Am avut un nou gadget la test. De data aceasta o boxă portabilă însă nu orice fel de boxă portabilă, ci una care chiar m-a impresionat prin toate aspectele. Se numește Divoom Voombox Travel 3G și prima versiune a acestui produs a câștigat un premiu pentru design la Computex 2014.
Mi-am zis în gând, ok … o altă boxă portabilă cu bluetooth care se va auzi mediocru, nu foarte tare și design-ul nu va impresiona, asta până când a venit coletul și am scos-o din cutie. Primul lucru care mi-a venit în cap a fost că este mai greoaie decât mă așteptam comparativ cu cât de mare este, dar este rezistentă la șocuri și folosește și metal dur pentru protejarea interiorului.
Ce găsești în cutie
Accesoriile cu care vine Voombox Travel 3G sunt cele la care te-ai aștepta de la un astfel de produs. Include un cablu audio 3.5 mm tată – tată pentru conectarea boxei prin cablu (asta ar putea economisi baterie la telefon dar și la boxa portabilă). Mai include un cablu standard micro USB pentru încărcarea boxei, dar și o husă textilă protectoare pentru momentele în care nu o folosești.
Design
Design-ul este interesant, practic, și se vede că a fost muncit. În primul rând mă refer la forma care este asemănătoare unui butoiaș turtit a cărui diametru îți încape în palmă. Forma este simetrică față-verso, însă sunt mici diferențe cum ar fi cele trei piciorușe discrete din cauciuc așezate pe spate pe inelul metalic care oferă o aderență bună pe masă. Sunt utile pe suprafețe înclinate ori în mișcare cum ar fi bordul mașinii.
Carcasa boxei este compusă și dintr-un fel de „șasiu” metalic care face din Divoom Voombox Travel o boxă foarte robustă. Îmi place la acest design că a fost gândit în jurul celor două difuzoare de 2 inch înconjurate de plastic, metal și cauciuc. Pe muchia boxei se află o bandă protectoare din cauciuc care va amortiza foarte bine căzăturile.
Pe laterale sunt butoane mari care înveți să le utilizezi imediat, apoi o să știi intuitiv pe ce să apeși fără să te mai uiți la boxă. Pe o parte sunt butoane de volum și un microfon ascuns între ele, iar pe stânga un buton on/off și un buton pentru acceptare / terminare apel. Dacă ții apăsat pe butoanele de volum poți chiar să schimbi melodiile din boxă (cel puțin pe iPhone așa se comportă).
Pe muchia de jos a boxei sunt porturile micro USB și portul audio pentru intrarea semnalului audio, în cazul în care vrei să te conectezi la boxă prin cablu. Porturile sunt protejate de apă și praf cu ajutorul unui capac din cauciuc care aș fi preferat să fie mai ușor de pus la loc, dar măcar dă impresia că este etanșă. Boxa este rezistentă la stropire, deci și la o ploaie ușoară, probabil chiar și la o scufundare rapidă.
Boxa o poți agăța de rucsac, sau la brâu cu ajutorul inelului care este prins de boxă. Este un accesoriu practic pentru o boxă rezistentă la mediul exterior pentru că doar nu o să o ții în rucsac sau în mână atunci când asculți muzică în drumeție.
Dacă la început boxa mi s-a părut că este cam grea la 260g acum mi se pare ok. Probabil cei care urcă pe munte vor avea o altă părere pentru că ei încearcă să ducă o greutate cât mai mică în vârful muntelui. Dimensiunile sunt următoarele 89L x 45l x 127H mm.
Deci designul mă încântă, se simte a fi un produs foarte robust, îmi place cum au așezat butoanele dar și portul care a fost bine poziționat la bază pentru că apa se va scurge în jos și sunt slabe șanse să intre în interiorul carcasei.
Performanțe
Voombox Travel se aude grozav ținând cont când spun asta și de prețul la care se comercializează. Dintre toate boxele testate de mine, dar și dintre cele cu care am apucat să mă mai joc este un produs Best Buy. Frecvențele de sunet pe care le emite mi se par echilibrate, nu mi s-a părut că exagerează cu sunetele înalte sau joase, iar cei 5W cu care se laudă producătorul în specificații pare să fie puterea reală emisă. Am avut boxe PC de 10W care su auzeau mai încet și mai prost decât această boxă portabilă.
