Declanșator Sony NEX-3N – Review

Publicat pe 1 oct. 2014 - 0:34 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Functionalitate
 • Design
 • Autonomie

Declansator Sony NEX - 5

Nu mai știu de câte ori mi-am exprimat frustrarea legată de prețul acestui declanșator pentru aparatele mirrorless seria NEX de la Sony. Este un declanșator care față de funcția de bază nu face în plus decât să și pornească o înregistrare video și să dea zoom, nu poți seta un delay numărul de cadre sau timpul de expunere pentru un cadru. Până și clienții americani sau din alte țări am observat că se plângeau de prețul mare al accesoriului și căutau alternative.

Ei bine, după un an de căutări am găsit pe eBay acest declanșator la suma de 70lei, suma finală plătită pe colet odată cu lansarea comenzii printr-o plată online. Pe el scrie Shoot, și este se pare destul de popular printre cei care cumpără accesorii foto chinezești de pe eBay. Vezi articolul meu despre cum a decurs comanda realizată pe eBay.

Unboxing

Cutia este bine făcută, parcă special să reziste la șocuri pentru transportul prin Poșta internațională, iar înăuntru vei găsi și un manual surprinzător de bine scris în limba engleză care pare să fie cel de aici de la compania mamă, nu creează impresia de produs făcut de mântuială.

Declansator Sony NEX - 1

Design

Declanșatorul Shoot de pe eBay este iarăși surprinzător de bine construit pentru suma plătită, există și în China o competiție totuși între producători. Este evident din plastic obișnuit, nimic fancy, dar butoanele par rezistente și există un ecran lcd care îți va permite să vezi câteva informații esențiale: numărul de cadre, timpul rămas, și altele.

Butoanele sunt după cum urmează: unul pentru aprinderea unui LED care luminează ecranul seara pentru 5 secunde la o apăsare, un buton circular pentru a selecta opțiunile de pe ecran, butonul de pornire/oprire și butonul de focalizare / declanșare care poate fi și blocat (funcționalitate standard).

Declansator Sony NEX - 7

Funcționalitate declanșator NEX-3N

Este unealta perfectă pentru timelapse-uri ziua cât și noaptea pentru aproape orice condiții (în sensul că poate fi folosit pentru timelapse-uri simple, dar și mai avansate unde aparatul este setat pe bulb mode în care declanșatorul indică aparatului timpul în care diafragma este deschisă). Ecranul poate fi citit noaptea având un LED integrat care poate fi aprins la o apăsare a butonului din stânga.

Ce funcții are ?

 1. Delay – poți seta ca shooting-ul să pornească după un timp predefinit. Deci nu face decât să întârzie începerea procesului de fotografiere automată;
 2. Long – este funcția care te ajută să faci expuneri luungi cât te ține aparatul foto și acumulatorul, utilă pentru Bulb Mode, așa cum am mai scris sus. În Bulb Mode diafragma stă deschisă (deci captează lumină) atât timp cât îi spune declanșatorul. Utilă în special la astro-fotografie, însă nu știu cât de util vă este vouă, și mai ales pe un NEX-3N :)
 3. Interval – te ajută să faci timelapse-uri pe timp de zi în care timpul trece mai repede decât dacă ai face cadre consecutive la o viteza mare. Face pauză între declanșări atât cât setezi tu acolo astfel că la montaj animația se va desfășura mai repede (fie ea cu traficul urban, norii, oamenii de pe strada, etc.);
 4. N – funcția notată cu litera N pe ecran se referă la numărul de fotografii pe care le va declanșa automat și poate fi setat să facă de la 0 la 399 fotografii sau infinit;
 5. Se poate activa/dezactiva un sunet beep care se aude când declanșează.

După ce se alege orice combinație din setările de mai sus se apasă pe butonul din dreapta care pornește / oprește declanșarea automată.

Mai jos în imaginile mici puteți să observați cum arată butonul fizic pentru declanșare care este util dacă faceți o fotografie de noapte și nu trebuie să mișcați aparatul nici măcar milimetric. Se poate vedea cum se blochează prin acea piedică care trebuie urcată sau coborâtă pentru a permite declanșarea continuă. Utilă dacă ați rămas fără baterie și vă ajută la timelapse-urile cu stele unde expunerea este oricum mare (20-30 secunde) și nu aveți nevoie de setarea unui interval între cadre.

Declansator Sony NEX - 3

Deblocat

Declansator Sony NEX - 4

Blocat

Folosește două baterii R3 sau AAA (de telecomandă – pe limbajul tuturor), ar fi putut introduce și un buton on/off cu care opreai cu totul accesoriul. Așa cum este construit el funcționează continuu. În manual am citit ceva de genul: 2 luni cu baterii alcaline pentru autonomie însă cu anumite setări – dacă se declanșează mai des se consumă mai repede bateriile.

Declansator Sony NEX - 2

Nu-mi place

 • odată introduse bateriile telecomanda pornește și nu are un buton de închidere

Îmi place

 • funcția de bază de fotografiere funcționează fără baterii (cred că e standard)
 • funcționează cum trebuie, așa cum mă așteptam de la așa un declanșator
 • ieftin

Concluzie

Se pare că tot băieții din China ne salvează când este vorba de accesorii ieftine. Lui Sony nu-i place situația, însă clienții de camere în special entry-level cum este acest mirrorless (NEX-3N) vor dori accesorii ieftine. Este un accesoriu util pentru fotografii amatori dar și profesioniști care vor să facă timelapse-uri pentru că dacă vrei doar fotografie de noapte poți lua unul și mai ieftin. Ajunge în 3 săptămâni din Hong Kong.

Rezultatul primei runde cu declanșatorul Shoot:

Galerie de imagini declanșator NEX-3N

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: