Conceput de Frictional Games din Suedia, si avand ca prima parte Penumbra: Overture – joc lansat pentru categoria low-budget de cumparatori – si a fost lansat fara prea mare publicitate si mediatizare a reusit sa iasa in evidenta impresionand cu intelgenta si originalitate, lasand la o parte partile proaste. In Black Plague, personajul principal e un tanar care ajunge in Greenland pentru cautarea unor raspunsuri – in special cele legate de disparitia tatalui sau cu cativa ani in urma. Ce gaseste in schimb e un loc uitat de lume un fel de underworld infricosator, care ai va suci mintile. Jocul e un clasic joc de aventura gen point-and-click. Numai ca de aceasta data va trebui sa arati, sa dai click, sa tragi, sa rasucesti si sa invarti, pentru ca Penumbra integreaza o fizica avansata care va oferi utilizatorului o mimica extraordianara exact ca in realitate. Mare parte din joc va trebui sa realizati miscari pe care ar trebui sa le faci in realitate precum sa: ridici un obiect si sa il arunci pentru a sparge (sau zdrobi) altceva.
Ceea ce a lasat de dorit in primul joc a fost modul de lupta foarte crud si nu e surprinzator ca a fost scos in totalitate din noul joc. In schimb Black Plague se concentreaza pe puzzle-uri si scene infricosatoare (care sunt destul de multe). Puzzle-urile sunt inteligente, iar scenele inficosatoare subtile sunt mai mult de natura psihologica decat ceea ce am mai vazut pana acum in jocurile „insetate de sange” (halflife2, quake 3).
Grafica si sunetul nu sunt punctele lui forte, dar sunt folosite creativ, avand un efect bun, iar in timp ce nu va avea cerinte foarte mari va merge pe multe dintre PC-uri. O buna combinatie de elemente ce streseaza creierul si elemente psihologice, Penumbra: Black Plague merita cu siguranta sa fie jucat.