Primele 10.000 de unitati Raspberry Pi vandute imediat

Publicat pe 21 mart. 2012 - 17:34 de Mîrzac Iulian

Raspberry Pi este un computer de dimensiuni foarte mici 85.60mm x 53.98mm x 17mm capabil de a rula Linux si pe care veti putea face operatiuni simple insa chiar si sa va jucati sau sa rulati filme Full HD. Chiar daca PC-ul are nevoie de o sursa de alimentare, tastatura si mouse si monitor acesta va ajuta extraordinar de mult tarile in curs de dezvoltare care au asteptat mult si bine finalizarea proiectului „One Laptop Per Child” dar din care a rezultat un laptop mai scump decat 100$ si care nu a putut fi atat de eficient pe cat a fost nevoie. Raspberry Pi va fi disponibil in doua versiuni: modelul A care va costa 25$ si modelul B care va costa 35$.

Conform unor publicatii straine 10.000 de astfel de PC-uri au fost vandute imediat dupa ce au fost introduse pe stoc in magazinele de profil. Inca nu exista un motiv concret pentru care acestea au fost vandute atat de bine, ar putea fi promovarea buna pe care au practicat-o ori pur si simplu pentru ca este atat de versatil. Compania isi cere scuze pentru comenzile care nu au putut fi finalizate momentan un nou stoc de unitati Raspberry Pi fiind asteptat in cateva saptamani.

Configuratia standard a lui Raspberry Pi model A este: procesor de 700MHz ARM11, 256 MB RAM, slot card SD, port LAN, 1xUSB si un port HDMI. Modelul B are 2x USB.

Cat este de performant defapt?

Procesorul are o putere de 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s sau 24 GFLOPs daca sunteti obisnuiti cu benchmarkurile sau pe intelesul tuturor: Echivalentul unui Xbox 1 sau al unui procesor Intel Pentium 2 la 300 Mhz.

Pare putin dar si cu ajutorul procesorului grafic care suporta Open GL ES 2.0 si cu accelerare hardware OpenVG, si decodare video hardware 1080p/30fps H.264.

Ce primesti in pachet ?

Ceea ce vezi in imaginea de jos, acea placa cu conectori este computerul defapt. Nu vei primi o sursa, card SD, insa accesorii vor putea fi cumparate din magazinele unde se vor vinde si PC-urile, chiar si carduri SD cu distributii linux preincarcate.

The Pirate Bay isi doreste mini-servere Raspberry Pi

Succesul Raspberry Pi nu se termina aici, pana si popularul site de torente The Pirate Bay are de gind sa foloseasca aceste PC-uri in drone care vor plutin in aer, controlate prin GPS pentru a asigura un uptime continuu al serverelor si pentru a se asigura ca nimic nu va mai opri functionarea site-ului. Aceste mici „servere zburatoare” vor putea transmite date cu 100Mbps la o distanta de 50Km performanta destul de mare pentru sistemul pe care il vor crea. Cand acest experiment va fi finalizat cu succes atunci vom realiza adevarata putere a lui Raspberry Pi.

Site oficial – Raspberry Pi

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

3 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: