai bun și să punem într-un singur lucru cu speranța că va deveni ceva mai bun.
Specificații Huawei P9 Lite 2017 (PRA-LX1)
- PRA-LX1 – varianta testată de mine este Dual-SIM
- Android 7.0 Nougat
- Ecran: IPS 5.2 inch, 1920 x 1080, 424 ppi
- Chipset: HiSilicon Kirin 655 Octa Core 4X nuclee la 2.1 Ghz + 4X nuclee la 1.7 GHz
- 3GB RAM
- 16GB Memorie internă (5GB liberi după ce îți pui contul Google)
- Cameră foto principală: 12 MP, Filmare 1080p, f/2.0, autofocus, senzor BSI CMOS
- Cameră foto secundară: 8MP
- Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, A-GPS și GLONASS
- Senzori: Accelerometru, Senzor de proximitate, Compas Hall Sensor, Amprentă, Senzor de lumină
- MicroUSB v2.0 și jack audio 3.5 mm
- Acumulator: 3000 mAh
- Dimensiune: 72.9 x 147.2 x 7.6 mm
- Greutate: 147
- Click pentru detalii suplimentare
Design
Huawei P9 Lite 2017 este evident o versiune îmbunătățită și lucrurile s-au schimbat și pentru design nu doar în specificații. Personal îmi place designul nou mai mult pentru că prefer telefoanele cu forme curbe versus cele cu design cu unghiuri drepte.
Spatele este pe această versiune din sticlă 2.5D care se pare că se și zgârie. Fiind din sticlă este magnet pentru amprente, dar prefer să fie din sticlă pentru un aspect premium. Telefonul a trecut prin multe mâini înainte să ajungă la mine și se pare că nu a rezistat ușor la particulele abrazive care se pot regăsi pe mesele de birou. Plus că dacă ai mâinile mai uscate sau este aerul uscat s-ar putea ca telefonul să-ți alunece foarte ușor din mână și să-l scapi. Muchiile telefonului sunt din plastic însă arată ca fiind din aluminiu.
Nu doar muchiile telefonului sunt curbate pe noua versiune ci și accesoriile care se mai regăsesc pe telefon. Mă refer aici în special la camera foto de pe spate și cititorul de amprente care au primit o formă circulară.
Butoanele sunt pe partea dreaptă, iar portul audio sus în timp ce portul micro USB s-a păstrat la baza telefonului. Slotul pentru SIM este pe stânga și poți introduce fie două nano SIM-uri fie un nano SIM și un micro SD pentru a extinde memoria smartphoneului.
Partea amuzantă (sau nu dacă ești utilizator), este că are două grilaje pentru difuzoare la bază, dar numai unul are și un difuzor integrat. Bine măcar că se aude foarte tare și clar deci mai compensează din neajuns. Drept să spun oricum nu mă așteptam la două difuzoare fiind smartphone de buget, dar trebuia menționat.
Este un design premium care nu mă așteptam să-l găsesc pe un telefon la acest preț, dar se pare că devin din ce în ce mai bine făcute și în această gamă. Cu toate acestea pe alocuri veți găsi mici lucruri unde o să vă dați seama că Huawei a economisit, dar per total merită lăudat pentru efortul făcut în construcția acestui produs. Greutatea și dimensiunile se încadrează pe standardele actuale.
Performanțe
Telefonul se comportă foarte bine în sistemul de operare și în jocuri și aplicații mai grele. Este un telefon cu chipset de generație mai nouă și combinația dintre acest octa-core și Android 7 îl face foarte eficient. Nu se încălzește dacă te joci mult. Nu depășește nici 40 de grade din ce-mi dau seama, deci este o variantă bună pentru cei care nu vor să aibă probleme cu supra-încălzirea telefonului.
În AnTuTu a obținut 56.485 puncte și la un preț de sub 1.000 lei s-ar putea să fie în top 3 telefoane de buget pentru anul 2017.
Senzorul de amprentă impresionează prin viteza de citire. Lag-ul este insesizabil dacă mă întrebați pe mine sau nu mai contează atât timp cât este sub un prag atât de mic cât nu mai deranjează. Este cu adevărat remarcabil să vezi asta, mai ales pe un smartphone la sub 1.000 lei.
Sistemul de operare preinstalat este Android 7.0 Nougat și cel mai probabil va mai primi update-uri până la următoarea versiune Android așa cum se întâmplă cu telefoanele din această gamă. Telefonul vine așa cum este la Huawei cu interfața grafică modificată EMUI 5.0 care îmi place în mare parte însă mai are și lucruri care mie nu-mi plac.
În primul rând vine și cu aplicații preinstalate care nu sunt necesare. Trip Advisor, 3 jocuri Gameloft, și unele Huawei care mie personal nu-mi trebuiesc și mi se par în plus: HiGame, HiCare, Phone Manager. Deci conține și puțin bloatware, însă sunt aplicații prezente în toate telefoanele Huawei, iar o parte pot fi dezinstalate. Îți reamintesc că aplicațiile se gestionează direct din Home Screen ca pe iOS.
EMUI 5.0 adaugă multe modificări în interfața Android. Multe dintre ele sunt foarte utile, cel mai mult îmi plac gesturile integrate în smartphone. Poți opri alarmele și ringtoneul întorcând telefonul cu ecranul în jos. Alte câteva gesturi sunt implementate în cititorul de amprentă fie pentru derularea fotografiilor, fie pentru citirea notificărilor.
Sunt integrate funcții pentru utilizarea telefonului cu o singură mână. Asta în cazul în care mâinile tale sunt mici. Eu ajung pe tot ecranul pe tastatură.
Se mai pot personaliza foarte ușor Home Screen cu teme descărcate de pe Internet, Setările Rapide și Comenzile rapide de la baza ecranului.
Ecranul telefonului este foarte bun. Pe mine cel puțin nu m-a dezamăgit. Are o rezoluție full hd care este suficient pe un ecran de 5.2 inch pentru a afișa cele mai mici detalii dintr-un film / imagine. Are contrast puternic și culori vii iar unghiurile extreme de vizibilitate aproape că nu influențează calitatea imaginii. Lumina ecranului permite utilizarea acestuia și vara pe lumină puternică. O bilă albă merge și pentru ecran.
Camera foto / video de pe Huawei P9 Lite 2017 este bună însă au fost și lucruri care nu mi-au plăcut. Filmarea spre exemplu nu are o bună stabilizare a imaginii fie ea optică sau digitală. În același timp calitatea filmărilor nu este cea mai bună și aici mă refer în special la claritatea imaginii și dynamic range. Mă așteptam să aibă filmarea claritate mai bună și să pot surprinde mai multe detalii atunci când este soare puternic.
Partea unde se comportă foarte bine telefonul este la fotografiere. Are o focalizare rapidă în condiții bune sau slabe de lumină, imaginile au claritate și detalii și în cele mai dificile momente, chiar și la fotografia de noapte. Culorile pot fi supra-saturate câteodată însă nu exagerează cu acest lucru, se întâmplă atunci când sunt diferențe mari de culori. Deci per total camera foto este de lăudat.
Camera foto vine cu o sumedenie de moduri de utilizare dintre care puteți alege. Asta vă ajută să fiți creativi și să obțineți fotografia cea mai bună în diferite scene. Sunt funcții introduse pe smartphoneurile de top și pe lângă asta mai pot fi instalate și altele care se regăsesc online și trebuiesc descărcate direct din aplicația Camera.
Pro Photo și Pro Video îți permite să fotografiezi / filmezi cu setări manuale. Nu vei putea face toate setările manual, dar ai expunerea și deschiderea diafragmei la dispoziția ta, plus focalizarea și balansul culorii albe.
Light Painting – îți permite să faci fotografii noaptea cu expunere lungă în care folosești și lumini pentru a desena în aer cu ele. Aceeași funcție are 4 sub-setări pentru: Fotografierea apelor (cascadelor), ori fotografierea stelelor noaptea. Le vei putea face pe toate foarte ușor cu ajutorul lor.
Nu lipsesc HDR, Slow Motion și Time-lapse și Panorama, care sunt sigur că le cunoașteți.
Sunetul se ridică la înalte standarde. Dacă vorbim despre difuzorul de la bază, acesta emite sunetul foarte tare și clar cu o plajă largă de frecvențe audio care fac din experiența de ascultare o plăcere, am testat telefoane de top ale marilor branduri care se auzeau mult mai prost. Doar să nu dați la maximum ci pe la un 80-90% altfel începe să se audă strident.
Am testat și căștile mele Sony ce costă undeva ușor peste 100 lei și semnalul din telefon este foarte bun. Deci ia în considerare telefonul dacă partea audio te interesează să fie de calitate, este o plăcere să asculți la el.
Autonomia telefonului este ca de obicei de o zi eventual două zile dacă economisești baterie oprind Internetul, setând luminozitatea la 50% sau pornind funcțiile de economisire a bateriei. Poți alege la economisirea bateriei să folosești modul Ultra care limitează consumul doar la apeluri, sms-uri și alte aplicații dacă alegi tu să apară în meniul simplificat. Restul proceselor vor fi oprite. Vei putea obține mai multe zile de autonomie în astfel de condiții însă nu știu de ce ai lua un smartphone care să-l utilizezi ca pe un telefon fix.
Nu-mi place
- aplicații preinstalate inutile (bloatware) – pot fi dezinstalate o parte
Îmi place
- designul premium din sticlă
- cititor de amprentă instant
- viteză bună de lucru
- raportul calitate / preț
- cameră foto bună
Concluzie
Mi se pare un telefon foarte echilibrat pe care mulți l-ar prefera în detrimentul altor telefoane care oferă poate un design bun dar nu suficiente funcții, ori invers cu specificații bune și funcții multiple însă cu un design învechit. Este un telefon care va mulțumi pe toți cei care caută un telefon rapid, cu soft nou și specificații bune la un preț decent.
Îi va convinge pe cei care vor un ecran, o cameră și sunet mai mult decât decente în timp ce autonomia se păstrează la un nivel cu care ne-am obișnuit de 1-2 zile în funcție de nivelul de utilizare, dar cu timpi mai buni comparativ cu P9 Lite 2016.
Per total este un telefon decent cu preț sub 1.000 lei, cu un design superb cum rar întâlnești în această gamă.
4 comentarii
buna dimineata detin astfel de telefon si am aproape de 1 an de zile si super multmita de telefon huawei p9 lite 2017
Mulțumim că ne-ai împărtășit experiența ta. Bateria cat mai ține acum după 1 an ? Cât de mult folosești telefonul?
Si mie la fel curbat
Buna. Dețin un astfel de telefon de aproape 4 luni și deja au început să apară probleme.
1.Telefonul s-a curbat ca o banana ( culmea că am un prieten cu același telefon și are aceeași problema).
2. In partea dreapta sus in colț s-a dezlipit ecranul pe lungimea de 4 cm.
Azi îl duc la garanție sa vedem ce rezolva.
Legat de faptul că telefonul s-a curbat ca o banana….chiar nu știu ce să zic….ce vor face.
Zi faina.