Review Dell P2815Q

Publicat pe 23 feb. 2015 - 8:56 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Funcționalitate
 • Calitatea imaginii
 • Culori
 • Luminozitate
 • Contrast

Dell P2815Q - Review - 01

Am avut ocazia să testez Dell P2815Q, denumit de presa străină până la finalul anului trecut cel mai ieftin monitor 4K de pe piață, bănuiesc că i-a fost luat acest titlu deoarece cele mai ieftine vor aparține întotdeauna brandurilor necunoscute chinezești producătoare de monitoare, și au mai venit și alți producători cu asemenea oferte. Primele monitoare 4K au apărut anul trecut. O parte au fost extraordinar de scumpe cum au fost câteva modele ASUS, de peste 10.000 lei, apoi au venit spre finalul anului o serie de monitoare cu prețuri mai acceptabile, care păreau făcute pentru clienții obișnuiți și care își doresc o rezoluție cât mai mare. Pentru că în acest moment nu se poate discuta nici măcar de monitoare FullHD bune la prețuri mici nici Dell P2815Q nu a fost un monitor cu care să te lauzi pe lângă faptul că suportă o rezoluție maximă de 3840 X 2160.

Totuși să vedem mai jos ce am aflat despre monitor în acestă perioadă de test cât a fost la noi.

Unboxing

Cutia este imensă și cântărește în jur de 10Kg. Se poate vedea din videoclipul de despachetare că panelul este foarte bine protejat. Este înconjurat de carton compus astfel încât să fie susținut doar de muchia de plastic. Mi s-a părut dificil de scos din cutie, dar cel mai important este că îți oferă cablu mini DirectPort și DirectPort 1.4 pentru că s-au gândit că sunt mai rare decât un cablu HDMI care nu se află în pachet spre exemplu. Ar fi fost util și un cablu HDMI inclus, dar costurile ținute la minimum înseamnă câteodată să renunțe și la câte un accesoriu.

Dell P2815Q - Review - 02

Design

Acest monitor de la Dell nu impresionează dacă ne uităm la design-ul său. Pur și simplu au continuat linia de design veche, doar că au înlocuit panel-ul care în loc să fie unul FullHD de 27 de inci este 4K. Acest design este folosit și pe alte monitoare lansate anul trecut dar chiar și mai vechi dacă nu mă înșel. Nu este subțire, are un bezel normal de câțiva centimetri, și este un monitor destul de bombat în spate pentru vremurile astea în care panel-urile cum sunt cele OLED au dimensiuni de jumătate de centimetru la unele televizoare, aici avem ce-i drept de-a face cu un panel TN.

Dell P2815Q - Review - 04

Este un monitor cu design business dacă îmi cereți să-i fac caracterizarea printr-un cuvânt, iar butoanele cu care poți seta monitorul din partea din dreapta jos sunt de o bună calitate care le găsești doar pe produse premium. Meniul pentru setarea monitorului nu are nevoie de instrucțiuni, pur și simplu intri în meniul care ai nevoie și schimbi culoare, lumină, profil cu setări salvate, conectivitate, etc.

Dell P2815Q - Review - 11

Dell P2815Q cu toate că are un design utilizat și în trecut este și unul cu bune calități. Vorbesc aici despre piciorul său care oferă o stabilitate foarte bună, și care permite rotirea la bază la un unghi de aproximativ 90 de grade. La asta se mai adaugă faptul că mișcarea pe verticală a ecranului sus-jos se face atât de simplu încât nu-ți vine să crezi, este ca și cum ai mișca un caiet de ici colo, nu este greu și trebuie doar o atingere cât să faci să își schimbe înălțimea și se poate ridica atât de sus încât să poată sta așezat în poziție portrait. Da se poate roti dacă este nevoie și la 90 de grade.

Dell P2815Q - Review - 09

Ce nu prea mi-a plăcut a fost să conectez cabluri la acest monitor. Sunt toate porturile puse puțin cam aiurea. Nu prea ai acces dedesubtul lui și după piciorul lui, iar tocmai faptul că greutatea lui este în echilibru cu sistemul care reglează înălțimea asta te va determina să-l dai jos de pe picior și să folosești sistemul quick release și să pui cablurile cu monitorul desprins de picior. La spate vine cu un capac care maschează complet zona de conectivitate, deci poate da și mai mare bătaie de cap dacă considerați că monitorul trebuie să arate uniform și din spate.

Și tot legat de aspectul acesta cu sistemul de reglare al înălțimii, dacă vrei să muți monitorul de ici-colo, nu poți să o faci ca la un monitor obișnuit, iarăși trebuie să-l ridici până sus ca să poți să-l muți cu tot cu picior, sau fără el. Monitorul cântărește 7.8Kg cu tot cu picior, deci nu cântărește cât monitorul tău obișnuit de 27″.

Dell P2815Q - Review - 12

Înainte – 22 Inch

Dell P2815Q - Review - 13

După – 28 Inch

Performanțe

Dell nu a dorit anul trecut să rupă gura târgului cu cele mai bune monitoare 4K și drept dovadă stă acest model care a fost lansat special la începutul dezvoltării acestei tehnologii (4K) special pentru a atrage cât mai mulți clienți pe această zonă, exact în momentul în care era o cerere foarte mare de monitoare 4K ieftine. Acum au apărut mai multe modele 4K de la ei și de la alte branduri iar acest model lansat în Aprilie 2014 aproape că face un an deja de la lansare în momentul în care scriu acest articol, unii îl vor considera deja învechit.