Totuși ce face să se audă sunetul atât de bine? Pe lângă difuzorul relativ bun pe care îl folosește boxa portabilă mai apare în specificații și un difuzor pasiv. Nu știu dacă sunteți familiarizați cu conceptul de difuzor pasiv. Se folosește în special la anumite sisteme audio pentru a amplifica ușor sunetele joase fără a adăuga întreg ansamblul difuzorului audio. Ce rămâne este membrana audio care se va mișca influențată de presiunea boxei active din apropiere. Este un artificiu care se folosește pentru a crește amplitudinea sonoră ocupând în același timp și mai puțin spațiu comparativ cu un sistem care ar fi folosit două boxe active.
Prețul este 179 lei în momentul de față când scriu articolul și este un preț foarte bun. Am văzut boxe portabile care se auzeau mai prost și costau mai mult.
Boxa este ușor de utilizat. Practic apeși 1-2 secunde pe butonul de on/off. Apoi se aude un sunet care confirmă că a pornit. După aceea cauți boxa în lista de dispozitive bluetooth și te conectezi la ea. Dacă boxa o vei porni înainte să pornești conexiunea bluetooth atunci conexiunea se va realiza automat după prima conectare.
Raza de acțiune în casă a fost de aproximativ 10 metri. Am lăsat boxa în altă cameră și din altă cameră am începu să pun melodii, care se auzeau foarte plăcut în surdină.
Boxa o poți folosi și pentru a răspunde unui apel telefonic. Are un buton dedicat pentru a răspunde unui apel.
Autonomia boxei Voombox Travel se situează în jurul a 5 ore de utilizare continuă (6 ore după specificații). Am lăsat-o să cânte sub o plapumă muzică din telefon. Autonomia o să varieze în funcție de cum utilizezi boxa (pe bluetooth sau fir, și în funcție de volum).
Nu-mi place
Greu de găsit ceva care să nu îmi placă ori care să prezinte o problemă. Poate membrana de cauciuc care protejează porturile și care o poți pune la loc puțin cam greu ar putea fi un minus pentru unii, însă trebuie să protejeze de ploaie. Poate greutatea puțin cam mare (260g), eu fiind obișnuit cu boxe portabile mai mici. Am găsit ceva: se încarcă cam greu în 2-3 ore.
Îmi place
- sunetul este de o foarte bună calitate
- este foarte robustă și îți dă încredere că nu se va strica ușor chiar în condiții extreme (căzături, ploaie, nisip)
- design practic
- autonomie bună pentru o boxă portabilă puternică
- preț bun
Concluzie
Dacă aveți în plan să cumpărați o boxă portabilă rezistentă la șocuri și apă tocmai ați găsit ce căutați. Asta dacă nu vă deranjează să adăugați 250g în rucsacul cu care plecați pe munte / plajă. Boxa emite un sunet foarte clar și când spun că se aude clar să știți că am mai auzit și cum sunt se aud sisteme de la branduri cunoscute pentru calitate cum sunt Bose sau Harman / Kardon. Bineînțeles că nu se aud ca ele însă se aud foarte bine. Am comparat cu o boxă Boombox apoi cu un X-mini Me.
Este utilă mai ales dacă preferi să poți și conversa prin intermediul boxei. O vei putea pune în mașină ori dacă cineva te sună în timp ce asculți muzică afară poți apăsa direct pe buton de acceptare apel și să vorbești pentru că are un microfon încorporat.
2 comentarii
Adevarul este ca e o boxa care va incanta pe oricine vrea si calitate dar nu la 300 lei. Am ascultat la boxa portabila Sony de 10W si nu prea merita.
Seamana mult cu un breloc. Din review pare sa fie una dintre cele mai bune afaceri in acest moment, cand vine vorba de cumpararea unei boxe portabile.