Problema principală este că monitorul nu este capabil să afișeze imaginile mai rapid de 30Hz, în condițiile în care 60Hz este cel mai des utilizat standard. Deci asta ar putea produce imagini care dispar greu de pe ecran, dar când spun greu mă refer la timpi de 100 milisecunde, dar care vor fi notabili pentru ochiul antrenat cu 60Hz. HDMI 1.4a oricum nu suportă o rezoluție mai mare de 4K și o rată de refresh mai mare de 30Hz, dar DisplayPort 1.21 este capabil de 60Hz.

Calitatea imaginii nu este extraordinară, așa cum vă așteptați de la un monitor cu panel LCD – TN, adică nu obții unghiuri foarte largi de vizibilitate fără să nu se schimbe culorile de pe ecran sau să piardă din lumină, dar trebuie să recunoaștem că nu are nimeni nevoie mai mult de 160 de grade. LCD TN este unul dintre cele mai utilizate paneluri de pe piața de monitoare, laptopuri sau alte produse.

Culorile nu sunt la fel de bine reproduse ca pe un monitor IPS, deci dacă ești designer, editor foto/video și este foarte important acest aspect atunci poate acest monitor nu este pentru tine. Dacă până acum ai avut un monitor obișnuit care cel mai probabil utilizeaza tot LCD – TN ca și acest monitor atunci nu vei simți nevoia de ceva mai bun. Ba chiar rezoluția mai mare s-ar putea sa-ți placă atât de mult încât să mai uiți din neajunsurile monitorului. Are două profile de culoare: RGB, YPbPr, și dacă dorești o bună calibrare se pot folosi aplicații specializate pentru acest lucru, eu ca utilizator obișnuit (care nu lucrează în producție) care nu are nevoie de o calibrare perfectă nu am simțit nevoia, pare că tinde puțin spre verde culoarea generala.

Trebuie să ajustezi dimensiunea icon-urilor de pe desktop altfel ai nevoie de o lupă, evident că asta nu este un lucru rău dar sunt câteva ajustări pe care vei fi nevoit să le faci înainte să poți utiliza monitorul în condiții bune.

Dell P2815Q oferă foarte multe posibilități de conectare la calculator: DisplayPort (v 1.21), Mini-DisplayPort, HDMI 1.4 (MHL2.0), ieșire DispayPort(MST), o intrare USB, și 4 x ieșiri USB 3.0 dintre care unul poate încărca device-uri mobile.

Ce am învățat cât am folosit primul monitor 4K?

 • iconurile devin foarte mici
 • ai nevoie de ochi buni pentru că și scrisul devine o problemă pentru că sunt programe la care nu poți mări textul
 • trebuie să schimbi mouse-ul cu unul de calitate mai bună (mult mai bună – pentru precizie mai mare)
 • este o imensă diferență între FullHD și 4K când te uiți la materiale video / foto de înaltă calitate
 • paginile web devin urâte – pentru că sunt optimizate pentru monitoare HD, FullHD, sau poate mai mari la unele

 Update: Revizia A00 pe care am avut-o eu se pare ca este prima versiune. Dacă găsiți A01 sau A02 pe Internet se pare că a fost îmbunătățit timpul de răspuns al mouse-ului.

Nu-mi place

 • refresh rate prea mic (30Hz – ne-am obișnuit cu 60Hz)
 • puțin cam inaccesibile porturile din spate

Îmi place

 • rezoluția 4K
 • claritate și culori bune
 • multe moduri de conectare la calculator
 • design cu funcționalitate bună, poți roti monitorul la 180 grade, ridica pe verticală ecranul pentru ergonomie bună

Concluzie

Clar nu este pentru gaming Dell P2815Q, cu 30Hz nu poți rula materiale video, sau jocuri care depășesc o astfel de rată de refresh. Pentru astfel de scopuri ai de unde alege chiar zeci de modele cu timpi de răspuns și refresh rate extraordinar, să nu mai vorbim de faptul că nu cred că vei juca la o rezoluție 4K și detalii ultra high prea curând.

Un alt aspect de luat în considerare sunt detaliile obișnuite precum site-urile, iconurile de desktop, și alte forme de pe Windows 8 care acum vor fi mult mai mici. Dacă vei conecta două monitoare unul 4K și unul FullHD, al doilea va fi o pătrime din primul, deci iarăși va conta și dacă vrei spații de lucru asemănătoare sau nu te deranjează să muți o fereastră de pe FullHD și să apară mică pe 4K atunci e pentru tine.

Uităm oare un mare aspect ? Este printre cele mai ieftine monitoare 4K în acest moment dintre brandurile cunoscute de pe piață, deci cred că cineva care lucrează cu programe de editare foto sau video au nevoie de un spațiu de lucru imens cum sunt cei care fac arhitectură, modelare 3D, grafică 3D ar putea profita din plin de un astfel de monitor. Culorile pe care le produce acest panel sunt cât se poate de bune pentru un LCD – TN, nu am observat probleme, cel puțin nu probleme majore de culoare, pete de lumină, sau alte probleme comune la acest tip de panel.

Vezi ultima ofertă a lui Dell P2815Q!

Imagini

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

1 Comentariu până acum. Spune-ți părerea.

 1. Gabriel Bianu 23/02/2015 at 13:28 - Reply

  Tinand cont ca este unul din cele mai ieftine monitoare 4K este normal ca design-ul si restul functiilor sa nu fie de top. Cred ca 90 % din pret reprezinta costurile tehnologiei in sine.

Postează un comentariu: